Eerste oefenhapjes: waarom beginnen met groentehapjes?

Eerste oefenhapjes: waarom beginnen met groentehapjes?

Als je kind de leeftijd van vier maanden bereikt, is het tijd voor een belangrijke mijlpaal: de eerste vaste hapjes. Het lichaam van je baby is rond vier maanden in staat, om naast de melkvoeding, ook andere voeding te verteren. Vaak wordt gezegd dat het beter is om met groentehapjes te beginnen in plaats van fruit. Voedingsdeskundige Charlotte Maintz legt uit waarom en geeft tips.

Charlotte Maintz

Wijze raad van

Charlotte Maintz

Baby- en kindervoedingskundige

Rond de periode van 4 maanden staat je kleintje erg open voor het ontdekken van nieuwe smaken. Je kunt dan beginnen met het introduceren van de eerste oefenhapjes. De melkvoeding is dan nog de belangrijkste bron van voedingsstoffen, dus zie de vaste hapjes echt als hapjes om mee te oefenen, te proeven en te wennen.

Waarom eerst starten met groentehapjes?

Qua vaste voeding wordt aangeraden om te starten met het geven van groenten. Dat heeft een speciale reden: een baby heeft van nature een voorkeur voor zoete smaken, en juist daarom is het goed om met groenten te starten. Op die manier is de kans dat je kleine de smaak van groente makkelijker accepteert, groter dan wanneer je met fruithapjes zou beginnen.

Hoe introduceer je groentehapjes bij je kind?

Kies drie groenten uit en geef je kind gedurende twee weken iedere dag afwisselend één van de drie groentesoorten. Wortel, broccoli, bloemkool, doperwten, ontvelde, gezeefde tomaat en pompoen zijn bijvoorbeeld heel geschikt om mee te beginnen. Deze groentesoorten kenmerken zich door hun zachte smaak, zijn goed verteerbaar en daarom geschikt als hapje voor je kleintje.

Uitbreiden met fruithapjes

Na een week of twee groentehapjes kun je uitbreiden met fruithapjes. Daarvoor zijn bijvoorbeeld appel, peer en banaan heel fijn om mee te beginnen. Want zacht van smaak, maar tegelijkertijd wel goed herkenbaar.

Waarom zo vroeg beginnen met vaste hapjes?

We weten intussen steeds meer over hoe de voeding tijdens de eerste duizend dagen van het leven van kinderen, ook van invloed is op de gezondheid en eetgewoontes op latere leeftijd. Als je je baby vanaf het begin gezonde eetgewoontes aanleert, zal je kleine daar de rest van zijn profijt van hebben. Jong geleerd, is oud gedaan. Zo ben ik zelf ook groot voorstander van je kleine al vroeg wennen aan het drinken van water (dus zonder smaakjes), dan wennen ze daar aan. En dat is echt een fijne basis om mee te nemen voor later.

Wat als mijn kind de hapjes niet accepteert?

Maak je vooral geen zorgen wanneer je kleine zijn mond stijf dichthoudt of het na twee hapjes voor gezien houdt. Zie die eerste twee maanden echt als oefenhapjes. Er gaat een heel nieuwe wereld aan smaken voor je kleine open en ook het eten van een lepeltje is best even wennen. Raak dus niet ontmoedigd. Het wennen hoort er echt bij. Soms moet een kind een nieuwe smaak wel 10 tot 15 keer proeven, voordat het de smaak gaat accepteren. Dat is heel normaal. Bied dus gerust een paar keer per dag een lepeltje aan. Doe dat trouwens niet vlak voor of na de melkvoeding. Want anders zit het elkaar qua volume in de weg en beïnvloedt het de eetlust van je kleine. Soms is het best even zoeken.

Handig! Bekijk ook eens het 5 stappen hapjesplan en houd makkelijk bij hoe je baby went aan nieuwe smaken, texturen en variaties.

Lees ook: Alles over vaste hapjes en je baby

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby