De huiltjes van je baby herkennen met Dunstan Babytaal

De huiltjes van je baby herkennen met Dunstan Babytaal

Wist jij dat je baby vijf verschillende huilgeluidjes maakt? Elk huiltje heeft een eigen betekenis. Leer de geluidjes kennen via de methode Dunstan Babytaal en jij weet wat je baby nodig heeft.

Wat is Dunstan Babytaal?

Waarom huilt je baby en wat heeft hij nodig? Moeder Priscilla Dunstan ontdekte verschillende huiltjes bij haar pasgeboren baby. Ze vergeleek deze geluidjes met die van andere baby’s over de hele wereld. Zo ontdekte ze dat baby’s dezelfde geluidjes maken met dezelfde betekenis.

Ze ontwikkelde Dunstan Babytaal: een methode waarmee je de ‘geheime taal’ van je baby beter kunt begrijpen. Pasgeboren baby’s maken vanaf de geboorte vijf geluiden met ieder een heel specifieke betekenis. Een geluid voor honger, moe, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes en ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op basisreflexen van baby’s. Ze hebben dus niets te maken met de taal die wij spreken. Als je de geluidjes en dus de behoeften van je baby al op jonge leeftijd herkent, is dat fijn voor je baby en voor jou, als ouder.

Huiltjes herkennen

Je kunt de huiltjes van je baby het beste leren herkennen als hij 0 tot 3 maanden oud is. Het gaat vooral om de eerste geluidjes die je hoort, voordat hij echt gaat huilen. Je baby maakt dan namelijk duidelijk wat hij nodig heeft. Als je baby honger heeft, dan gaat hij zuigen. Als aan deze reflex een geluidje wordt gekoppeld, dan klinkt dit als ‘Neh’: de tong beweegt van boven naar beneden en veroorzaakt de N-klank.

Hoe eerder je het geluid herkent, hoe eerder je jouw baby kunt voeden. Hij hoeft niet echt te huilen om zijn behoefte duidelijk te maken. Na drie tot vier maanden doven de reflexen, en ook de geluiden, langzaam uit en maken ze plaats voor bewuste communicatie van je baby.

De 5 geluiden van Dunstan Babytaal

Volgens Dunstan Babytaal gebruikt je baby deze vijf ‘woorden’. Herken jij ze bij je baby?

1. Neh: ik heb honger

Maakt je baby een geluidje dat klinkt als ‘Neh’ of ‘Nah’? Dan is het etenstijd. Het geluid ontstaat door de zuigreflex. Een voeding geeft je baby weer een voldaan gevoel. Lees meer over het herkennen van hongersignalen bij je baby.

2. Owh: ik ben moe

Het geluid ‘Owh’ of ‘Auw’ kun je vergelijken met het geluid wanneer je hardop gaapt. Het ontstaat door de gaapreflex. De mond van je baby krijgt hierbij een ovale vorm. Je baby wil dus slapen. Lees meer over het herkennen van slaapsignalen bij je baby.

3. Eairh: last van darmkrampjes

Laat je baby de klank ‘Eairh’ horen? Dan heeft hij last van darmkrampjes. Dit geluid is wat lastiger te herkennen, maar je ziet ook dat je baby moeilijk kijkt en/of zijn beentjes optrekt.

4. Eh: er zit een boertje dwars

‘Eh’ betekent dat je baby een boertje moet laten. Het geluid ‘Eh’ lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’. Luister dus goed naar de beginklank.

5. Heh: ik wil een schone luier

‘Heh’ betekent dat je baby zich niet comfortabel voelt. Meestal gaat het om een volle luier, maar het kan ook door iets anders komen. Heeft je baby het koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding? Dit geluidje vraagt om iets meer uitzoekwerk om te ontdekken wat je baby nu precies wil.

Werkt Dunstan Babytaal echt?

Dunstan Babytaal is niet wetenschappelijk bewezen. Wel kan het een handig hulpmiddel zijn voor ouders om hun baby beter te leren begrijpen. De Dunstan Babytaalmethode leert je hoe je de vijf geluiden herkent en geeft je tips om je baby gerust te stellen.

  • Je kunt de Cursus Dunstan Babytaal volgen bij een Dunstan Babytaal Trainer.
  • Je kunt ook de Online cursus Dunstan Babytaal bestuderen
  • In de Babytaal App kun je oefenen met het herkennen van geluiden.

In onderstaande video wordt Dunstan Babytaal kort uitgelegd.

Voordelen Dunstan Babytaal

Als je de huiltjes van je baby steeds beter leert kennen, heeft dit een aantal voordelen. Een overzicht.

  • Minder huilen

Als je weet welke behoefte je baby heeft, dan kun je direct met de juiste oplossing komen voor zijn ongemak. Je baby hoeft dan niet echt te huilen en raakt niet overstuur. Dit geeft je baby het gevoel dat hij kan vertrouwen op jou. En het zelfvertrouwen dat hij op een goede manier communiceert.

  • Betere (borst)voedingen

Wanneer je voedt als je baby echt honger heeft, dan drinkt hij beter aan de borst of uit de fles.

  • Meer slaap

Als je baby ’s nachts wakker wordt, dan is het fijn om direct te weten wat er aan de hand is. Je baby is sneller gerust gesteld en slaapt dus sneller weer in. Welterusten!

  • Minder stress

Als je weet wat de behoeften van je baby zijn en wat je kunt doen als hij begint te huilen, dan geeft dat minder stress. Maar des te meer zelfvertrouwen en rust.

  • Ook voor partners

Ook als partner kun je de geluiden van je baby herkennen. Als je partner borstvoeding geeft, dan kun je weinig doen, maar de andere vier geluiden geven jou meteen de kans om de oplossing voor je baby te weten. En daarmee de mogelijkheid om een gelijkwaardige band op te bouwen met je baby.

Is Dunstan Babytaal moeilijk?

Nee. Het is niet vergelijkbaar met het leren van een buitenlandse taal. Je kunt vanaf het moment dat je de geluidjes kent en ernaar luistert, ze ook begrijpen.

Hoor je de 5 geluidjes elke dag?

Je baby gebruikt de geluidjes om zijn behoeften aan te geven. Dus je hoort alleen die ‘woorden’ die corresponderen de behoeften die (nog) niet vervuld zijn. Heeft je baby veel last van boertjes, dan zul je dit geluid het meeste horen.

Werkt Dunstan Babytaal ook voor oudere baby’s?

De Dunstan Babytaalmethode is gebaseerd op reflexen die voorkomen in de eerste maanden van jouw baby’s leven. Daarna doven de reflexen geleidelijk uit. Bij de zuigreflex is dat rond drie tot vier maanden. De gaapreflex kennen we als volwassenen ook, dus die blijft hoorbaar. Sommige baby’s blijven de geluiden gebruiken als bewuste communicatie, als ze ontdekken dat ze bijvoorbeeld bij ‘Neh’ worden gevoed.

Dunstan Babytaal werkt in elke taal

Dunstan Babytaal is een universeel systeem van communicatie gebaseerd op reflexen. Het is aangeboren in plaats van aangeleerd. Dus net zoals een lach, nies of hik een geluid is dat alle mensen over de hele wereld maken, zo zijn ook de geluiden die jouw baby maakt universeel. Ze zijn dus niet afhankelijk van een cultuur, accent of ras.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby