Tussendoortjes voor je baby

Tussendoortjes voor je baby

Vanaf 6 maanden heeft je baby, om genoeg energie en voedingsstoffen binnen te krijgen, ook echt bijvoeding nodig naast de borst- of flesvoeding. In de periode tussen 4 en 6 maanden heeft je baby al even aan oefenhapjes kunnen wennen en nu, vanaf 6 maanden bouw je de oefenhapjes langzaam op tot een volledige maaltijd. Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood.

Marije Verwijs

Beoordeeld door

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum

Wat kun je wanneer tussendoor geven?

Goede momenten voor een tussendoortje zijn bijvoorbeeld in de loop van de ochtend: tussen ontbijt en lunch in, en in de loop van de middag: tussen lunch en avondeten. Als je vaste momenten pakt voor de tussendoortjes, voorkom je dat je kind de hele dag door kleine beetjes aan het eten is.

Tussendoortjes voor je baby in combinatie met borstvoeding

Borstvoeding kan en mag altijd, welke leeftijd je baby ook heeft. Bedenk wel goed dat je baby vanaf 6 maanden structureel bijvoeding nodig heeft. Waar je hem voorheen extra borstvoeding gaf op momenten dat hij hongerig was, kun je hem nu naast zijn vaste maaltijden gezonde tussendoortjes aanbieden. Voor een indicatie voor de hoeveelheid melkvoedingen die je dan nog geeft, kun je de voedingsschema’s van het Voedingscentrum bekijken op hun website.

Fruit is een gezond tussendoortje voor je baby

Fruit is één van de beste tussendoortjes. Het is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol vitamines. Je kunt zelf een (gepureerd) fruithapje maken of deze kant-en-klaar in een potje kopen. Is je baby al wat ouder en kan hij goed zelfstandig eten, dan kun je hem fruit uit het vuistje geven. Maak er een gewoonte van om je kind minstens één keer per dag fruit te geven. En neem dan zelf ook meteen jouw dagelijkse portie fruit, hoef je daar niet meer over na te denken.

Lees ook: Hoe ga je om met een baby die niet wil eten?

Groente als tussendoortje voor je baby

Ook groenten zijn een natuurlijke, rijke bron van vitamines en andere voedingsstoffen. Een groentemoment tussendoor is supergezond en bevat weinig calorieën. Let wel op de grootte van de stukjes. Bouw dat langzaam op. Een stukje fijngesneden komkommer, een paar zacht gekookte worteltjes, reepjes paprika of (gesneden) kerstomaatjes zijn ideaal als je kind honger heeft aan het einde van de middag. Hoef je je meteen niet meer zo druk te maken over de hoeveelheid groente bij de warme maaltijd.

Tip! Bekijk ter inspiratie de voedingschema’s voor baby’s in het eerste jaar.

Bron: Voedingscentrum

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.

Beeld: iStock.com/Radist

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby