De eerste stapjes van je baby: alles over leren lopen

De eerste stapjes van je baby: alles over leren lopen

De eerste stapjes van je baby zijn onvergetelijk. Leren lopen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby! Eerst loopt je kind nog wankel en onzeker. Maar al snel kan hij langer en sneller lopen. Als je baby eenmaal kan lopen wordt hij opeens behoorlijk zelfstandig. Wanneer leert je kind zijn eerste stapjes zetten en hoe kan je leren lopen stimuleren?

Wanneer leert je baby lopen?

De meeste baby’s beginnen eerst met rollen, zitten en kruipen voordat ze gaan lopen. Er zijn ook baby’s die in plaats van kruipen billenschuiven of vanuit het niets beginnen met lopen. Tussen de 10 en 18 maanden beginnen baby’s met zelfstandig lopen, gemiddeld zetten kinderen hun eerste losse stapjes tussen de 13 en 15 maanden. Het moment waarop je kind leert lopen is voor een deel genetisch bepaald. De leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet, zegt niets over zijn intelligentie. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het ene kind leert snel lopen, de ander leert weer snel praten. Dus maak je geen zorgen als jouw kind wat later is. Hij loopt op andere gebieden in zijn ontwikkeling vast voor.

Tips om je baby te helpen bij het leren lopen

Het is belangrijk dat je kind zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Zorg er vanaf de geboorte voor dat zijn bewegingen niet worden belemmerd door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Je baby laten lopen als hij dit zelf nog niet zou doen, helpt hem niet. Hij kan er onzeker van worden. Je kunt je kind wel een handje helpen met onderstaande tips:

  • Zorg ervoor dat hij kan oefenen in een kamer waar hij de ruimte heeft en niet uitglijdt. Let erop dat het meubilair stevig genoeg is. Zo kan hij zich eraan kan optrekken.

  • Zorg dat de meubels dicht bij elkaar staan. Je kind kan zo veilig van het ene houvast naar het andere schuifelen.

  • Vallen en opstaan hoort bij leren lopen, zorg er dus voor dat je baby in een relatief veilige omgeving kan vallen. Blijf altijd in de buurt als je baby net leert lopen.

  • Door zelf op de grond te gaan zitten en je armen uit te steken, kun je je baby stimuleren om naar jou toe te lopen. Doe dit stapsgewijs; eerst met twee handen, dan één hand en daarna los. Begin hier wel pas mee als je baby er klaar voor is.

  • Geef je baby veel complimenten voor zijn grote inspanningen. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen en zal hij blijven proberen om zijn eerste stapjes te zetten.

  • Zodra je baby langs meubels schuifelt, kan je hem extra stimuleren tot zelfstandig lopen met een loopkar of loopauto.

  • Wil je graag een loopstoeltje gebruiken? Let dan goed op dat je dit zeer beperkt gebruikt en altijd in de buurt blijft. Teveel tijd doorbrengen in de loopstoel kan de ontwikkeling van je baby vertragen.

  • Zodra je baby zijn eerste stapjes heeft gezet, zal hij zoveel mogelijk lopend willen ontdekken. Houd er rekening mee dat de dingen die je hoog had weggelegd nu mogelijk binnen handbereik van je baby liggen. Zorg dus voor een veilige omgeving.

  • Als je merkt dat je kind aan die eerste losse stapjes toe is, kun je hem bemoedigen met de pollepeltruc. Je kind heeft de ene kant vast en jij de andere. Loop samen een stukje en als je kind het niet doorheeft, laat je de pollepel los. Vaak loopt hij dan een paar pasjes door. Als je kind merkt dat lopen sneller gaat dan kruipen, gaat hij het vanzelf vaker doen.

Leren lopen is vallen en opstaan

Als je kind net leert lopen, valt hij waarschijnlijk nog vaak. Hij verliest de controle over zijn benen, struikelt over zijn eigen voeten of stoot zijn hoofd. Dat kan er eng en gevaarlijk uit zien, maar maak je hier niet teveel zorgen over. Als jij kalm blijft, zal je kind gewoon weer opstaan en verder oefenen. Zijn nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te zien, overwint de schrik. Zorg wel altijd voor een omgeving waar je baby veilig kan vallen. De tuin met harde stoeptegels kan beter nog even wachten tot hij het lopen goed onder de knie heeft.

Waarop kan je baby het beste leren lopen?

Binnenshuis zijn babyschoenen niet nodig. Laat je baby zoveel mogelijk lopen op blote voetjes, dit stimuleert de ontwikkeling van zijn balans. Zorg er wel voor dat het niet te koud is en er geen scherpe of zware voorwerpen op de grond liggen. Is de vloer te koud, bijvoorbeeld in de winter? Dan zijn anti-slipsokken fijn om op te lopen.

Als je kind ook buitenshuis gaat wandelen, is het tijd voor zijn eerste schoentjes. Hiermee is hij klaar om de wereld verder te ontdekken. Je kind is volop in de groei, dus een goede kwaliteit schoenen is belangrijk. Als je kind net staat, is dit meestal op een platte voet en staan zijn beentjes in O-vorm. Dit duurt nog tot het tweede of derde jaar. In deze stand kan je kind beter zijn evenwicht bewaren. Vanaf het tweede jaar verandert dit vervolgens in de X-stand. Dit is meestal rond 5 jaar weer verdwenen.