Je baby water leren drinken
Tijdens de eerste maanden heeft je baby geen extra water nodig, omdat je kleintje genoeg vocht uit alle melkvoedingen haalt. Maar zodra je baby zes maanden is, begint er een nieuw avontuur: leren water drinken. Hoe pak je dat aan? En waar moet je rekening mee houden?
Beginnen met water aanbieden
Vanaf 6 maanden kun je naast borstvoeding of flesvoeding water gaan aanbieden. Op deze leeftijd krijgt je baby ook vast voedsel, zoals fruit- of groentehapjes. En daar hoort drinken bij. Begin rustig: een paar slokjes water of lauwe, ongezoete thee zijn voldoende. Blijf dit op verschillende momenten van de dag aanbieden, zoals bij het ontbijt of een fruithapje.
Het kan gebeuren dat je baby zich verslikt of wat water uitspuugt. Dat is normaal. Je baby moet nog leren goed te slikken en wennen aan de nieuwe smaak. Naarmate hij ouder wordt, zal dit steeds beter gaan.
Hoeveel water heeft je baby nodig?
Rond de eerste verjaardag drinkt je baby ongeveer twee bekers melk per dag, aangevuld met zo’n vier bekertjes water of thee. Dit is een proces dat langzaam verloopt. Sommige baby’s blijven tot hun eerste verjaardag zelfs nog 2 à 3 keer per dag melk drinken. Dat is prima! Ieder kind heeft zijn eigen tempo.
Stap voor stap wennen
Het wennen aan water gaat niet altijd meteen soepel. Misschien vindt je baby het in het begin gek en neemt hij maar een paar slokjes. Blijf geduldig en bied het regelmatig aan. Tussen de eetmomenten door kun je ook wat water of lauwe vruchtenthee geven. Als je baby zijn hoofdje wegdraait of de fles wegduwt, heeft hij waarschijnlijk genoeg gehad.
Welke drankjes mag je baby naast melk?
Water en lauwe (vruchten)thee zonder suiker zijn het beste om te geven. Vermijd zoete drankjes zoals sap, aanmaaklimonade en diksap, omdat er veel suiker in zit en ze tandbederf kunnen veroorzaken.
Geschikte thee voor je baby
In zwarte en groene thee zit cafeïne. Een teveel aan cafeïne is niet goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel van je kind, maar 1 à 2 kopjes op een dag is geen probleem, zeker als de thee licht is gezet of verdund met water.
In kruidenthee zoals kamille, rooibos, munt en verveine, of thee gemaakt van alleen fruit, zit sowieso geen cafeïne. Wissel over de dag (kruiden)thee af met water en melk.
Geef baby’s tot 1 jaar liever geen thee met kaneel, venkel of anijs, en niet meer dan 1 kopje thee met zoethout per dag. Dit vanwege de plantengifstoffen die erin zitten. Voor oudere kinderen kan af en toe een kopje van deze thee overigens geen kwaad.
Hoe weet je of je baby genoeg drinkt?
Een goede manier om te checken of je baby genoeg vocht binnenkrijgt, is door naar het aantal natte luiers te kijken. Zijn dat er minstens vier per dag? Dan zit je goed! Bij twijfel, zoals bij ziekte of diarree, kun je altijd je consultatiebureau of huisarts raadplegen.
Welke beker gebruik je?
Je kunt al vanaf 6 à 8 maanden beginnen met leren drinken uit een gewone beker. Dit helpt je kind bij het leren slikken en zuigen, en het draagt zelfs bij aan zijn spraakontwikkeling. Een tuitbeker of fles is handig voor onderweg, maar een gewone beker stimuleert de ontwikkeling beter. Begin met de beker vast te houden terwijl je baby slokjes neemt. Na een tijdje kan hij het zelf proberen.
Extra tip voor warme dagen
Op warme dagen kan je baby extra vocht nodig hebben. Bij flesvoeding kun je dan een paar lepeltjes water geven. Bij borstvoeding is dit meestal niet nodig, omdat de moedermelk zich aanpast aan de temperatuur en meer vocht bevat.
Door regelmatig te oefenen leert je baby vanzelf om water te drinken. Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, dus forceer niets en maak er vooral een leuke, positieve ervaring van.
Bron: Voedingscentrum