Flesvoeding: alles over flessen en (fop)spenen

Flesvoeding: alles over flessen en (fop)spenen

Als je afgekolfde moedermelk of kunstvoeding geeft, heb je flessen en spenen nodig. Flessen en spenen zijn er in vele soorten en maten. Vaak zijn de flessen en spenen per merk op elkaar afgestemd. Hierdoor kun je de flesjes van dezelfde serie vaak langere tijd gebruiken, omdat je alleen de speen hoeft te vervangen bij slijtage of inwisselt voor een variant met grotere gaatjes. Elk merk is van goede kwaliteit en voldoen aan de strenge, wettelijke veiligheidseisen. Welke speen is nu geschikt voor jouw baby?

Welke fles is geschikt voor jouw baby?

Hoe kies je een geschikte fles met bijbehorende speen uit voor je baby? Vaak is dit een kwestie van uitproberen en kijken of je baby goed uit de fles kan drinken. Geef het even de tijd, vooral na een periode van borstvoeding moeten veel baby’s wennen aan de fles. Lees reviews van verschillende merken en vraag naar positieve ervaringen in je omgeving zodat je je een beeld kunt vormen van alle opties.

Welk soort zuigflessen zijn er?

Veruit de meeste flessen zijn gemaakt van kunststof. Glazen flesjes worden nauwelijks meer gebruikt, hoewel ze wel milieuvriendelijker zijn en langer mooi blijven. Let bij de aanschaf van zuigflessen op dat er maatstreepjes op staan. Dit is onmisbaar bij het aanmaken van de flesvoeding. Het is handig om meerdere exemplaren in huis te hebben, zo hoef je niet na elke voeding de fles uit te koken voor de volgende voeding.

Hoe groot moet de inhoud van de fles zijn?

Voor je pasgeboren baby kun je een fles gebruiken van 125 ml. Tot 3 maanden oud heeft hij nog niet zoveel voeding nodig, maar daarna zal je een grotere fles van 250 of 300 ml nodig hebben. Kleine flesjes van 40 ml kunnen eventueel gebruikt worden voor kleine beetjes water tussendoor. Dit kleine flesje is ook handig voor het toedienen van vloeibare medicijnen.

Wat voor speen is geschikt voor mijn baby?

Welke speen geschikt is voor je baby hangt af van een aantal zaken:

  • leeftijd
  • soort voeding (melk of pap)
  • zuigkracht van je baby

Je kunt beginnen met een newborn speen, de leeftijd staat op de verpakking van de speen aangegeven. Vaak merk je na verloop van tijd aan je baby dat hij wat onrustig gaat drinken, omdat de stroom melk te langzaam gaat. Dit is een goed moment voor een nieuwe speen met iets grotere gaatjes. Ook als je johannesbroodpitmeel toevoegt aan de melk of een papfles gaat geven, heb je een speen nodig met grotere gaatjes. Gebruik de flessenspeen nooit als fopspeen.

Rond de leeftijd van 8 maanden gaat je baby oefenen met drinken uit een beker. Houd vanaf dan ook in de gaten of je baby niet teveel gehecht raakt aan de fles. Een flesje houdt de zuigbehoefte in stand, waardoor hij mogelijk minder geïnteresseerd raakt in andere manier van drinken. Het verschilt per kind wanneer het tijd is om helemaal over te stappen op de drinkbeker, kijk dus goed naar de behoefte van je baby.

Welke soorten fopspenen zijn er?

Sommige baby’s hebben een grotere zuigbehoefte dan anderen. Vaak wordt borstvoedende moeders afgeraden een fopspeen te gebruiken in verband met speen-tepelverwarring. Toch kan het gebruik van een fopspeen een zeer kalmerende werking hebben voor je baby. Door te zuigen ervaart je baby minder stress en heeft hij doorgaans minder last van darmkrampjes. Een fopspeen is zachter dan een duim, zodat er minder druk op de tandjes staat. Hierdoor krijgen de kaken en het gehemelte van je kind een betere kans op een natuurlijke ontwikkeling.

Fopspenen zijn verkrijgbaar in twee modellen. De meest bekende is de ronde ‘kersvorm’. Een nadeel hiervan is dat de vorm niet is aangepast aan die van het gehemelte. Dat is de dentaalvorm wel. Deze laatste vorm voorkomt tevens dat ontwikkelde tandjes scheef gaan groeien. Bekijk van tevoren dus goed of de fopspeen voldoet aan jouw eisen, voordat je deze aan je baby geeft.

Baby’s raken vaak gewend aan één soort speen en zijn daar niet meer van af te brengen. Het is dus handig om meerdere spenen op voorraad te hebben of een extra exemplaar mee te nemen als je op vakantie gaat. Er zijn fopspenen in verschillende maten, afhankelijk van de leeftijd. Er zijn ook speciale inslaapfopspenen. Deze hebben geen ring, zodat je baby tijdens het slapen zonder problemen kan omdraaien.

Hoe maak je zuigflessen en (fop)spenen schoon?

Je hoeft flessen en spenen in principe alleen maar uit te koken (steriliseren) na aankoop. Daarna voldoet de vaatwasser (min. 55°C) of handafwas en ondersteboven laten drogen op een droge, schone doek. Denk er wel aan om fles en speen na een voeding eerst af te spoelen met koud water om te voorkomen dat de eiwitten uit de melkresten gaan stollen. Is je baby extra kwetsbaar door bijvoorbeeld een vroeggeboorte, dan kun je het advies van arts of verloskundige krijgen om toch te steriliseren.

Het uitkoken van de fles of speen

Leg de flessen en spenen in een pannetje met water. Breng dit water aan de kook. Laat na een aantal minuten de flessen en spenen in het water liggen totdat het is afgekoeld. Bewaar de (fop)speen daarna in een schoon en droog washandje. Flessen en spenen kunnen ook in de magnetron worden uitgekookt. Vul de fles voor driekwart met water en plaats deze in de magnetron. Dompel de (fop)speen en het afsluitdopje in een bakje water en zet dit naast de zuigfles. Laat het water vervolgens drie minuten koken. Uiteraard kun je hiervoor ook een magnetronsterilisator gebruiken.

Tip: Heb je flessen en spenen nodig? Bekijk het aanbod bij Prénatal!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby