Welk soort flesvoeding voor jouw baby?
Als je baby zes maanden oud is en je wilt flesvoeding of een combinatie van borst- en flesvoeding gaan (of blijven) geven, dan heb je de keuze uit verschillende soorten opvolgmelk. Als je kind goed groeit en gezond is, dan is standaard opvolgmelk prima geschikt. Heeft je kind andere behoeftes, kwaaltjes of klachten, dan kun je kiezen voor speciaal samengestelde voeding. De meeste soorten flesvoeding hebben als basis koemelk, maar er zijn er ook op basis van geitenmelk of soja. Dat betekent dat alle voeding in Nederland goed zijn, wel zijn er onderlinge verschillen in samenstelling.
Als het gaat om flesvoeding voor baby’s van 6-12 maanden dan zijn er verschillende mogelijkheden. Als je kind één jaar is, kun je overstappen op peutermelk.
1. Flesvoeding: standaard opvolgmelk
Het maag-darmkanaal van je baby is bij zes maanden verder ontwikkeld. Hierdoor verloopt de spijsvertering makkelijker. Naast opvolgmelk geef je ook de eerste vaste voeding, zoals groente- en fruithapjes. De opvolgmelk is afgestemd op je baby’s eetpatroon en is onderdeel van een meer gevarieerde voeding.
2. Flesvoeding in combinatie met borstvoeding
Deze flesvoeding is speciaal afgestemd op het geven in combinatie met borstvoeding of de overgang naar flesvoeding. De voeding bevat melkvet en melkvezels.
3. Flesvoeding voor baby’s met koemelkallergie
Heeft je baby koemelkallergie? Voor deze speciale voeding zijn de eiwitten in kleine stukjes geknipt. Dit zorgt dat je het lichaam van je baby het niet meer herkent als koemelk. Door de bewerking krijgt de flesvoeding een andere smaak, waar je baby misschien aan moet wennen. Is de voeding voorgeschreven door een arts, dan kom je mogelijk in aanmerking voor vergoeding van je zorgverzekeraar.
4. Flesvoeding op basis van geitenmelk
Geitenmelk bevat van nature, net als koemelk, kwalitatief hoogwaardige eiwitten en is een goed alternatief voor flesvoeding op basis van koemelk. Het is mild van smaak en wordt, net als andere opvolgmelk, gemakkelijk door het lichaam opgenomen. De voeding is geen alternatief voor baby’s met een koemelkallergie, omdat van het allergeen ook een kleine hoeveelheid aanwezig is in geitenmelk.
5. Flesvoeding voor baby’s met lactose-intolerantie
Heeft je baby een lactose-intolerantie? Dan is flesvoeding op basis van soja-eiwit geschikt. Bij een lactose-intolerantie kan het lichaam lactose (melksuiker) niet goed verteren. In soja-eiwitten is dit niet aanwezig.
6. Flesvoeding voor baby’s met krampjes
Deze voeding is geschikt als je baby last heeft van krampjes, moeizame ontlasting of spijsverteringsproblemen. Deze voeding heeft net een andere samenstelling, waardoor o.a. de ontlasting zachter wordt.
7. Flesvoeding voor hongerige baby’s
Je baby lijkt na een voeding niet voldaan, terwijl hij wel goed groeit en volgens schema voldoende eten en drinken binnen krijgt. Voor hongerige baby’s is er flesvoeding die zorgt voor een langere verzadiging. Zonder extra calorieën, dus je hoeft niet bang te zijn dat je baby te zwaar wordt. Deze melk kun je mengen met standaardvoeding, zodat je het precies kunt afstemmen op je baby’s behoefte.
8. Flesvoeding voor baby’s met reflux
Deze voeding is voor baby’s die veel spugen of (verborgen) reflux hebben. Aan de voeding is johannesbroodpitmeel toegevoegd. Deze natuurlijke voedingsvezel zorgt dat de voeding indikt in de maag en minder snel terugvloeit in de slokdarm.
Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? Het is altijd verstandig om te overleggen op het consultatiebureau of met je huisarts. Zij kunnen gericht met je meekijken.
Wanneer stap je over op peutermelk?
Als je kind één jaar is, kun je overstappen op peutermelk. Omdat je kind nu andere voedingsbehoeften heeft, is deze melk hierop afgestemd. Je kind groeit namelijk lichamelijk minder snel, maar heeft wél alle energie nodig voor zijn ontwikkeling. Het advies is om naast de vaste voeding en drinken 300 ml peutermelk per dag te geven. Dit zijn twee bekertjes van 150 ml. Zo krijgt je peuter een goede basis aan essentiële voedingsstoffen binnen. Je kunt dit natuurlijk ook in de vorm van een papje of smoothie geven.