
Eetproblemen bij je baby? Dit kun je doen
In de eerste maanden van je baby’s leven staat alles in het teken van voeding. Door je baby te voeden zodra hij honger heeft, voelt hij zich veilig en geborgen. Na 4 tot 6 maanden begint je baby met het eten van de eerste vaste hapjes. Soms ontstaan hierdoor eetproblemen bij je baby. Benieuwd wat je kunt doen? Hier vind je tips en advies!
Eetproblemen bij je baby ontstaan ook vaak, omdat je baby moet wennen aan nieuwe dingen zoals het gevoel van een volle maag, andere smaken, leren eten van een lepel of drinken uit een beker. Als je te maken hebt met eetproblemen bij je baby, sluit dan eerst eventuele lichamelijke oorzaken uit. Zo kunnen doorkomende kiezen veel pijn opleveren bij het eten. Of misschien is je baby gewoon niet lekker door een verkoudheid of griepje. Bekijk ook eens hoe je baby zich voelt bij het avondeten. Misschien is hij gewoon te moe en eet hij wel goed als je een uurtje eerder aan tafel gaat.
Wanneer moet ik mij zorgen maken als mijn baby niet wil eten?
Je kunt je bezorgd voelen als je baby slecht eet. Dat is heel begrijpelijk, want je vraagt je af of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zolang je baby alert is, goed speelt en goed groeit hoef je je meestal geen zorgen te maken. Vaak is het slechte eten een fase en gaat het na een tijdje vanzelf weer over. Besef daarnaast dat niet teveel aandacht besteden aan eten, de snelste manier is om moeilijk eetgedrag weer af te leren. Niet altijd even gemakkelijk, maar wel effectief!
Je baby gaat écht wel weer eten als hij honger krijgt. En het kan geen kwaad als hij een paar dagen weinig voedsel binnenkrijgt, zolang hij maar voldoende drinkt. Houd dit dus wel goed in de gaten. Wanneer je baby na een paar dagen nog steeds niet wilt eten, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan nagaan of er meer aan de hand is.
Wat kan ik doen als mijn baby niet wil eten?
Als je al een tijdje merkt dat je baby niet goed eet, kun je een dagboekje bijhouden waarin je alles opschrijft wat hij binnenkrijgt. Als je bijhoudt wat je baby eet op een dag, zal je zien dat dit meer is dan je denkt. De etensbehoeften van je baby kunnen per dag verschillen. Zelf heb je de ene dag ook meer trek dan de andere. Blijf wel letten op de signalen die hij geeft. Vaak weet je baby zelf waar hij behoefte aan heeft!
Dit kun je verwachten na het eerste jaar
Serieuze eetproblemen ontstaan meestal pas na het eerste jaar. Je baby groeit naar verhouding minder, krijgt minder honger en wordt kieskeuriger. Hij ontdekt dat hij bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet lekker vindt of heeft gewoonweg minder eetlust.
Tip: zo neem je de spanning weg!
Daarnaast wordt je kind snel zelfstandiger en ontwikkelt hij een eigen willetje, waardoor hij beter aan kan geven wat hij wel en niet wilt eten. Vaak ontstaat er spanning aan tafel als je kind dag na dag niet wilt eten, waardoor het onderwerp eten nóg meer beladen wordt. Probeer eens een paar dagen geen aandacht te schenken aan wat je kind eet. Hierdoor neem je de spanning even helemaal weg. Houdt uiteraard wel goed bij of hij genoeg vocht binnenkrijgt. Goede kans dat je kind opeens weer wat hapjes naar binnen gaat werken.
Vertrouw je het niet?
Neem altijd contact op met je huisarts als je je zorgen maakt of het niet vertrouwt. Ook het consultatiebureau kan je goede adviezen geven als je in een fase zit waarin je kind niet goed eet. Gelukkig gaan eetproblemen bij je baby meestal vanzelf weer over!