Babyzwemmen: alles wat je wilt weten

Babyzwemmen: alles wat je wilt weten

Lekker dobberen met je kleintje in het warme water? Babyzwemmen is een heel fijne activiteit én ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je kleintje. Toch kan die eerste keer ook spannend zijn. Wat neem je mee? Wat kun je verwachten? En hoe reageert je baby? Geen zorgen, ontdek hier alles wat je wilt weten over babyzwemmen.

Wat houdt babyzwemmen in?

Babyzwemmen is een speciaal ontworpen zwemles voor kleintjes vanaf ongeveer drie maanden tot een jaar oud. Tijdens deze lessen leren baby’s op een speelse manier omgaan met water. Het doel is om je kind vertrouwd te maken met water. Dit gebeurt onder begeleiding van een ervaren zweminstructeur. Babyzwemmen stimuleert de fysieke en mentale ontwikkeling van je kind en versterkt jullie band. Het vormt daarnaast een goede basis voor later, als je kind echt gaat leren zwemmen.

Wat gebeurt er tijdens babyzwemmen?

  • Baby’s kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Voor het babyzwemmen wordt het zwembad daarom extra verwarmd. De meeste baby’s vinden het heerlijk!
  • Baby’s leren om te ontspannen in het water en zich vrij te bewegen. Dit helpt om angst te verminderen en zorgt voor een positieve ervaring.
  • Er worden vaak spelletjes en liedjes gebruikt om de kinderen te vermaken en ze te stimuleren om te drijven, te spartelen en te bewegen.
  • De oefeningen helpen bij het ontwikkelen van de motorische vaardigheden van de baby, zoals balans en coördinatie.
  • Het leren van basisprincipes van drijven en veilig omgaan met water legt een goede basis voor later, wanneer kinderen leren zwemmen.

Kortom, babyzwemmen is een fijne manier om je kleintje met water kennis te laten maken, terwijl jullie samen genieten van quality time.

Waar kun je babyzwemmen?

Babyzwemmen wordt (vaak) aangeboden in de grotere binnenzwembaden. Kijk in de buurt van jouw woonplaats of er een zwembad is dat babyzwemlessen aanbiedt. De kosten variëren, maar reken op ongeveer € 10 per les. Het is meestal aan te raden om 6 tot 10 lessen te volgen om je kind echt te laten wennen aan het water.

Vanaf welke leeftijd kun je babyzwemmen?

Je kunt met je baby vanaf ongeveer drie maanden gaan babyzwemmen, als alles goed gaat natuurlijk en dit voor jullie goed voelt. Je kunt ook later beginnen. Het is in ieder geval raadzaam om na de eerste vaccinaties (na ongeveer 8 weken) te beginnen. Jonge baby’s zijn kwetsbaar voor infecties en kunnen snel koud worden in het water, dus beter start je niet te vroeg. Is je baby te vroeg geboren of heeft hij gezondheidsproblemen? Overleg dan met je huisarts of het consultatiebureau of het verstandig is om te beginnen met babyzwemmen.

Voordelen van babyzwemmen

Babyzwemmen biedt veel voordelen, zowel voor jou als voor je kleintje.

  • Samen zwemmen versterkt de band tussen ouder en kind.
  • Het water biedt verschillende prikkels die de zintuigen van je baby stimuleren, zoals voelen, zien en horen.
  • Zwemmen helpt je baby om zijn motoriek te ontwikkelen, zoals balans en coördinatie.
  • Door vertrouwd te raken met water, krijgt je baby meer zelfvertrouwen in zijn eigen kunnen.
  • In een zwemles ontmoet je andere ouders en baby’s, wat zorgt voor sociale interactie.
  • Het leren van basisprincipes van drijven en veilig omgaan met water is een goede voorbereiding voor later, als je kind echt gaat leren zwemmen.

Wanneer kun je beter niet gaan babyzwemmen?

Ga niet zwemmen met een zieke baby, zeker niet als je kind last heeft van oorontsteking. Kinderen met oorontsteking mogen niet met hun oren in het water. Ook als je kind last heeft van de luchtwegen is het beter om eerst advies te vragen aan je huisarts of op het consultatiebureau. In een zwembad hangen chloordampen waar je kind last van kan krijgen.

Wat neem je mee?

Zorg dat je goed voorbereid bent! Dit neem je mee naar het zwembad als je gaat babyzwemmen:

  1. Zwemluier: een speciale luier voor in water met natuurlijk een leuk zwembroekje of badpakje.
  2. Badcape of handdoek: voor direct na het zwemmen.
  3. Flesje melk: zwemmen is vermoeiend, dus zorg voor een hapje!
  4. Luier(s): voor na het zwemmen.
  5. Babydoekjes: altijd handig voor een snelle verschoning.
  6. Warme kleding: zorg voor iets warms om je kleintje in te wikkelen.
  7. Optioneel: zwemband of zwemvleugels voor extra drijfvermogen.
  8. Lichaamsverzorging: een beetje babyolie of lotion voor na het zwemmen helpt tegen een droge huid.
  9. Eigen spullen: vergeet je eigen zwemspullen, handdoek en slippers niet.

Lees ook: Eerste keer met je baby naar het zwembad in 33 stappen

Rustig aan doen

Babyzwemmen is leuk, maar neem de tijd. Laat je kleintje rustig aan het water wennen. Als je merkt dat je baby het spannend vindt, neem dan een stapje terug. Het is wel zo fijn als het een positieve ervaring is voor jullie allebei.

Vanaf 1 jaar: peuter- en kleuterzwemmen

Als je kind 1 jaar is geworden, kun je vaak doorgaan met speciale peuter- en kleuterzwemlessen gericht op kinderen van 1 t/m 4 jaar. Onder begeleiding van een ervaren zweminstructeur krijgen jij en je kind speelse opdrachten om uit te voeren in het water. Ook worden er liedjes gezongen en spelletjes gespeeld. Dit alles gebeurt in een ontspannen sfeer, waarbij de focus ligt op het samen zijn en vertrouwen opbouwen. Net als bij babyzwemmen, leg je met peuter- en kleuterzwemmen een goede basis voor later als je kind echt gaat leren zwemmen.

Bron: Groeigids

Beeld: iStock.com/evgenyatamanenko

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby