Je baby veilig vervoeren in een autostoeltje

Je baby veilig vervoeren in een autostoeltje

Wil je samen met je kleintje op pad met de auto? Dan is een babyautostoeltje een absolute must. Zorg eerst dat je het juiste autostoeltje voor je baby hebt gekocht. Vervolgens zorg je ervoor dat je het autostoeltje veilig vastzet met Isofix of de autogordel. Ook zet je je baby vast met zijn eigen gordeltje. Je wilt je kleintje natuurlijk zo veilig mogelijk vervoeren. Tips en advies nodig? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten. Fijne reis!

Samen met VeiligheidNL

Hoe zet je het autostoeltje vast met Isofix? 3 tips

Het lijkt misschien vanzelfsprekend maar bij het vastzetten van het stoeltje en je baby in het stoeltje gaat het vaak nog mis. Bij één op de drie baby’s zitten de riempjes vaak veel te los. En bij bijna de helft van de kinderen in een kinderautostoel loopt de gordel niet over het sleutelbeen. Terwijl dit zo belangrijk is voor de veiligheid van je kind.

Het Isofix-systeem is de de veiligste, makkelijkste en snelste manier om een autostoeltje op de juiste manier in je auto te bevestigen. Je kunt de autostoeltjes eenvoudig bevestigen zonder gebruik van de autogordel.

Tip 1: check of je auto een Isofix-aansluiting heeft

Je hebt twee opties voor het installeren van de stoel met Isofix:

  • Een autostoel waar de bevestigingshaken aan vast zitten.
  • Een Isofix onderstel (base) waar je een losse autostoel op bevestigd.

De meeste auto’s met bouwjaar vanaf 2008 hebben Isofix. In de nieuwste auto’s (ongeveer vanaf bouwjaar 2016) passen alle Isofix-autostoelen. Deze auto’s hebben het i-Size logo op de zitbank staan. Je kunt Isofix ook herkennen aan twee bevestigingspunten tussen de rugleuning en de zitting van je auto. Als je Isofix hebt, zitten er tussen de rugleuning en de zitting van je auto twee Isofix bevestigingspunten. Daar klik je de haken van jouw Isofix-autostoel of onderstel (base) in. Heeft je auto geen Isofix-aansluiting? Dan kun je de aansluiting ook laten inbouwen.

Je kunt autostoelen inclusief bevestigingshaken kopen of een Isofix-onderstel (base) aanschaffen met een losse autostoel.

Tip 2: Isofix heeft áltijd een derde bevestigingspunt nodig

Check of je een derde bevestigingspunt in je auto hebt. Dit kan op twee manieren:

  • Je kunt dit realiseren via een steunpoot die op de bodem van de auto leunt. Hiervoor moet de autobodem wel vlak en sterk genoeg zijn. Let bijvoorbeeld op verborgen opbergvakjes in de vloer, de steunpoot mag hier niet op rusten.
  • Ook kan dit via een top tether. Dit is een extra riem die van de bovenkant van het autostoeltje naar een bevestigingspunt achter in de auto loopt. Kijk in de handleiding van je auto of je deze bevestiging hebt.

Tip 3: controleer altijd extra of de bevestigingshaken goed vastzitten

Zorg dat de haken allebei goed vastzitten. We zien dat dit in de praktijk toch vaak niet zo is. Om dit te controleren kun je de voorkant van de stoel of het onderstel naar links en rechts bewegen om te voelen of de haken echt goed vastzitten.

Hoe zet je het autostoeltje vast met de autogordel?

Je kunt autostoeltjes ook met de autogordel vastmaken. Check voor het bevestigen van het autostoeltje altijd de instructiesticker op de zijkant van de autostoel. Zorg dat de autogordel op de juiste manier wordt vastgemaakt. Maak altijd eerst het korte deel vast. Trek deze strak aan en zet dan het lange deel van de gordel vast.

Let op! Check altijd even of de gordel nergens gedraaid zit. Ook kan de gordel na een aantal ritjes weer wat losser gaan zitten. Trek ‘m om de paar maanden weer even strak.

Autostoeltje veilig gebruiken: zet tegen de rijrichting in

Het zitje moet tegen de rijrichting in worden geplaatst, bij voorkeur op de achterbank. Bij kinderen onder de 18 maanden is de nek nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor kan je baby schokken nog niet goed opvangen. Bij een aanrijding wordt je baby met zijn rug en hoofd in het stoeltje gedrukt. Het is dus verstandig om je kind zo lang mogelijk tegen de rijrichting in te vervoeren. Vind je het niet fijn als je je baby niet kunt zien? Plaats dan een spiegeltje, zodat je hem met je achteruitkijkspiegel in de gaten kunt houden.

In Nederland mag je je baby ook op de voorstoel vervoeren. Schakel dan wél de airbag uit, anders klapt het stoeltje terug als deze afgaat.

Bevestiging van autostoel met driepuntsgordel

Autostoeltje veilig bevestigen: waar moet je nog meer op letten?

Voor het veilig vervoeren van je baby is het goed bevestigen en gebruiken van het autostoeltje in de auto van essentieel belang.

  • Lees de gebruiksaanwijzing van de autostoel zorgvuldig en volg de instructies nauwkeurig op.
  • Het autostoeltje mag na bevestiging nog maar een beetje speling hebben in voor- en zijwaartse richting.
  • Zorg ervoor dat de ruimte tussen je baby en de gordels van het autostoeltje niet meer is dan één vinger (je baby heeft de ene dag dikkere kleding aan dan de andere).
  • Als je een botsing hebt gehad met de auto, vervang dan het babystoeltje! Het zitje kan namelijk beschadigd zijn zonder dat je dit aan de buitenkant ziet.

Laat je baby niet thuis in een autostoeltje slapen. Onderweg kan je baby natuurlijk in slaap vallen. Let er dan op of hij vrij kan ademhalen. Zet het babyautostoeltje met je kind erin niet op een tafel of verhoging.

Lees ook: Autostoeltje kopen voor je baby? Alles wat je moet weten

Extra veiligheidstips voor het gebruik van een autostoeltje

  • Gebruik altijd een driepuntsgordel om het autostoeltje van je baby vast te maken. Heb je drie stoeltjes op de achterbank? Dan moeten er ook drie driepuntsgordels zijn.
  • Gebruik het kinderslot van de auto.
  • Laat je baby nooit alleen in de auto achter!
  • Controleer regelmatig de bandenspanning van je auto, die is van invloed op de wegligging.

Let op: zet je baby geen uren in de auto

Een autostoeltje voor je baby is ongeschikt voor langdurig gebruik. In het stoeltje kan je baby zich namelijk niet vrij bewegen. Dit is slecht voor zijn motorische ontwikkeling. Als advies wordt aangehouden: maximaal één uur aaneengesloten en maximaal twee uur per dag.

Soms kom je er niet onderuit om toch een langere autorit te maken. Zolang je baby veilig in het babyautostoeltje ligt, heeft een enkele keer een lange zit niet meteen grote gevolgen voor zijn ontwikkeling. Let er tijdens de rit wel goed op dat je voldoende lange pauzes neemt. Haal je baby uit de stoel en leg hem op een vlakke ondergrond, zodat hij vrij kan spartelen, rekken en strekken.

Meer weten over babyautostoelen? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com/SolStock

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby