Wil je kind ineens niet meer uit de fles drinken? Dit kun je doen

Wil je kind ineens niet meer uit de fles drinken? Dit kun je doen

Er was nooit iets aan de hand. Je baby dronk rustig zijn fles leeg, maar ineens weigert hij de fles. Wat je ook probeert: het lukt niet. Tussendoor huilen, zijn hoofd wegdraaien, de fles uit zijn mond duwen. Hoe komt het dat en wat kun je doen?

Charlotte Maintz

Wijze raad van

Charlotte Maintz

Baby- en kindervoedingskundige

Waarom drinkt je kind ineens niet meer uit de fles?

Er kunnen verschillende redenen zijn dat je kleine ineens zijn fles niet meer drinkt. Bij een dag wat minder drinken is er niet zoveel aan de hand. Kijk maar naar jezelf: je hebt ook wel eens een dag dat je minder honger hebt. Als het langer duurt dan een dag, is het toch goed om te kijken waar het vandaan kan komen.

5 redenen en tips als je kleine de fles weigert

Als je kind de fles ineens weigert, kunnen hier meerdere redenen voor zijn. Hieronder vind je de vijf belangrijkste oorzaken voor flesweigeren met daarbij tips wat je in dat geval het beste kunt doen.

1. Je baby is ziek

Als je kleine grieperig is en koorts heeft, drinkt hij misschien iets minder dan anders. Dat is niet erg, behalve als hij echt nĆ­ets meer drinkt. Dan is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Het kan in dit geval helpen om kleine beetjes drinken te geven in plaats van in een keer een volle fles.

2. Pijn door doorkomende tandjes

Doorkomende tandjes doen zeer. De mond van de baby is dan gevoeliger en de kans is groot dat hij daarom geen zin heeft in warm drinken. Het kan dus helpen om de fles ietsjes te laten afkoelen en dan te geven. Als je baby eraan toe is, kan iets om op te kauwen, bijvoorbeeld een bijtring, ook helpen om te pijn te verzachten.

3. Andere voeding of fles?

Misschien is de oplossing wel simpeler dan je denkt. Heb je gewisseld van voedingstype de laatste tijd of zelf heel anders gegeten? Dan kan het zijn dat je baby hieraan moet wennen. Geef het even de tijd of eet iets minder pittig. Wat kan helpen, is om de tuit even in de melk te dopen, zo smaakt het vertrouwd.

4. Afleiding

Veel omgevingsgeluid of andere vormen van afleiding, kunnen er ook voor zorgen dat je kleine slecht drinkt. Probeer eens uit of het beter gaat als je op een rustiger plek gaat zitten. Soms maakt dit een enorm verschil.

5. Spruw: witte vlekjes in de mond

Het kan zijn dat je kleine last heeft van spruw. Een infectie in het mondslijmvlies. Je herkent spruw aan witte vlekjes in de mond die je niet kunt wegvegen. Zie je dit en drinkt je kleine niet? Dan kan de huisarts een antischimmelmiddel voorschrijven.

Hoeveel moet mijn kind minimaal drinken per dag?

Een kind weet over het algemeen heel goed wanneer hij vol zit. Een baby heeft zoā€™n 150 cc melk per kilo lichaamsgewicht nodig, met als richtlijn een maximum van ongeveer een liter melk per dag. In veel gevallen geldt dan ook: zolang het gewicht in verhouding tot de lengte in orde is, hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Maar als er ineens iets verandert, kan er wat aan de hand zijn.

Tip! Raadpleeg dit handige schema als leidraad om te zien hoeveel flesvoeding je kunt geven. Twijfel je aan de hoeveelheid voor jouw kind? Vraag dan altijd het consultatiebureau om advies.

Wanneer hulp inschakelen als je kind niet drinkt?

Nogmaals: raak niet meteen in paniek als je baby ineens niet meer drinkt. In veel gevallen gaat het vanzelf over. Duurt het je te lang? Schakel dan de hulp in van de huisarts, het consultatiebureau of een lactatiedeskundige.

Meer adviezen van Charlotte vind je hier.

Beeld: iStock.com/Kiwis

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby