Rapley methode: je baby zelf laten eten
Is je baby toe aan vaste voeding? Volgens de Rapley methode pureer je het fruit- of groentehapje niet, maar zet je het in stukken neer. Je baby pakt en eet het dan zelf. Je voedt dus ook niet met een lepeltje.
Hoe begin je als je baby nog zo klein is? Hij kan dan natuurlijk nog niet echt kauwen, maar wel pletten met zijn kaken. Daarom start je met zachte groente, zoals gekookte broccoli of wortel. Rond de 8 maanden heeft je baby veel meer kracht en is zijn motoriek beter afgestemd op kauwen. Langzaamaan kun je dus steviger stukjes eten proberen. Je biedt het eten aan in reepjes of brokken, ter grootte van je baby’s knuistje. Je kookt de groente gaar, maar niet zo dat het uit elkaar valt als je kleine het pakt. De Rapley methode kun je combineren met zowel borst- als flesvoeding.
Het kokhalsreflex bij zelf laten eten
Bouw het zelf leren eten rustig op. Eerst zal je baby veel knoeien, maar uiteindelijk gaat hij echt eten. Veel baby’s kokhalzen in het begin. Dat komt doordat de kokhalsreflex bij baby’s voor in de mond zit. Deze reflex is bedoeld om te voorkomen dat ze zich verslikken.
Hoe meer je kind de coördinatie van het kauwen en slikken onder de knie krijgt, hoe verder de kokhalsreflex zich naar achteren verplaatst. Je baby vindt kokhalzen niet erg. Als je merkt dat hij hierdoor zijn interesse in eten verliest, wacht dan met het aanbieden in stukjes. Dat geldt ook als het kauwen nog niet vanzelf gaat. Als je kind het aankan, is Rapley een goede methode om vaste voeding te leren eten. Het stimuleert bovendien de mondmotoriek.
Plezier beleven aan zelf laten eten
Het is niet bewezen dat kinderen die volgens Rapley leren eten, ook meer van eten genieten. Het kan wel bijdragen aan het plezier in het (samen) aan tafel zitten en het eten als fijn ervaren. Kijk vooral naar jouw kind en zijn behoeften. Het ene kind eet liever kleine stukjes, het andere grote. De één eet graag zijn eten door elkaar, de ander liever alles apart.
Rapley methode in de praktijk: moeders geven tips
Lees hieronder de ervaringen, tips en adviezen van moeders die de Rapley methode bij hun kind(eren) hebben toegepast.
De moeite waard
Maaike: “Wij hebben de Rapley methode toegepast. Mijn kinderen zijn goede eters en konden al gauw zelfstandig eten. Het is zeker de moeite waard om je in te verdiepen. Wel pas vanaf zes maanden in verband met de darmrijping.”
Gepureerd, zelfgekookt en gevarieerd
Debby: “Wij hebben gekozen voor gepureerd eten, maar wél zelf altijd alles gekookt. Onze dochter is nu ruim drie jaar en eet alles wat ik haar voorschotel. En ja, het zou geen peuter zijn als ze soms eens weigert of zegt het echt niet lekker te vinden. Wij hebben hier nooit moeilijk over gedaan. Er ligt altijd een boterham klaar, maar proberen moet ze altijd. We bieden heel gevarieerd en gemengd eten aan. Niet eerst vijf dagen dit en dan vijf dagen dat.”
Hij eet alles mee
Amy: “Wij zijn er vanaf zes maanden mee begonnen. Het is de beste keuze die we konden maken. Onze zoon at meteen met de pot mee. Natuurlijk is het even wennen, soms kokhalzen hoort erbij. Hij is nu vijftien maanden en eet echt goed. Hij eet alles mee en houdt op als hij vol zit. Je kunt zelf ook gewoon je avondeten eten als het nog warm is, in plaats van steeds hapjes te moeten geven. Ik vind het echt super en ben blij dat we deze keuze hebben gemaakt. Ook geen gesleur met potjes als je ergens heen gaat, want je kind kan gewoon lekker mee-eten.”
Alles wat ze konden pakken
Stefanie: “Ik raad aan om het boek te lezen over de Rapley methode. Dat heb ik ook gedaan en daarna ben ik met vijfenhalve maand gestart. Ik heb alles aangeboden: gekookt en ongekookt (fruit). Ook vlees en vis, alles wat ze zelf konden pakken. De eerste kreeg nog borstvoeding. Bij de tweede ben ik met drie maanden gestopt. Beiden deden het prima op Rapley. Ik gaf ook af en toe puree, maar met zes maanden aten ze allebei gewoon mee aan tafel.”
Hangt af van je kind
Melissa: “Hier zijn we met Rapley gestart na zes maanden. Bij ons ene kind was dit succesvol, onze andere bleek een hardnekkige borstvoedingsliefhebber. Die heb ik tot vijftien maanden uitsluitend borstvoeding gegeven en toen zelf ingegrepen. Het hangt dus wel af van je kind. Nu zijn ze zes en vier en heel moeilijke eters.”
Combineer waar het kan
Lieke: “Wij kozen er voor om zo veel mogelijk zelf te laten eten en hapjes met structuur aan te bieden. Waar het kan hebben we gecombineerd. En strijd om eten hebben wij nooit gehad. Onze dochter eet echt alles met de afspraak: alles proeven en altijd een toetje. Of de rapley methode bij je kind past, ligt echt een beetje aan je kind. Ik zou het zeker aanraden om te proberen.”