Je baby zelf leren drinken uit een beker

Je baby zelf leren drinken uit een beker

Als je baby 6 tot 9 maanden oud is kun je proberen om je baby uit een gewone beker te laten drinken. In het begin zal dat ongetwijfeld veel geknoei opleveren, want leren drinken is voor je baby net zo moeilijk als leren kruipen en lopen. Toch is het belangrijk om na de fles meteen te oefenen met een gewone beker. Je kind leert zo een nieuw zuig- en slikpatroon aan. De kaken ontwikkelen zich beter en de mondspieren worden gestimuleerd. Daarnaast helpt drinken uit een beker tegen tandbederf.

Wanneer kan mijn baby uit een beker leren drinken?

Trek voor het oefenen met een gewone drinkbeker zeker een half jaar uit. De meeste baby’s beginnen met oefenen als zij tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. In het begin moet jij de beker nog vasthouden. Maak je geen zorgen als het drinken uit een beker niet meteen lukt of veel geknoei oplevert. Het ene kind schakelt sneller over van een zuigfles naar een beker dan het andere kind. Bedenk ook dat baby’s in hun eerste jaar nog een grote zuigbehoefte hebben. Als hij dus af en toe nog uit de fles drinkt is dat niet erg.

Hoe kun je uit een beker leren drinken het beste aanpakken?

Je kunt beginnen met oefenen in bad of onder de douche. Als er dan een beker omgaat is het geen probleem, terwijl je baby wel al kan oefenen met vasthouden en de beker naar zijn mond brengen. Zorg ervoor dat je een lichte beker gebruikt met twee oren, zodat je baby hem makkelijk vast kan houden. Daarnaast kun je tussendoor oefenen met kleine slokjes. Houd in het begin nog zelf de beker vast en doe er een bodempje drinken in. Door te kiezen voor bekende smaken zoals melk voorkom je dat je baby de beker gaat weigeren.

Tips bij het zelf leren drinken

Als je baby veel morst, kan je in het begin wat dikkere vloeistof in de beker doen, zoals yoghurt, pap of soep. Verdun dit steeds een beetje meer totdat je baby goed in staat is om ook vloeibare drankjes te drinken. Lijkt het maar niet te lukken? Maak je dan geen zorgen.

Sommige baby’s doen er gewoon wat langer over of zijn nog erg gehecht aan hun fles. Als tijdelijke oplossing kun je een tuitbeker of anti-lek beker gebruiken. Blijf tussendoor steeds oefenen met een gewone beker, want hoe later je hiermee begint hoe langer het duurt voordat hij aan een gewone beker gewend raakt.

Lees ook het artikel Van tuit naar gewone beker

Beeld: iStock.com/tun723

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby