Flesvoeding: wanneer start je met opvolgmelk?

Flesvoeding: wanneer start je met opvolgmelk?

Als je kind zes maanden oud is, krijgt hij geleidelijk aan een andere voedingsbehoefte. Hij is flink gegroeid en inmiddels heel wat actiever dan de eerste maanden van zijn leven. Als je flesvoeding geeft, wordt het tijd voor de overstap naar opvolgmelk. Voor gewone melk is het nog te vroeg; dit bevat onder andere teveel eiwit en zout en te weinig voedingsstoffen die je kind juist nu goed kan gebruiken.

Charlotte Maintz

Beoordeeld door

Charlotte Maintz

Kindervoedingskundige

Wat is opvolgmelk?

Opvolgmelk (flesvoeding) is speciale melk gemaakt voor baby’s vanaf zes maanden. Opvolgmelk groeit als het ware mee met je kind. Je hebt per leeftijdsfase van je kind verschillende opvolgmelksoorten. Door steeds de juiste opvolgmelk te geven, geef je melk waarin alle voedingsstoffen zitten die je kind op dat moment nodig heeft.

De juiste voedingsstoffen

Een goede groei en ontwikkeling, binnen zijn eigen mogelijkheden, zijn belangrijk voor je kind en daarvoor heeft je kleintje de juiste voedingsstoffen nodig. Deels worden die nu geleverd door de vaste voeding, deels komen ze uit de borst- of flesvoeding. De voedingsstoffen die je kleine binnen moet krijgen uit de melkvoeding, zijn in een afgestemde hoeveelheid aanwezig. Opvolgmelk bevat ten opzichte van volledige zuigelingenvoeding (voeding voor baby’s tot zes maanden) extra ijzer voor weerstand en calcium en vitamine D voor sterke botten.

Tegenwoordig hoor je dat opvolgmelk niet nodig is en je gewoon door kunt blijven gaan met de voeding die je gaf, maar dat is een bakerpraatje. Moedermelk past zich ook niet voor niets aan op je kind. Het is belangrijk om de melk voor de juiste fase te kiezen, omdat de behoefte van een kind echt verandert. Er is geen periode in het leven waarin je kind zo snel groeit en ontwikkelt als deze. De juiste voedingsstoffen zijn daarom belangrijk.

Welke opvolgmelk is geschikt voor mijn baby?

Er zijn veel verschillende soorten opvolgmelk op de markt. De samenstelling en kwaliteit van alle soorten kunstvoedingen zijn in Nederland gewaarborgd en vastgelegd. Er is wettelijk bepaald wat er in de samenstelling moet zitten, daarnaast is wettelijk bepaald wat erin mág zitten. Er zijn dus wel verschillen. Het consultatiebureau kan je helpen met het maken van de juiste keuze. Als uitgangspunt zou je hetzelfde merk opvolgmelk kunnen gebruiken als het merk dat je gebruikt hebt voor de volledige zuigelingenvoeding. Zo is er minimaal verschil in smaak en heb je een goede kans dat je baby de voeding goed verdraagt.

Wanneer overstappen naar gewone melk?

Als je baby één jaar oud is, mag je overstappen op gewone melk. De smaak van volle melk komt het meest in de buurt van opvolgmelk. Mocht je baby hoog in de groeicurve zitten, kun je wellicht beter halfvolle melk aanbieden. Maar peuters zijn grillige eters en ze hebben hun eigen voedingsbehoefte. Ze hebben verhoudingsgewijs bijvoorbeeld meer energie, ijzer en vitamine D nodig dan een volwassene. Daarom kan het zinvol zijn om groeimelk te geven. Dit is speciale melk verrijkt met extra vitamines en mineralen. Vraag om advies bij het consultatiebureau als je twijfelt of vragen hebt.

Lees ook de tips en adviezen van Charlotte voor baby’s vanaf zes maanden.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Charlotte Maintz.

Beeld: iStock.com/Onfokus

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby