Indikken van moedermelk of kunstmelk, een goed idee?

Indikken van moedermelk of kunstmelk, een goed idee?

Je hoort vaak dat ouders de melk van hun kleintje willen indikken bij reflux, of voor een betere slaap of groei. Is indikken een goed idee? En hoe doe je dat dan? In dit artikel legt apotheker, lactatiekundige, doctor in de farmaceutische wetenschap, auteur van het boek ‘Eet als een expert mini’ Ć©n mama prof. dr. Eline Tommelein dit aan je uit.

Indikken van melk bij reflux

Is het indikken van melk bij reflux een goed idee? Ondanks dat hier best wat onderzoek naar gedaan is, is het niet zo makkelijk conclusies te trekken. De studies hanteren verschillende deelnamecriteria of gebruiken andere indikkingsmiddelen. De European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition vat dit mooi samen: ā€œHet indikken van voedingen kan mogelijk zichtbare regurgitatie verminderen maar de impact op niet-regurgitatie symptomen zoals krampen of huilen is onduidelijkā€. Je kan het dus zeker eens proberen, maar merk je na 14 dagen geen verschil, stop er dan ook weer mee.

Melk indikken om beter te verzadigen of om beter te slapen

Het indikken van melk met zetmeel zoals rijstebloem of tarwebloem, en dan vooral voor het slapengaan (de zogenaamde ā€˜pyjamapapjesā€™), is iets wat in BelgiĆ« en Nederland erg leeft. Ook wordt - als kinderen wat ouder zijn - soms dikke pap gemaakt van de melk. Indikken met zetmeel raden we standaard af. Het voegt veel koolhydraten toe aan de melk, wat ervoor zorgt dat je kind met dezelfde hoeveelheid melk bijna dubbel zoveel calorieĆ«n binnen krijgt. Dit kan in de toekomst tot gewichtsproblemen leiden. Ook in verband met slapen moeten we je teleurstellen. Er bestaat geen makkelijke oplossing om je kind langer te doen slapen. Korte slaapperiodes zijn fysiologisch nuttig. Kunstmatig die slaapperiodes verlengen is dus eerder nadelig. Lees meer over het slaapritme van een baby.

Indikken om beter te groeien

Wanneer je kind onvoldoende groeit of herstelt van een periode van ziekte, kan je soms het advies krijgen om extra calorieƫn aan de melk toe te voegen. In de wetenschappelijke literatuur gaat de voorkeur in zulke situaties eigenlijk eerder uit naar een specifieke medische voeding waarbij niet alleen de suikers, maar ook de hoeveelheden eiwitten en vetten verhoogd zijn. Ga daarom nooit op eigen houtje extra calorieƫn aan de melk toevoegen; vraag liever advies aan de kinderdiƫtist of kinderarts.

Kunstmelk indikken of ingedikte melk kopen?

Bij kunstmelk raden de richtlijnen over het algemeen aan om melk te kiezen die al is ingedikt. De producenten gebruiken hiervoor zetmeel of johannesbroodpitmeel. Doordat er specifieke concentraties gebruikt worden, weet de zorgverlener exact welke dikte de melk na het klaarmaken zal hebben. Ook is er een lager risico op fouten, iets dat toch vaak blijkt voor te komen, zo blijkt uit studies. Een nadeel is dat je weinig flexibel bent en dat AR-melk (aangedikte melk) vaak duurder is. Bovendien worden soms een aantal grondstoffen weggelaten om te compenseren voor de indikkingsmiddelen. Je zorgverlener zal een afweging maken en op basis hiervan jou het beste advies geven. Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat het ene beter zou zijn dan het andere. Lees meer over de verschillende soorten flesvoeding.

Welk indikkingsmiddel kies je?

In Belgiƫ en Nederland worden drie indikkingsmiddelen frequent gebruikt: johannesbroodpitmeel, natriumcarboxymethylcellulose en zetmeel. Er zijn geen studies van voldoende kwaliteit die indikkingsmiddelen met elkaar vergelijken. We weten dus niet of ƩƩn bepaald indikkingsmiddel beter is dan een ander om bepaalde klachten te behandelen. Wel nemen we in overweging dat bij het gebruik van zetmeel als indikkingsmiddel je veel extra calorieƫn aan de fles toevoegt. Wanneer je de adviezen van de verpakking volgt, verdubbel je al snel de hoeveelheid calorieƫn in de melkfles. Bovendien voeg je via zetmeel enkel suikers toe.

Uit studies blijkt dat door het indikken met zetmeel tot 40% van de kinderen een te hoge energie-inname heeft voor hun gewicht. Wanneer je dus het advies krijgt om in te dikken voor bijvoorbeeld reflux, doe je dit best met een caloriearm of calorieloos indikkingsmiddel zoals johannesbroodpitmeel of natriumcarboxymethylcellulose. Daarnaast kan zetmeel niet gebruikt worden om moedermelk in te dikken. Moedermelk bevat amylase, een enzym dat het zetmeel onmiddellijk afbreekt.

Bekijk hier: Het boek ‘Eet als een expert mini’ van dr. Rolinde Demeyer

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby