Wil je baby niet eten? Dit kun je doen

Wil je baby niet eten? Dit kun je doen

In de eerste maanden van je babyā€™s leven staat alles in het teken van voeding. De eerste zes maanden heeft je baby genoeg aan melkvoedingen. Wel kun je tussen de vier en zes maanden al beginnen met het geven van oefenhapjes. Vanaf zes maanden heeft je baby vaste voeding ook echt nodig naast de melkvoedingen. De eerste hapjes en maaltijden zijn even wennen voor je kleintje. Benieuwd wat je kunt doen als het eten niet vanzelf gaat? Hier vind je tips en advies!

Marije Verwijs

Beoordeeld door

Marije Verwijs

Expert Voeding & Gezondheid Voedingscentrum

Van melk naar vaste voeding: is je baby er klaar voor?

Van warme zoetige melk naar vaste voeding dat anders smaakt en aanvoelt en dan ook nog van een lepeltje … daar moet je baby even aan wennen. Kijk of je baby eraan toe is. Maakt hij steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om met oefenhapjes te beginnen. Iedere baby heeft zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat je kind in ieder geval rechtop zit en goed kan slikken.

Wennen aan nieuwe smaken en texturen

Het is niet vreemd als je baby niet gelijk toehapt. Het is echt even wennen. Bied per keer een losse smaak aan en laat deze smaak elke keer weer terugkomen. Zo went je baby aan de smaak. Daarnaast kun je ook letten op de temperatuur (misschien was het hapje te warm of te koud) en de textuur. Als je het hapje wat minder grof hebt gemaakt, moet je baby ook daar weer even aan wennen.

Als je denkt dat er wat anders aan de hand is, sluit dan eerst eventuele lichamelijke oorzaken uit. Zo kunnen doorkomende kiezen pijn opleveren bij het eten. Of misschien is je baby gewoon niet lekker door een verkoudheid of griepje. Bekijk ook eens hoe je baby zich voelt bij het avondeten. Misschien is hij gewoon te moe en eet hij wel goed als je een uurtje eerder aan tafel gaat.

Wanneer zorgen maken als je baby niet wil eten?

Je kunt je bezorgd voelen als je baby van zes maanden of ouder naar jouw idee slecht eet. Dat is heel begrijpelijk, want je vraagt je af of je kind wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Zolang je baby voldoende melkvoeding drinkt, alert is, goed speelt en goed groeit hoef je je meestal geen zorgen te maken. Maak je je toch zorgen? Neem dan contact op met je huisarts. Hij kan nagaan of er meer aan de hand is.

Lees ook: Alles over voeding voor je baby in het eerste jaar

Wat doe je als je baby niet wil eten?

Als je al een tijdje merkt dat je baby ouder dan zes maanden niet goed eet, kun je een dagboekje bijhouden waarin je alles opschrijft wat hij binnenkrijgt. Als je bijhoudt wat je baby eet op een dag, zal je zien dat dit meer is dan je denkt. De behoefte van je baby kan per dag verschillen. Zelf heb je de ene dag ook meer trek dan de andere. Blijf wel letten op de hongersignalen die hij geeft, zoals het eten uit je mond kijken of sabbelen op zijn vuistjes. Vaak weet je baby zelf waar hij behoefte aan heeft!

Dit kun je verwachten na het eerste jaar

Lastige eetmomenten ontstaan meestal pas na het eerste jaar. Je dreumes groeit dan naar verhouding minder, en wordt mogelijk wat kieskeuriger. Hij ontdekt dat hij bepaalde dingen eigenlijk helemaal niet lekker vindt of heeft gewoonweg een keer wat minder eetlust.

Tip: zo neem je de spanning weg

Daarnaast wordt je kind snel zelfstandiger en ontwikkelt hij een eigen willetje, waardoor hij beter aan kan geven wat hij wel en niet wil eten. Wil je kind iets niet eten en laat hij dit duidelijk merken door zijn bord weg te schuiven? Zorg ervoor dat het bord zo staat dat je kind er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat als je even geen aandacht aan het gedrag van je kind besteedt, hij ineens zelf zijn bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als hij dat hapje neemt. Zo maak je van samen eten weer een sociaal, gezellig moment. Op Voedingscentrum.nl vind je meer tips over de ā€˜lust-ik-niet-fase'.

Vertrouw je het niet?

Neem altijd contact op met je huisarts als je je zorgen maakt of het niet vertrouwt. Ook het consultatiebureau kan je goede adviezen geven als je in een fase zit waarin je kind niet goed eet. Gelukkig gaan eetproblemen bij je baby meestal vanzelf weer over!

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Marije Verwijs.

Beeld: iStock.com/filadendron

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby