Veilig fietsen met je baby

Veilig fietsen met je baby

Je baby mag mee op de fiets als hij zelfstandig vanuit kruiphouding kan gaan zitten. Meestal is dat als hij tussen de 9 en 12 maanden oud is. Veel kinderen van 6 à 7 maanden kun je al wel in zit neerzetten en dan blijven ze zitten, maar als je ze een duwtje geeft vallen ze om. Dan is het onverstandig om ze mee te nemen in een fietszitje. Een kinderzitje is geschikt als het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen. Dit is te herkennen aan het keurmerk EN 14344. Je hebt voor- en achterstoeltjes. Zodra je kind te groot wordt of als hij een broertje of zusje krijgt dat voorop moet, kun je hem in het stoeltje achterop zetten.

Samen met VeiligheidNL

Waar let je op als je een fietszitje aanschaft voor je baby?

 • Neem je baby en je fiets mee als je een fietszitje gaat kopen.
 • Zorg ervoor dat het stoeltje goed vastzit aan de stuurpen of balhoofdbuis van je fiets. Zitjes die aan het stuur zelf worden bevestigd, zijn niet geschikt voor aluminium sturen.
 • Het stoeltje moet voorzien zijn van drie- of vierpuntsgordel.
 • Bij een voorzitje moet de rugleuning ongeveer 16 centimeter zijn, bij een achterzitje minstens 38,5 centimeter.
 • Het stoeltje moet ook zijwaarts voldoende steun bieden (leuningen van 10 centimeter hoog bij een voorzitje).
 • Kijk goed of het stoeltje geen scherpe onderdelen bevat.
 • Zorg ervoor dat de rem- en versnellingskabels niet in de knel komen.
 • Monteer geen voorzitje op een racefiets.

Check: baby veilig op de fiets

Wil je jouw baby veilig meenemen op de fiets? Dan zijn deze vier stappen belangrijk.

 1. Kies het juiste fietszitje
 2. Bevestig het zitje op de juiste manier
 3. Maak je kind goed vast in het zitje
 4. Zorg voor voldoende spaakafscherming

Doe nu de Veilig-op-de-fiets check van VeiligheidNL. Zo weet je zeker of samen fietsen met je kind zo veilig is als je denkt!

Fietskarren en bakfietsen om je baby te vervoeren

Ook als je baby nog niet kan zitten, zijn er mogelijkheden om je kind mee te nemen op de fiets. Het advies is wel om dit pas te doen als je kind het hoofdje zelfstandig rechtop kan houden. Het belangrijkste is dat je baby vervoerd wordt in een (half) liggende houding. Er zijn systemen op de markt waarmee je je babyautostoeltje kunt bevestigen op je bagagedrager. Je kunt je baby ook in het autostoeltje meenemen in een fietskar of bakfiets. Er zijn ook zogenaamde ‘babyschelpen’ verkrijgbaar die je in de kar kunt bevestigen. Neem je baby nooit mee op de fiets in een draagdoek of draagzak. Dit is levensgevaarlijk!

Is een moederfiets geschikt om met je baby te fietsen?

Op de fiets met een baby is niet eenvoudig. Zeker niet als je ook nog de boodschappen of een tweede kind mee moet nemen. Er zijn speciale ‘moederfietsen’ op de markt die het fietsen een stuk gemakkelijker maken. Wat zijn nou precies die eigenschappen waarin een moederfiets verschilt van een gewone fiets?

 • Het frame is bij de trapas extra laag uitgesneden. Dit zorgt ervoor dat er geen halsbrekende capriolen uitgehaald hoeven te worden bij het opstappen.
 • Een dubbele middenstandaard, deze bevordert de stabiliteit als de fiets op de standaard staat en maakt het laten opstappen van kinderen ineens kinderspel.
 • Slot op het stuur. Zorgt ervoor dat de het stuur niet meer kan bewegen, waardoor de fiets stabiel blijft als deze op de standaard staat.
 • Lange bagagedrager, doordat deze wat langer is dan normaal, is het monteren van een kinderzitje makkelijker en heb je meer ruimte.
 • Geometrie: de afstand tussen het stuur en het zadel is groter gemaakt waardoor jij en je baby meer de ruimte hebben. Bij normale fietsen stoten in bochten vaak je benen tegen het fietszitje.

Meer weten over fietsen met een kind? Lees verder op VeiligheidNL.