De eerste stapjes van je kind: alles over leren lopen

De eerste stapjes van je kind: alles over leren lopen

De eerste stapjes van je baby zijn onvergetelijk. Leren lopen is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je baby. Eerst loopt je kind nog wankel en onzeker. Maar al snel kan hij langer en sneller lopen. Als je baby eenmaal kan lopen wordt hij opeens behoorlijk zelfstandig. Wanneer leert je baby zijn eerste stapjes zetten en hoe kan je leren lopen stimuleren?

Wanneer loopt een kind?

Tussen de 10 en 18 maanden beginnen babyā€™s met zelfstandig lopen, gemiddeld zetten kinderen hun eerste losse stapjes tussen de 13 en 15 maanden. De meeste babyā€™s beginnen eerst met rollen, zitten en kruipen voordat ze gaan lopen. Er zijn ook babyā€™s die in plaats van kruipen billenschuiven of vanuit het niets beginnen met lopen. Het moment waarop je kind leert lopen is voor een deel genetisch bepaald.

De leeftijd waarop je kind zijn eerste stapjes zet, zegt niets over zijn intelligentie. Iedere baby ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Het ene kind leert snel lopen, de ander leert weer snel praten. Sommigen lopen al na 10 maanden zelfstandig, terwijl anderen al 1,5 jaar oud zijn voordat ze besluiten om te gaan lopen. Dus maak je geen zorgen als jouw kind wat later is. Hij loopt op andere gebieden in zijn ontwikkeling vast voor, maar er zijn wel algemene mijlpalen die ze kunnen bereiken:

 • 3 - 4 maanden
  Op deze leeftijd wordt je baby elke dag sterker en begint hij zijn eigen kracht te ontdekken. Het opduwen vanuit buikligging is een eerste teken dat hij zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen, omdat zijn nek, rug en kern sterker worden.

 • 3 - 6 maanden
  Baby’s beginnen rond deze periode te rollen, omdat ze steeds meer leren over coƶrdinatie en hun omgeving willen verkennen.

 • 4 - 9 maanden
  Na het rollen kan je kleintje wellicht zelf rechtop gaan zitten, omdat hun kern en rug nu sterk genoeg zijn om hun gewicht te ondersteunen.

 • 6 - 13 maanden
  Op deze leeftijd kan je baby door het huis scharrelen en kruipen. Je kunt hem helpen met lopen door zijn handjes vast te houden en hem te ondersteunen terwijl hij leert staan.

 • 8 - 18 maanden
  Rond deze tijd zal je baby zijn eerste voorzichtige, zelfstandige stapjes zetten, vaak vĆ³Ć³r zijn tweede verjaardag. Dit komt doordat hij nu over voldoende spierkracht, evenwicht en coƶrdinatie beschikt om zelfstandig rond te waggelen.

Hoe stimuleer je een kind om te lopen?

Het is belangrijk dat je kind zich in zijn eigen tempo kan ontwikkelen. Zorg er vanaf de geboorte voor dat zijn bewegingen niet worden belemmerd door te kleine babypakjes met voetjes eraan, te kleine schoentjes, te strakke sokjes of te strak ingestopte dekens. Je baby laten lopen als hij dit zelf nog niet zou doen, helpt hem niet. Hij kan er onzeker van worden. Je kunt je kind wel een handje helpen met onderstaande tips:

 • Zorg ervoor dat hij kan oefenen in een kamer waar hij de ruimte heeft en niet uitglijdt. Let erop dat het meubilair stevig genoeg is. Zo kan hij zich eraan kan optrekken. Het kan zijn dat je in het begin moet helpen door een hand onder de billen te leggen om hem volledig in staande positie te krijgen.

 • Je kunt proberen om wat van hun favoriete speelgoed bovenop het meubilair te leggen als motivatie, zodat je baby zich moet optrekken om erbij te kunnen.

 • Zorg dat de meubels dicht bij elkaar staan. Je kind kan zo veilig van het ene houvast naar het andere schuifelen.

 • Vallen en opstaan hoort bij leren lopen, zorg er dus voor dat je baby in een relatief veilige omgeving kan vallen. Blijf altijd in de buurt als je baby net leert lopen.

 • Door zelf op de grond te gaan zitten en je armen uit te steken, kun je je baby stimuleren om naar jou toe te lopen. Doe dit stapsgewijs; eerst met twee handen, dan Ć©Ć©n hand en daarna los. Begin hier wel pas mee als je baby er klaar voor is.

 • Geef je baby veel complimenten voor zijn grote inspanningen. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen en zal hij blijven proberen om zijn eerste stapjes te zetten.

 • Zodra je baby langs meubels schuifelt, kan je hem extra stimuleren tot zelfstandig lopen met een loopkar of loopauto.

 • Wil je graag een loopstoeltje gebruiken? Let dan goed op dat je dit zeer beperkt gebruikt en altijd in de buurt blijft. Teveel tijd doorbrengen in de loopstoel kan de ontwikkeling van je baby vertragen.

 • Zodra je baby zijn eerste stapjes heeft gezet, zal hij zoveel mogelijk lopend willen ontdekken. Houd er rekening mee dat de dingen die je hoog had weggelegd nu mogelijk binnen handbereik van je baby liggen. Zorg dus voor een veilige omgeving.

 • Om te kunnen lopen, moeten baby’s kunnen balanceren. Je kunt ze helpen hun evenwicht te oefenen door ze aan te moedigen tegen een bal te schoppen terwijl ze op Ć©Ć©n been staan of spelletjes te doen zoals stapstenen.

 • Als je merkt dat je kind aan die eerste losse stapjes toe is, kun je hem bemoedigen met de pollepeltruc. Je kind heeft de ene kant vast en jij de andere. Loop samen een stukje en als je kind het niet doorheeft, laat je de pollepel los. Vaak loopt hij dan een paar pasjes door. Als je kind merkt dat lopen sneller gaat dan kruipen, gaat hij het vanzelf vaker doen.

Leren lopen is vallen en opstaan

Als je kind net leert lopen, valt hij waarschijnlijk nog vaak. Hij verliest de controle over zijn benen, struikelt over zijn eigen voeten of stoot zijn hoofd. Dat kan er eng en gevaarlijk uit zien, maar maak je hier niet teveel zorgen over. Als jij kalm blijft, zal je kind gewoon weer opstaan en verder oefenen. Zijn nieuwsgierigheid om nieuwe dingen te zien, overwint de schrik. Zorg wel altijd voor een omgeving waar je baby veilig kan vallen. De tuin met harde stoeptegels kan beter nog even wachten tot hij het lopen goed onder de knie heeft.

Waarop kan je baby het beste leren lopen?

Binnenshuis zijn babyschoenen niet nodig. Laat je baby zoveel mogelijk lopen op blote voetjes, dit stimuleert de ontwikkeling van zijn balans. Zorg er wel voor dat het niet te koud is en er geen scherpe of zware voorwerpen op de grond liggen. Is de vloer te koud, bijvoorbeeld in de winter? Dan zijn anti-slipsokken fijn om op te lopen.

Als je kind ook buitenshuis gaat wandelen, is het tijd voor zijn eerste schoentjes. Hiermee is hij klaar om de wereld verder te ontdekken. Je kind is volop in de groei, dus een goede kwaliteit schoenen is belangrijk. Als je kind net staat, is dit meestal op een platte voet en staan zijn beentjes in O-vorm. Dit duurt nog tot het tweede of derde jaar. In deze stand kan je kind beter zijn evenwicht bewaren. Vanaf het tweede jaar verandert dit vervolgens in de X-stand. Dit is meestal rond 5 jaar weer verdwenen.

Wat als mijn baby niet begint te lopen?

Het is begrijpelijk dat elke ouder graag wil dat zijn kleintje zich ontwikkelt zoals het hoort. Daarom is het normaal dat je je bezorgd voelt als je niet zeker weet of je baby zijn mijlpalen haalt. Als je geen tekenen ziet dat je baby binnenkort zal gaan lopen, is het belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Onthoud dat alle baby’s zich in hun eigen tempo ontwikkelen en dat het bij sommigen langer kan duren voordat ze mobiel worden dan bij anderen. Je kunt ze stimuleren en ondersteunen met behulp van de bovenstaande technieken, ongeacht in welke fase van ontwikkeling ze zich bevinden.

Als je baby tegen de tijd dat hij 18 maanden oud is nog steeds niet loopt, is het raadzaam om hulp en advies te vragen aan je consultatiebureau. Zij kunnen je geruststellen en eventueel verdere stappen ondernemen om de ontwikkeling van je baby te beoordelen.

Het huis babyproof maken voor als je baby gaat lopen

Hier zijn enkele van onze beste tips om je huis voor te bereiden op het moment dat je baby gaat lopen:

 1. Plaats sloten op deuren en kasten om je baby weg te houden bij onveilige spullen, zoals schoonmaakchemicaliƫn.

 2. Bescherm je baby tegen stoten en verwondingen door scherpe hoeken van meubels af te dekken.

 3. Installeer een kindveilig hekje om te voorkomen dat je baby de trap op gaat of in kamers komt waar hij niet mag komen.

 4. Zet potten en pannen tijdens het koken op de achterkant van het fornuis en draai de handvatten naar de achterkant van het aanrecht, zodat kleine handjes er niet bij kunnen.

 5. Bevestig tv’s en meubels stevig. Gebruik meubelriemen om tv’s, boekenplanken, dressoirs en andere zware meubels waar je kind zich aan kan optrekken, vast te zetten.

 6. Houd toiletdeksels altijd gesloten en beveilig ze met een dekselslot om beknelde vingers of ongelukjes met water te voorkomen.

 7. Gebruik snoerhouders om bungelende snoeren langs de muur te geleiden, inclusief snoeren van jaloezieƫn.

 8. Bewaar alle medicijnen in een hoge, afgesloten kast, zodat ze volledig buiten het bereik van je kleintjes zijn.

 9. Dek stopcontacten af met babyveilige hoezen om elektrische schokken te voorkomen.

Welke hulpmiddelen wel en niet gebruiken bij het leren lopen?

Er zijn diverse hulpmiddelen op de markt die je kind ‘helpen’ bij het leren lopen. Denk aan een loopstoeltje of loopwagen. Maar is het gebruik daarvan wel verstandig? Een overzicht.

Loopstoeltje: liever niet

Met een loopstoeltje kan je baby zich snel door de kamer bewegen, ook als hij nog niet zelfstandig kan. En jij denkt misschien dat hij lopen hiermee sneller leert. Dat is niet zo. Je kind kan heus plezier hebben in het stoeltje, maar zet hem er niet te vaak in. Hij beweegt namelijk op zijn teentjes, waardoor de strekspieren zich sneller ontwikkelen. De kans bestaat dat je kind hierdoor ook op zijn tenen gaat lopen en niet op vlakke voet.

Loopwagen: doen

Waar je baby wel goed zijn balans mee kan oefenen, is de loopwagen. Het geeft de juiste ondersteuning en verbetert de motoriek. Je kunt ook voor een poppenwagen kiezen.

Op welke schoenen leren lopen?

Om te leren lopen heeft je kind geen schoenen nodig. Op blote voetjes gebruikt hij zijn tenen voor meer grip op de grond en de hielen voor stabiliteit. Dit versterkt de spierontwikkeling en hij leert op de juiste manier staan. Pas als je echt met je kind buiten gaat lopen, hoef je hem schoenen aan te doen. Dit beschermt de voetjes tegen kou en verwondingen. Tot die tijd kun je hem op blote voetjes laten oefenen of (antislip-)sloffen of -sokken aandoen. Hiermee glijdt hij minder snel uit als je thuis een gladde vloer hebt.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby