Flesvoeding: wanneer start je met opvolgmelk?

Flesvoeding: wanneer start je met opvolgmelk?

Als je kind 6 maanden oud is, krijgt hij geleidelijk aan een andere voedingsbehoefte. Hij is flink gegroeid en inmiddels heel wat actiever dan de eerste maanden van zijn leven. Als je flesvoeding geeft wordt het tijd voor de overstap naar opvolgmelk. Voor gewone melk is het nog te vroeg; dit bevat onder andere teveel eiwit en zout en te weinig voedingsstoffen die je kind juist nu goed kan gebruiken.

De juiste voedingsstoffen in opvolgmelk

Een goede groei en ontwikkeling zijn belangrijk voor je kind en daarvoor heeft hij de juiste voedingsstoffen nodig. Die zijn precies in de gewenste dosering aanwezig in opvolgmelk. Opvolgmelk bevat namelijk ijzer voor weerstand en vitamine D voor sterke botten. Als je baby meer dan 700 ml drinkt is het verstandig om nog even door te gaan met de volledige zuigelingenvoeding, anders krijgt je baby een te hoge dosis vitaminen en mineralen binnen. Op het moment dat je baby meer bijvoeding gaat eten en minder flesjes gaat drinken kun je alsnog overstapen op opvolgmelk.

Welke opvolgmelk is geschikt voor mijn baby?

Er zijn veel verschillende merken opvolgmelk op de markt met nauwelijks kwaliteitsverschil. De samenstelling en kwaliteit van alle soorten kunstvoedingen zijn in Nederland gewaarborgd en vastgelegd. Als uitgangspunt zou je hetzelfde merk opvolgmelk kunnen gebruiken als het merk dat je gebruikt hebt voor de volledige zuigelingenvoeding. Zo is er minimaal verschil in smaak en heb je een goede kans dat je baby de voeding goed verdraagt.

Als je baby 1 jaar oud is mag je overstappen op gewone melk. De smaak van volle melk komt het meest in de buurt van opvolgmelk. Mocht je baby hoog in de groeicurve zitten kun je wellicht beter halfvolle melk aanbieden. Vraag om advies bij het consultatiebureau als je twijfelt of vragen hebt.