Met je baby in het openbaar vervoer: waar let je op?

Met je baby in het openbaar vervoer: waar let je op?

Ga je met je baby op pad met het openbaar vervoer? Waar let je op als je met de trein, bus, tram of metro reist? En wat is de meest veilige manier?

Tegenwoordig zijn de meeste treinen, bussen en trams voorzien van een lage instap, waardoor je met een kinderwagen of buggy gemakkelijk kunt instappen. Daarnaast zijn er altijd wel medereizigers aanwezig die bereid zijn je te helpen.

Tot 4 jaar gratis mee met het OV

Kinderen tot 4 jaar oud mogen gratis met het OV reizen in Nederland. Je baby mag dus gratis mee met de bus, tram, trein en metro. Vanaf 4 jaar geldt een speciaal kindertarief.

Met je kinderwagen of buggy in het openbaar vervoer

Je baby kan gewoon in de kinderwagen blijven liggen of zitten terwijl je met het OV reist. Plaats de kinderwagen of buggy zo dat hij niet om kan vallen of loskomt bij een noodstop of scherpe bocht. Zet de wagen op de rem. Een goede plek voor de kinderwagen of buggy is de rolstoelplaats of tegen de achterkant van een vaste bank. Plaats de kinderwagen waarin je kind ligt het liefst zijwaarts. Plaats de buggy het liefst tegen de rijrichting in of anders zijwaarts.

Mag je je baby op schoot houden?

Het is het veiligst om je kind in een kinderwagen of buggy te vervoeren als je met het OV reist, mits je de wagen zo plaatst zoals hierboven beschreven. Je mag je kleintje overigens ook in een draagzak of draagdoek vervoeren. Bij bijvoorbeeld een langere treinreis kan het nodig zijn dat je je kleintje bij je op schoot neemt om hem te voeden of te troosten. Zorg dan dat je in een stoel zit die achteruit rijdt. Zo word je bij een eventuele noodstop in de stoel gedrukt en drukt de kleine tegen jou aan.

Goed voorbereid: extra voeding en speeltjes

Neem wat extra voeding en speeltjes mee als je met het OV reist. Met name het treinverkeer heeft nog wel eens last van vertragingen. Door een tussendoortje te geven of een speeltje aan te bieden kan je je kind goed blijven vermaken tijdens de reis. Daarnaast zal je baby zijn ogen uitkijken, want er is onderweg van alles te zien. Voor je kleintje is reizen met het openbaar vervoer een groot avontuur.

Borstvoeding geven in het openbaar vervoer

Ben je wat langer onderweg en wil je je baby voeden in het openbaar? Zorg dan dat je in een stoel zit waarbij je achteruit rijdt, zodat je kleintje bij een eventuele noodstop tegen jou wordt aangedrukt. Als je dat prettig vindt, kun je bijvoorbeeld in de trein eerst een rustig plekje zoeken vooraan of achteraan in het treinstel. Voed liever niet op de wc, omdat deze plekken in treinen vaak niet zo hygi├źnisch zijn.

Vermijd spitsuren liever

Tijdens spitsuren kan het openbaar vervoer erg druk zijn. Vermijd daarom liever de spits als met je kleintje reist. De spitsuren zijn doordeweeks van 6.30 - 9.00 uur en 16.00 - 18.30 uur. Hoe druk het is tijdens de spits verschilt overigens per locatie. Rondom grotere plaatsen en steden is het vaak het drukst.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby