Contact maken met je baby tijdens het flesvoeden

Contact maken met je baby tijdens het flesvoeden

Als je gestopt bent met het geven van borstvoeding of juist gelijk gestart bent met flesvoeding, vraag je je misschien af hoe je toch hetzelfde lichamelijke contact met je baby kunt behouden. Het voeden van je baby draait niet alleen om eten. Fysiek contact en hechting zijn minstens zo belangrijk. Bij borstvoeding houd je je baby als vanzelf dichtbij je. Hoe doe je dit als je flesvoeding geeft?

Contact maken met je baby tijdens flesvoeding geven

Knuffelen en contact maken is heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van je kind. Daarnaast verlaagt het stress en verhoogt het de tevredenheid van je baby. Bij borstvoeding heb je automatisch veel fysiek contact met je baby, terwijl je er bij flesvoeding iets bewuster van moet zijn. Zorg ervoor dat je je baby vasthoudt terwijl je de fles geeft en wissel daarbij elke voeding van kant. Ook als je baby al wat ouder is en de fles zelf kan vasthouden, zit hij nog steeds het allerliefst bij jou.

Buidelen voor voldoende huid-op-huidcontact

Zorg daarnaast voor voldoende huid-op-huidcontact. Dit kan door te buidelen of je baby mee onder de douche te nemen. Bij buidelen leg je je baby met alleen een luier aan op je blote borst. Het huid-op-huid contact zorgt voor gevoel van steun en veiligheid. De baby ruikt jouw geur en voelt jouw warmte, waardoor hij zich beter kan ontspannen. Het bevordert de band tussen jou en je baby. Het ontspannen samenzijn is een fijn en een waardevol moment tussen de alledaagse drukte. Door te buidelen kunnen jullie aan elkaar wennen en genieten van de momenten samen.

Hoe kan je zo ontspannen mogelijk voeden?

Gebruik de hoeveelheid voeding en de juiste fles met speen dat bij het gewicht van je baby past. Houd de fles zo horizontaal mogelijk; de speen is gevuld maar de stroom gaat niet te snel. Zo vervult het de zuigbehoefte van je kind, doordat het voeden iets langer duurt. Vaak kun je beter voor meerdere kleine voedingen kiezen in plaats van minder grotere voedingen. Dit lijkt meer op het borstvoedingspatroon. Uiteraard verschilt dit per kind. Blijf goed naar zijn behoeften kijken, maak voldoende contact met je baby tijdens het flesvoeding geven en pas het voedingsschema daar op aan.

Beeld: iStock.com/Ridofranz

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby