Flesvoeding bereiden voor je baby: hoe doe je dat?

Flesvoeding bereiden voor je baby: hoe doe je dat?

Flesvoeding voor je baby is heel eenvoudig te bereiden door vers water uit de kraan te gebruiken en daar afgemeten maatschepjes poeder aan toe te voegen. Voorheen werd aangeraden om voor de bereiding van flesvoeding (kraan)water vooraf te koken of bronwater te gebruiken. Officieel is dit niet meer nodig in Nederland. Water uit de kraan is veilig en vers voor babyvoeding.

Charlotte Maintz

Wijze raad van

Charlotte Maintz

Baby- en kindervoedingskundige

Echter, als je het water eerst even kookt en vervolgens klaarzet voor de hele dag, is dat een kleine moeite. Je neemt daarmee het zekere voor het onzekere. Let op: je gebruikt koud water, dat je vervolgens opwarmt tot handwarme temperatuur.

Hoe bereid je de flesvoeding voor je baby?

  • Zorg ervoor dat fles, speen en andere materialen goed schoon zijn: spoel ze na gebruik om met warm water, kook ze een keer per dag uit of gebruik een flessensterilisator.
  • Check de speen op scheurtjes en onregelmatigheden. Een speen vervang je ongeveer om de zes weken.
  • Was je handen voordat je het flesje klaarmaakt.
  • Warm het water op in de flessenwarmer, magnetron of een bakje met heet water tot de benodigde (lauwe) temperatuur.
  • Voeg de schepjes voeding toe. Op de verpakking staat aangegeven hoeveel poeder je voor de bereiding gebruikt. In het algemeen is dat Ć©Ć©n afgestreken maatschepje per 30 ml. water.

Hoeveel melkpoeder heb je nodig voor een fles?

Voeg nooit meer of minder melkpoeder toe dan staat aangegeven op de verpakking. Het kan verleidelijk zijn om extra poeder toe te voegen als je baby hongerig is, maar de voeding wordt dan te geconcentreerd. Dit is niet goed voor de nieren en daarnaast kan je baby last krijgen van zijn darmpjes. Te weinig melkpoeder is ook niet goed, want dit zorgt ervoor dat er niet genoeg voedingsstoffen in de melk zitten. Als je merkt dat je baby hongerig blijft of de fles juist nooit leegdrinkt, overleg dan met het consultatiebureau. Zij kunnen meekijken wat de oorzaak is en je van tips voorzien en beoordelen of je het voedingsschema of soort voeding kunt wijzigen.

Is kraanwater geschikt voor flesvoeding?

In Nederland staat kraanwater voortdurend onder controle. Daarom is het prima geschikt voor babyvoeding. Alleen als je loden leidingen hebt (vooral in oude huizen voor 1945), gebruik dan wel bron- of mineraalwater (uiteraard zonder koolzuur). Kleine kinderen en babyā€™s zijn heel gevoelig voor lood. Bij grotere hoeveelheden, dus als het steeds in de voeding aanwezig is, kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van hersenen en zenuwstelsel.

Kan ik alvast flesvoeding voor de hele dag maken?

Het lijkt handig, maar het is niet aan te raden om voeding klaar te maken voor de hele dag in verband met de vorming van bacteriƫn. Als je een dagje weg gaat of alles klaar wilt zetten voor de oppas, kun je speciale melkpoedertorens gebruiken. Hier doe je de exacte hoeveelheid melkpoeder in per fles. Je kunt ook alvast de flesjes met de juiste hoeveelheid water klaarzetten. Mocht het toch nodig zijn om alvast een flesje klaar te maken, zorg er dan voor dat je gekookt water gebruikt. Bacteriƫn kunnen zich minder goed ontwikkelen in voeding die is klaargemaakt met gekookt water. Zet de melk direct in de koelkast, zo kun je het tot twee uur bewaren.

Beeld: iStock.com/LightFieldStudios

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby