Wanneer start je met vaste voeding?

Wanneer start je met vaste voeding?

Als je baby 4 maanden oud is, wordt geadviseerd om rustig aan te beginnen met vaste voeding. Je laat hem tot 6 maanden rustig wennen aan eten, in plaats van drinken, én aan nieuwe smaken. Pas vanaf een half jaar oud heeft je baby echt behoefte aan vaste voeding en bouw je dit langzaam op.

Waarom start je met 4 maanden met bijvoeding? Het heeft de voorkeur, omdat je hiermee de kans op voedselallergieën verkleint. Je kunt het dan ook zien als oefenhapjes, waarbij je baby ook rustig aan leert wennen aan eten van een lepeltje en aan iets anders dan moedermelk of kunstvoeding.

Starten met vaste voeding: begin met groente

Het liefst start je met groentehapjes, gemaakt van bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, doperwtjes, wortel en pompoen. Zachte en niet al te uitgesproken smaken. Je baby zuigt in het begin meer aan het lepeltje dan dat hij hapt. Maar dit gaat al snel beter. Na de groentehapjes volgen de fruithapjes, zoals banaan, peer, perzik en meloen. Waarom eerst groente, en dan pas fruit? Deze volgorde heeft de voorkeur omdat je baby zo niet te snel went aan zoete smaken en ook hartig leert waarderen.

Pureren en prakken: zo bereid je de eerste vaste hapjes

Zijn die eerste hapjes nog fijn gepureerd, rond 6 maanden mag het allemaal wat grover. Ook mag je baby kleine stukjes boterham zónder korst. Vanaf 7 maanden is het goed om hem te leren kauwen mét korst.

Ook kun je starten met pap, zodat de darmen van je kind langzaam aan vezels wennen. Meng hiervoor rijstebloem met moedermelk of kunstvoeding. Gaat dit allemaal goed? Stap dan geleidelijk over op volkorenbrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst of pap van volkorenmeel.

Vast voedsel langzaam opbouwen

Hoeveel geef je? De eerste oefenhapjes geef je náást de melkvoeding. Een paar hapjes 1 tot 2 keer per dag zijn vanaf 4 maanden voldoende. Geef wat je baby prettig vindt en dring het eten niet op. Pas vanaf 8 maanden ga je de melkvoedingen echt vervangen, tot 2 à 3 per dag op de leeftijd van 1 jaar. Voeden op verzoek heeft de voorkeur.

Waar heeft je baby behoefte aan?

Natuurlijk kun je een schema volgen voor het introduceren en opbouwen van vaste voeding. Maar een kind is geen robot en elk kind ontwikkelt zich anders. Kijk naar waar jouw baby behoefte aan heeft en varieer voldoende. Geef je kind wel de kans om aan een nieuwe smaak of structuur te wennen. Dus niet elke dag een ander fruithapje, liever een paar dagen achter elkaar hetzelfde. Dan komt het allemaal wel goed.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby