Baby vitamineschema

Baby vitamineschema

Je baby groeit als kool op alle goede voeding én jouw liefde natuurlijk. Vanaf dag één heeft hij vitamines nodig. Zijn behoefte aan vitamines verandert als hij groter wordt. Wat geef je op welke leeftijd? Bekijk onderstaand vitamineschema.

Vitamine K

Wanneer? Week 1 - 3 maanden
Voor wie? Borstgevoede baby’s en baby’s die minder dan 500 cc flesvoeding krijgen.
Waarvoor? Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Je lichaam maakt het zelf aan in de darmen, maar bij baby’s tot 12 weken gebeurt dit onvoldoende. Als je baby te weinig vitamine K binnenkrijgt, kunnen er bloedingen ontstaan.
Hoe geef je het? Een supplement van 150 microgram vitamine K per dag is nodig. De druppels zijn verkrijgbaar bij drogist en apotheek en je geeft het met een plastic lepeltje.

Vitamine C

Wanneer? Vanaf 4 maanden
Voor wie? Alle baby’s. Nu je kind toe is aan de eerste vaste hapjes, krijgt hij zijn vitamine C meer en meer binnen via groente, fruit en aardappelen.
Waarvoor? Vitamine C is allereerst belangrijk voor zijn weerstand. Dat is fijn, nu je baby langzamerhand door zijn voorraad antistoffen heen raakt, die hij van jou bij de geboorte heeft meegekregen. Ook zorgt het voor gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten.
Hoe geef je het? Met de groente- en fruithapjes. Je kunt het zelf vers maken, maar ook potjes voeding zijn prima om te geven. Tip: je kunt het best beginnen met groentehapjes.

Vitamine B

Wanneer? Vanaf 6 maanden
Voor wie? Alle baby’s. Maar de behoefte neemt toe vanaf deze leeftijd. Dat komt goed uit, nu je kind meer met de pot mee gaat eten.
Waarvoor? De verschillende soorten vitamine B hebben meerdere functies. Ze geven energie, helpen bij vermoeidheid en dragen bij aan de hersenfunctie.
Hoe geef je het? Zorg dat je baby gevarieerd eet, dan krijgt hij alle vitamine B binnen: aardappelen, brood, graanproducten, ei, vlees, soja en melk.

Vitamine A

Wanneer? Vanaf 6 maanden
Voor wie? Alle baby’s. De behoefte neemt toe vanaf deze leeftijd.
Waarvoor? Vitamine A speelt een grote rol bij de weerstand tegen infecties. Ook speelt het een rol bij de groei, het gezichtsvermogen en de gezondheid van huid en tandvlees.
Hoe geef je het? Je baby krijgt genoeg binnen als hij gevarieerd eet en drinkt: vitamine A zit in melkproducten, margarine en halvarine. In wortels, kool en broccoli zit vooral betacaroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A.

Vitamine D

Wanneer? Week 1 - 4 jaar
Voor wie? Alle baby’s. Zowel degenen die borstvoeding krijgen als flesgevoede kinderen hebben extra vitamine D nodig totdat ze vier jaar oud zijn.
Waarvoor? Vitamine D zorgt voor de gezonde opbouw van botten en tanden. Ook ondersteunt deze vitamine de weerstand.
Hoe geef je het? Vitamine D geef je in druppels of tabletvorm. Je baby heeft 10 microgram per dag nodig.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby