Vegetarisch eten voor je baby
Je baby kan prima vegetarisch eten, want ook zonder vlees kun je gewoon volgens de Schijf van Vijf eten. Alle baby’s drinken melk tijdens de eerste levensmaanden en hun eerste vaste voedsel bestaat uit fruit, groenten en granen. Tot de leeftijd van ongeveer 6 Ć 8 maanden zijn dus eigenlijk alle baby’s vegetarisch. Als je je baby daarna ook vegetarisch wilt laten eten, let er dan op dat hij genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt.
Vegetarisch eten in de leeftijd van 4 - 8 maanden
Vanaf deze leeftijd begin je met het geven van vast voedsel voor bijkomende energie en voedingsstoffen (eiwitten, ijzer en zink). Die zijn belangrijk voor de ontwikkeling. Je begint met een fruithapje, zoals peer of banaan. Deze zijn rijk aan ijzer en koolhydraten en worden makkelijk verteerd. Je kunt ook zoete aardappelen, pompoen of wortelen pureren met moedermelk, vruchtensap of water.
Belangrijke vegetarische voedingsbronnen voor je baby
Experimenteer eens met andere gekookte groenten. Groente zoals broccoli, bloemkool en kool is ook rijk aan ijzer en calcium. Voor de eiwitbehoefte kies je avocado, tofu en / of gekookte groenten. Granen (bruine rijst, gebroken tarwe, haver, rogge en gerst) kun je vermalen in een blender en koken tot ze zacht zijn. Om het eiwit- en mineraalgehalte te verhogen kun je een beetje tahini of amandelpasta toevoegen aan granen, wortelen of zoete aardappelen. Je kunt ook peulvruchten op het menu zetten. Zorg ervoor dat alle bonen zacht gekookt zijn en dat de velletjes zijn verwijderd.
Controleer de stoelgang van je baby om te zien of de bonen goed verteerd worden. De beste manier om soja-eiwit te geven, is in de vorm van tofu of (soja)yoghurt (zonder suiker). Vermijd andere vormen zoals sojamelk, TVP (Textured Vegetable Protein) en sojabonen om het risico op een soja-allergie te voorkomen. Avocado is ook een goede bron van riboflavine (vitamine B2), essentiƫle vetzuren, kalium en koper.
Vegetarisch eten vanaf 9 maanden
Om je baby te laten wennen aan specifieke structuren geef je vanaf de leeftijd van 9 maanden granensnacks (voor baby’s), crackers, rijstwafels, kleine stukjes fruit en groenten zoals avocado, banaan, meloen, perzik, zoete aardappel en gekookte wortelen. Vanaf de leeftijd van 10-14 maanden eet je baby voedsel in grotere hapjes. Je kunt je kind ook rauwe groenten geven, zoals wortelen en bieten. Rasp ze fijn, of doe er een beetje tahini, amandel- of hazelnootpasta op om ze aantrekkelijker te maken.
Vegetarisch eten vanaf 12 maanden
Vanaf ongeveer 1 jaar eet je kind hetzelfde als jij. Hierbij let je er op dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je vleesvervangers toevoegt aan het eetpatroon van je kind, kijk dan goed op het etiket van het product. In een goede vegetarische keuze zit in elk geval eiwit, ijzer en vitamine B1 of vitamine B12. Kijk ook hoeveel zout er inzit. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken.
Helemaal geen dierlijke producten geven aan je kind?
Wil je je kind helemaal geen dierlijke producten te eten geven, dus ook geen melk, kaas en eieren? Vraag advies aan het consultatiebureau of een kinderdiƫtist. Het is erg belangrijk dat je kind geen voedingsstoffen tekort komt, omdat je kind nog in de groei is.
Bron: Voedingscentrum