Hongerige baby: wat kun je doen?
Het is net twee uurtjes geleden dat je je baby een fles hebt gegeven en nu lijkt hij alweer honger te hebben! Je baby is onrustig en huilt op een zeurderige toon. En zelfs wanneer hij een dutje doet, wordt hij regelmatig wakker. ‘Ik ben niet tevreden!’ straalt je kleine uit. Het lijkt er op dat je een hongerige baby hebt.
Beoordeeld door
Marije VerwijsExpert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum
Hongerige baby of iets anders?
Het is volkomen normaal dat een baby regelmatig honger heeft. Het is een goed teken dat hij aangeeft dat hij gevoed wil worden. Het is ook normaal als dit om de paar uur gebeurt, zelfs ’s nachts. Sommige dagen kan je baby meer honger hebben dan andere, of ’s avonds vaker kleine hoeveelheden willen drinken. Met een hongerige baby wordt bedoeld dat je baby nooit genoeg lijkt te hebben. Je baby is onrustig en wil kort na een voeding alweer de borst of een fles.
Baby’s die honger hebben, huilen. Maar er kunnen ook andere redenen zijn dat je baby huilt: een vieze luier, regeldagen, overprikkeling of juist verveling, te warm of te koud, je baby wil aandacht of voelt zich niet lekker. Het is niet altijd eenvoudig om te ontdekken wat het is.
Een hongerige baby herkennen
Voordat je baby gaat huilen van de honger heeft hij al via verschillende hongersignalen afgegeven dat hij gevoed wil worden. Hij wordt dan bijvoorbeeld onrustig, sabbelt op zijn handjes, maakt smakkende geluidjes. De kunst is om de signalen vroeg te herkennen en je baby dan meteen te geven waar hij om vraagt: de borst of de fles. Heeft je baby geen honger (meer), dan laat hij meestal de tepel of de speen los, er kan melk uit zijn mondje lopen of hij draait zijn hoofdje weg.
Advies: voed zoveel als je kind wil
Er bestaan geen regels of voedingsschema’s die aangeven hoe vaak baby’s voeding nodig hebben. Dit geldt voor het geven van zowel borstvoeding als kunstvoeding. Wel bestaat er een richtlijn die je een idee kan geven. In het algemeen geldt: voed zo vaak als je kind aangeeft te willen drinken. Je baby zal niet keurig om de 2 of 3 uur om drinken vragen. Sowieso is het goed om je te realiseren: elk kind heeft zijn eigen ritme. De een zal vaker of meer willen drinken dan de ander.
Vol? Je baby stopt vanzelf
Er geen regels voor hoeveel je kind nodig heeft. Baby’s geven zelf aan wanneer ze genoeg gedronken hebben. Je kind is geboren met een natuurlijk gevoel voor honger en verzadiging. Hij voelt daarmee zelf heel goed aan wanneer hij vol zit. Als je baby genoeg heeft gehad, stopt hij vanzelf met drinken.
Hoeveel voeding geef je in een fles?
De richtlijn voor de hoeveelheid flesvoeding is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml. Dit is echt een richtlijn en geen wet. Je kind geeft aan hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Dat kan meer of minder zijn. Lees meer over flesvoeding.
Wat doe je als je baby hongerig blijft?
Er bestaan verschillende type kunstvoedingen, bijvoorbeeld speciale voeding voor hongerige baby’s. Meestal is zo’n aparte soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je baby andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met het consultatiebureau. Ook als je twijfelt over de hoeveelheid melkvoeding die je kind drinkt kun je contact opnemen met het consultatiebureau. Als je borstvoeding geeft, kun je daarnaast bij vragen terecht bij een lactatiekundige.
Helpt het indikken van melk?
Het indikken van melk met zetmeel zoals rijstebloem, tarwebloem of johannesbroodpitmeel om je kind meer te verzadigen wordt afgeraden. Het voegt veel koolhydraten toe aan de melk, wat ervoor zorgt dat je kind met dezelfde hoeveelheid melk bijna dubbel zoveel calorieën binnenkrijgt. Dit kan in de toekomst tot gewichtsproblemen leiden. Het is overigens ook een fabeltje dat een baby beter doorslaapt op ingedikte melk of een papfles.
Overleg dus altijd met het consultatiebureau als je twijfelt over de voeding van je kind. Zij kunnen aan de hand van groeicurve kijken of je baby genoeg binnenkrijgt en je eventueel verder helpen.
Bron: Voedingscentrum
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.