Met je baby in het openbaar vervoer

Met je baby in het openbaar vervoer

Ga je met je baby op pad met het openbaar vervoer? Dan let je extra op de veiligheid. In trein, bus en tram is een gordel dragen niet verplicht. Maar hoe vervoer je je baby dan het beste?

Hoe vervoer je je baby in het openbaar vervoer met de kinderwagen?

Je baby kan in de kinderwagen blijven liggen. Plaats de kinderwagen zo dat hij niet om kan vallen of loskomt bij een noodstop of scherpe bocht. Zet de wagen op de rem. Een goede plek voor de kinderwagen is de rolstoelplaats of tegen de achterkant van een vaste bank. Plaats de kinderwagen waarin je kind ligt het liefst zijwaarts.

Hoe vervoer je je baby in het openbaar vervoer met de buggy

Je baby kan net als bij de kinderwagen in de buggy blijven zitten. Plaats de buggy wel zo dat deze niet om kan vallen of loskomt bij een noodstop. Vergeet ook niet om de buggy op de rem te zetten. Een goede plek voor de buggy is de rolstoelplaats of tegen de achterkant van een vaste bank. Plaats de buggy het liefst tegen de rijrichting in of anders zijwaarts.

Kun je je baby ook op schoot houden in het openbaar vervoer?

Je kunt je baby ook op schoot houden. Zorg wel dat je de kinderwagen of buggy vast hebt gezet zoals hierboven is uitgelegd. Kies het liefst een stoel die achteruit rijdt. Dan word je bij een eventuele noodstop in de stoel gedrukt en drukt de kleine tegen jou aan.

De adviezen van vervoersmaatschappijen dat het beter is om je baby uit de buggy te halen, zijn niet bewezen. Vaak is het probleem dat er niet genoeg plaatsen voor buggy’s zijn. Daarom wordt vaak een ‘huisregel’ gemaakt dat kinderen uit de buggy moeten.