
Corona en je baby: alles wat je moet weten
Is het coronavirus (COVID-19) gevaarlijk voor je baby? Hoe zit het met borstvoeding geven, vaccineren en wat kun je verwachten bij het consultatiebureau? WIJ heeft alle belangrijke informatie over corona en je baby voor je op een rij gezet.
Is het coronavirus schadelijk voor je baby?
Er is nog te weinig onderzoek gedaan om harde conclusies te trekken. De kans dat je baby in de buik of tijdens de bevalling besmet raakt, is klein, maar het virus kan wel de placenta aantasten. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan.
Er zijn geen aanwijzingen dat een vaccinatie schadelijk is voor je ongeboren baby. Via je placenta geef je wel antistoffen door aan je baby. Hierdoor zijn pasgeboren baby’s beschermd tegen verschillende ziekten. De kans is groot dat dit ook het geval is voor de antistoffen die je na het coronavaccin aanmaakt. Als je langer dan drie weken voor je bevalling geprikt bent, is je baby de eerste maanden waarschijnlijk dus ook beschermd tegen corona.
Na de bevalling kan je baby besmet worden door jezelf of door anderen. Voor zover nu bekend verloopt een corona-infectie bij baby’s over het algemeen mild. Toch blijft voorkomen beter dan genezen, zeker bij baby’s. Kinderen met een verminderde weerstand of andere gezondheidsproblemen lopen meer risico op ernstige medische problemen. Houd je aan de maatregelen en houd je baby goed in de gaten. Als je je zorgen maakt, neem dan contact op met je huisarts.
Vertoont je kind of iemand binnen je gezin corona-gerelateerde klachten (hoesten, luchtweginfectie, moeilijk ademhalen en/of koorts)? Per vrijdag 2 december 2021 volstaat ook de zelftest. Is deze positief, laat je dan alsnog testen bij de GGD om dit te bevestigen. Maak een afspraak via het landelijke nummer 0800 - 1202 of online via coronatest.nl.
Hoe kan ik besmetting voorkomen?
Om besmetting te voorkomen, volg je altijd de maatregelen en adviezen van het RIVM op. Beperk sociaal contact, blijf zoveel mogelijk thuis, houd 1,5 meter afstand en vooral: was je handen regelmatig. Alle adviezen van het RIVM vind je hier.
Borstvoeding geven: gevaarlijk of niet?
Tot nu is bekend dat er bij besmette moeders geen virusdeeltjes gevonden zijn in moedermelk. Geef je borstvoeding? Blijf dit vooral doen, want moedermelk biedt juist bescherming tegen infectieziektes. Ook is het geven van borstvoeding voor de ontwikkeling van en hechting met de baby essentieel, zelfs als je besmet bent. De kans is groot dat, als je zelf positief test, ook je baby al besmet is. Juist dan is het héél belangrijk om de borstvoeding niet te onderbreken. Een lactatiedeskundige kan je helpen en voorzien van tips over hoe je borstvoeding kunt geven op een zo veilig mogelijke manier.
- Houd je in elk geval aan de hygiënemaatregelen en gebruik een mondkapje.
- Was je handen voor het aanraken van de baby, de fles en de borstkolf. Maak alles goed schoon na gebruik.
- Als je niet fit bent: kolf de melk en laat dit door een gezond persoon aan jullie baby geven
- Zijn jullie beiden besmet? Dan is het een optie dat de ouder met de baby tijdens de quarantaine in een aparte kamer verblijft. Dit bepalen jullie uiteraard als ouders en als gezin samen
Twijfel je over de situatie en vertonen jij en/of je kleine symptomen van het virus (hoesten, verkoudheid, koorts, ademhalingsproblemen)? Doe een zelftest. Is deze positief, laat dit bevestigen met een test bij de GGD.
De kraamtijd: wat kan wel en niet?
Zit jij in je kraamtijd? Dan had je die waarschijnlijk anders voorgesteld. Logisch! Helaas is het niet anders. Houd bij bezoek rekening met de basisregels en bespreek dit ook vooraf met de mensen die langskomen. Het kan zijn dat de kraamzorg extra regels hanteert. Informeer hiernaar bij je kraamzorgaanbieder.
- Je krijgt ondanks de uitbraak van het coronavirus gewoon kraamhulp. Als je besmet bent, draagt de kraamverzorgende beschermende kleding en een mondkap.
- Het intake-gesprek met je kraamverzorgende vindt gewoon bij jou thuis plaats. De kraamverzorgende houdt uiteraard zoveel mogelijk afstand houden en gaat extra hygiënisch te werk.
- Volgens de officiële richtlijnen kan kraamvisite langskomen, zolang niemand ziek is, geen klachten heeft die kunnen duiden op het coronavirus. Wel wordt sterk aangeraden om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Liever ontvang je jouw bezoek als de kraamverzorgende niet aanwezig is.
- Beval je in het ziekenhuis? Dan is kraambezoek niet toegestaan. Alleen jij, je partner en één ouder kind mogen bij je baby zijn op de kraamafdeling.
- Wil je zeker weten dat je het virus niet verspreidt of oploopt? Hier vind je veilige tips voor kraambezoek in coronatijd.
Lees ook: in de WIJ vind je talloze gouden tips van andere moeders in coronatijd. Je vindt ze op pagina 11.
Het consultatiebureau: wat kun je verwachten?
Ook consultatiebureaus in Nederland hebben maatregelen getroffen. Volg deze goed op. Neem contact op met je consultatiebureau om te horen welke afspraken doorgaan en wat de werkwijze is.
- De hielprik en de gehoorscreening bij pasgeborenen worden net als altijd afgenomen.
- De vaccinaties verlopen volgens schema.
- Je mag 1 persoon, naast je kind, meenemen naar de afspraak. Hebben jij of je kind corona-gerelateerde klachten of heeft er iemand binnen je gezin op dat moment koorts? Stel je afspraak dan uit en maak na herstel snel een nieuwe afspraak.
Welke afspraken in het consultatiebureau gaan door?
- De hielprik (tussen 4-12 dagen)
- De gehoorscreening
- Geboorteconsult (tussen 1 en 2 weken) bij voorkeur telefonisch
- De afspraak rond de leeftijd van 4 weken
- De afspraak rond de leeftijd van 3, 5, 11 en 14 maanden
- De afspraak voor inhaalvaccinaties
- De afspraak voor kinkhoestvaccinatie voor zwangeren
Meer informatie of vragen over je afspraak? Neem dan contact op met het je consultatiebureau.
Vaccineren: is inenten veilig?
Zoals je hierboven kunt zien gaat het inenten, voor zover mogelijk, gewoon door. Is dat wel veilig? Ja. Het is zeker verstandig om je kind te laten vaccineren, ondanks de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Je kind bouwt afweer op tegen infectieziektes. Het is niet waar dat inenten de weerstand van je kind zou verminderen of hem vatbaarder maakt voor het coronavirus.
Zorgt een vaccinatie er in deze tijden voor dat het coronavirus ernstiger verloopt bij je kind dan wanneer hij niet ingeënt wordt? Nee, dat is ook onjuist. Een vaccinatie vergroot die kans niet. Artsen raden juist aan om je kind ook nu te laten inenten.