Baby's eerste schoentjes: waar let je op?

Baby's eerste schoentjes: waar let je op?

Je baby’s voeten groeien snel. In het eerste jaar gaan ze van mini-voetjes naar de helft van een volwassen voet. Het voetskelet is alleen niet zo stevig als dat van jou. De botstructuren zijn nog niet volledig ontwikkeld en de aanhechting van de spieren is nog niet zo sterk.

Als je baby de eerste stapjes doet, is het nog niet nodig om hem schoentjes aan te trekken. Juist doordat hij binnenshuis op blote voeten of slofjes met antislipzool loopt, kunnen de voeten en spieren zich goed ontwikkelen. Gaat hij ook buiten lopen, dan kun je zijn voeten beschermen met soepele schoenen. Schoentjes met een flexibele zool zijn de perfecte eerste schoentjes voor jouw kind! Door de flexibele zool wikkelt de voet goed af en dit bevordert vervolgens de ontwikkeling van het voetje. Een stevige hiel in de schoentjes zorgt ervoor dat het kind niet schuift of zwikt. Als schoenen té stevig zijn, kan je kind zijn eigen instabiliteit bij het lopen niet meer corrigeren. Hierdoor valt hij sneller. Dit duurt nog ongeveer tot hij 4 jaar is.

Goede maat kinderschoen

Naast flexibiliteit van de schoenen let je op de juiste maat. Bij schoenwinkels kun je deze laten opmeten. Je kunt het ook thuis doen met een vel papier. Laat je kind hierop staan en trek de omtrek van beide voeten over. Meet van het puntje van de langste teen tot de hiel van beide voeten. Tel bij de grootste voet 1 cm op. Dit is de maat die je zoekt.

Bij het passen controleer je dit. Het vaststellen van te grote of te kleine schoentjes is altijd lastig, omdat een kind de teentjes intrekt op het moment dat hij/zij niet loopt. Een tip is om te kijken naar de afdruk op de binnenzool, dan zie je precies of het schoentje te groot, te klein of precies goed is. Je kunt ook een vinger achter de hiel doen als je kind de schoen aanheeft, terwijl er bij de tenen genoeg ruimte is.

Welke schoenmaat heeft mijn kind?

Lengte van de voetSchoenmaat
9,4 tot 10 cm16
10 tot 10,7 cm17
10,7 tot 11,4 cm18
11,4 tot 12 cm19
12 tot 12,7 cm20
12,7 tot 13,4 cm21
13,4 tot 14 cm22
14 tot 14,7 cm23
14,7 tot 15,4 cm24
15,4 cm tot 16 cm25
16 tot 16,7 cm26

Je kind groeit razendsnel. Controleer daarom regelmatig of hij een maat groter nodig heeft. Hij heeft zelf niet door of zijn schoenen te krap zitten. Op de groei kopen is ook niet verstandig. Een te grote schoen ondersteunt zijn voet niet voldoende en dat is niet goed voor zijn houding. Er is keus genoeg bij Babykleding Sale.

Schoenen met klittenband

Schoenen met een klittenbandsluiting zijn verreweg het handigste. Je kunt ze makkelijk aan- en uittrekken. Is je kind groot genoeg, dan kan hij dit met klittenband ook goed zelf.

Welke zool is het meest geschikt voor baby’s eerste schoentjes?

Zolen geven bescherming en vangen schokken op van springen, wandelen en rennen. Qua materiaal is rubber of leer daarom het meest geschikt. De zool hoort een goed profiel te hebben, zodat je kind niet uitglijdt. Ook horen de zolen soepel te zijn, zodat de voet zo natuurlijk mogelijk kan bewegen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby