Biologische voeding voor je baby

Biologische voeding voor je baby

Als je zelf biologisch eet of wilt gaan eten, is biologische voeding voor je baby een logische keuze. Biologische producten zijn altijd geteeld zonder kunstmest en kunstmatige bestrijdingsmiddelen. Daarnaast wordt biologische voeding geproduceerd zonder toevoeging van synthetische conserveringsmiddelen, geur-, kleur-, en smaakstoffen. Ook is biologische voeding diervriendelijk geproduceerd. Je baby biologische voeding voorschotelen? Er zijn diverse mogelijkheden.

Biologische opvolgmelk voor je baby

Naast borstvoeding kun je ook starten met het geven van biologische opvolgmelk. Deze opvolgmelk is afkomstig van koeien die uitsluitend gevoerd worden met biologisch voer en daarnaast alle ruimte hebben om buiten in de wei te grazen. Biologische opvolgmelk is van dezelfde kwaliteit als reguliere opvolgmelk en is vaak verrijkt met extra vetzuren en voedingsvezels.

Biologische vaste voeding voor je baby

Vanaf het moment dat je baby zes maanden oud is, heeft hij vaste voeding nodig. Van alle producten die hij nodig heeft, kun je in principe een biologische variant kopen. Als je zelf al biologisch eet heb je dit waarschijnlijk gewoon in huis.

Biologisch-dynamische voeding

Naast de standaard biologische voeding, bestaat er ook biologisch-dynamische voeding voor je baby. Dit is biologische voeding die zelfs n├│g een stapje verder gaat. Er worden nog hogere eisen gesteld aan dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie.

Feiten over biologische voeding voor je baby

  • Biologische groente en fruit zijn vrij van (restanten van) bestrijdingsmiddelen en bevatten gemiddeld meer mineralen, vitaminen, anti-oxidanten en bioactieve stoffen.

  • Uit onderzoek blijkt dat moeders die tijdens hun borstvoedingsperiode biologisch-dynamische zuivel gebruiken, opvallend m├ę├ęr gunstige vetzuren in hun moedermelk hebben in vergelijking met moeders die gangbare zuivel gebruiken. Bovendien bevat de moedermelk minder ongunstige transvetzuren (zoals ela├»dinezuur) dan wanneer zij gangbare melk gebruiken. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Universiteit Maastricht, het Zwitserse Paracelsus Ziekenhuis en het Louis Bolk Instituut.

  • Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen tot 30% minder last hebben van eczeem, als zij biologische zuivelproducten gebruiken in plaats van gangbare zuivel.

  • Biologisch vlees is, behalve diervriendelijker, vrij van antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en chemicali├źn. Er worden geen genetisch gemodificeerde soja- of ma├»ssoorten aan de voeding toegevoegd. De dieren staan minder vaak bloot aan stress, wat de hormoonspiegel op een natuurlijk niveau houdt, zodat er geen groei- en stresshormonen in het vlees terechtkomen. Ook is het aantal dieren op een biologische boerderij beperkt; vaak wordt de mest direct ingezet om voedergewassen te kweken.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby