Flesvoeding geven aan je baby

Flesvoeding geven aan je baby

Elke moeder maakt haar eigen keuze voor borst- of flesvoeding. Soms valt er zelfs niets te kiezen, omdat borstvoeding niet lukt of niet kan. Flesvoeding is dan een goed alternatief. Als je baby flesvoeding krijgt, kun je het beste beginnen met de standaardvoeding voor pasgeboren babyā€™s. Op de verpakking kun je dit terug vinden als volledige zuigelingenvoeding. De samenstelling van kunstvoeding benadert borstvoeding tegenwoordig zo dicht, dat het nagenoeg alles bevat wat je baby nodig heeft.

Hoeveel flesvoeding heeft mijn baby nodig?

Om te bepalen hoeveel flesvoeding je kind nodig heeft, kun je als leidraad (net als bij borstvoeding) de behoefte van je kind volgen. De ene baby wil per keer meer dan de andere. Sommige baby’s willen weer liever wat vaker kleine beetjes flesvoeding. Toch kan het fijn zijn om flesvoeding te geven volgens een schema. Dit kan je helpen om je baby de juiste hoeveelheid flesvoeding te geven.

Gemiddeld ga je uit van 150 cc per kilogram lichaamsgewicht. De meeste pasgeboren baby’s vragen zelf om de 2 Ć  3 uur om een voeding. Heb je een slaapkopje of een uiterst tevreden kind? Houd dan in de gaten dat je toch wel zo’n zes tot acht voedingen per 24 uur geeft. Op de verpakking van de flesvoeding staat hoe je een flesje klaarmaakt. Zolang je baby tevreden is en goed groeit, gaat het goed.

Schema flesvoeding

Ieder kind is uniek en heeft andere behoeften, gebruik daarom dit schema alleen als hulpmiddel.

Gewicht baby (kg)Aantal voedingen p/24 uurWater (ml)Afgestreken maatschepjesIs … ml voeding
< 3760265
3 - 3,56903100
3,5 - 451204135
4 - 551505165
5 - 651806200
> 641806200

Welke voeding kun je naast flesvoeding nog meer geven?

Sommige kinderen hebben een ander soort voeding nodig dan de gewone, volledige zuigelingenvoeding. Er zijn baby’s die onverzadigbaar lijken, terwijl anderen juist last hebben van typische babyprobleempjes als spugen, krampjes of moeizame ontlasting. Voor hen is er andere zuigelingenvoeding ontwikkeld. Als je wilt veranderen van voeding, doe dat dan altijd in overleg met het consultatiebureau en kijk na twee weken wat het resultaat is.

Video: Flesvoeding - Hoe geef je een fles?

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby