4 feiten & fabels over voeding van je baby in het eerste jaar

4 feiten & fabels over voeding van je baby in het eerste jaar

Wordt colostrum terecht vloeibaar goud genoemd? En slaapt je baby echt beter als je kunstvoeding geeft? Het is voor nieuwe ouders soms lastig om feiten en fabels van elkaar te scheiden. Kinderdiëtist, lactatiekundige, wetenschapper, auteur van het boek ‘Eet als een expert mini’ én mama dr. Rolinde Demeyer zet vier feiten en fabels over gezonde voeding voor je kind op een rij.

1. Kinderen die kunstmelk krijgen slapen beter

Fabel. Wanneer je kind moeilijk slaapt, krijg je wel eens te horen dat je beter kunstmelk kan geven. Het klopt dat kunstmelk over het algemeen wat trager verteert dan moedermelk, waardoor je zou kunnen denken dat kinderen die kunstmelk drinken wat langer verzadigd zijn en dus ook langere periodes tussen voedingen laten, ook ‘s nachts.

Toch wordt deze gedachtegang niet door de wetenschap ondersteund. Het type voeding lijkt op de lange termijn geen impact te hebben op het aantal keer dat een kind ‘s nachts wakker wordt. Een studie waarbij 700 moeder-kindparen gevolgd werden, liet zien dat kinderen die kunstmelk kregen even vaak wakker werden als kinderen die moedermelk kregen. Baby’s die overdag meer melk of vaste voeding kregen, hadden wel minder kans om ‘s nachts te willen eten, maar niet om minder vaak wakker te worden.

2. Colostrum is vloeibaar goud

Feit. Misschien heb je weleens gehoord van colostrum? Colostrum is de allereerste melk die de dagen na je bevalling aangemaakt wordt. Het is een dikke, plakkerige vloeistof. Hoewel het ook wit of zelfs doorschijnend kan zijn, is het meestal boterachtig geel en wordt ook wel ‘vloeibaar goud’ genoemd. Is dit terecht? Ja. Colostrum zit namelijk vol antistoffen die bescherming bieden tegen virussen en bacteriën. Colostrum zorgt op die manier voor de allereerste immunisatie van je kind en ondersteunt zo het immuunsysteem dat bij de geboorte nog niet helemaal volgroeid is.

Daarnaast bevat het ook heel wat vitamines en bijvoorbeeld ook epidermale groeifactor, een stofje dat helpt om de darm van je kind te laten ontwikkelen. Wist je trouwens dat je vaak voor je bevalling al wat colostrum kan afkolven en bewaren? Dit heet prenataal kolven en is vooral interessant bij onderliggende aandoeningen waarvan we weten dat de borstvoeding wat trager op gang kan komen. Zo kan je je kind de eerste dagen je eigen colostrum geven om te veel gewichtsverlies te beperken. Vraag hierover zeker informatie aan je lactatiekundige.

3. Vaste voeding helpt om sneller door te slapen

Fabel. Het prille leven met een baby kan pittig zijn. Zeker de gebroken nachten beginnen na enkele maanden hun tol te eisen. Misschien kreeg je al eens de goedbedoelde tip om wat vroeger te starten met vaste voeding, zodat je baby sneller zou gaan doorslapen?

In een recent onderzoek werd bestudeerd of het introduceren van vaste voeding op drie à vier maanden ten opzichte van zes maanden invloed heeft op de slaap van baby’s die borstvoeding krijgen. En wat bleek? Baby’s die vroeg vaste voeding kregen, sliepen inderdaad langer ‘s nachts dan baby’s die met zes maanden vaste voeding kregen. Alleen ging het maar om zeven minuten per nacht, een verschil dat in de praktijk nauwelijks relevant te noemen is. Over het effect van vaste voeding op slaap bij baby’s die kunstmelk krijgen, valt door gebrek aan onderzoek niets te zeggen.

4. Een baby kan geen stukken eten zonder tanden

Fabel. De meeste baby’s krijgen rond zes maanden hun eerste tandje. Maar sommige baby’s hebben al vroeger tandjes en sommige pas veel later, na hun eerste verjaardag.

Kiezen om eten te vermalen zien je zelden voor de eerste verjaardag. Gelukkig is het niet nodig om op de eerste tandjes te wachten voordat je stukken eten aanbiedt. Baby’s hebben namelijk sterke kaken waarmee ze ook zonder tanden stukken kunnen afhappen. Dankzij hun tong, verhemelte en kaken kunnen ze de stukken in hun mond bewegen en kleiner maken. Het is wel belangrijk dat de stukken eten zacht genoeg zijn. Kan je het stukje pletten tussen duim en wijsvinger? Dan kan je baby het ook verwerken in zijn mond, ook wanneer er nog geen enkel tandje te zien is. Hele harde stukken stel je best nog een aantal jaren uit.

Bekijk hier: Het boek ‘Eet als een expert mini’ van dr. Rolinde Demeyer

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby