Je baby dragen in een draagzak of draagdoek

Je baby dragen in een draagzak of draagdoek

Je baby vindt het heerlijk om gedragen te worden. Een draagdoek of draagzak biedt hetzelfde intieme contact als toen je baby in je baarmoeder zat. Hij is dicht bij je en jouw warmte en beweging geven hem een veilig gevoel. De meeste baby’s genieten hier zichtbaar van. Je baby herkent je geur, voelt je lichaamswarmte en hoort je stem.

Wat zijn redenen om je baby te dragen in een draagzak of draagdoek?

  • Je baby huilt minder.
  • Je baby slaapt beter (hij hoort je hartslag en voelt je warmte, dit geeft een vertrouwd gevoel).
  • Je baby leert de wereld veilig ontdekken vanaf een vertrouwde positie.
  • Dragen geeft een goede ouder-/kindbinding. Daarom is dragen ook zeker geschikt voor adoptiebaby’s.
  • Dragen is erg praktisch, je hebt je handen vrij voor o.a. huishoudelijke taken en evt. andere kinderen.
  • Dragen is ruimtebesparend, een draagdoek stop je makkelijk in je tas.
  • Maar bovenal is dragen erg knus en gezellig.

Je kunt je baby dragen vanaf de eerste dag tot ver in de peutertijd op buik, heup of rug. Je baby dragen helpt ook de hoeveelheid prikkels die bij hem binnenkomen te dempen. Vooral een uitkomst bij baby’s die gevoelig zijn voor prikkels. In tegenstelling tot wat vroeger werd aangenomen, leidt het veel dragen van je baby niet tot verwennerij en afhankelijkheid, maar juist het tegenovergestelde.

Wanneer kun je een draagzak of draagdoek gebruiken?

Draagdoeken of slendangs zijn doorgaans al vanaf de geboorte te gebruiken. Er zijn ook ‘kant-en-klare’ draagzakken die extra ondersteuning bieden, zodat ze ook geschikt zijn voor pasgeboren baby’s. Andere draagzakken zijn pas te gebruiken als je kind 6 weken of 3 maanden is. Vraag in de winkel hoe je een draagdoek kunt gebruiken en welke draagzak bedoeld is voor de allerkleinsten. Een paar voorbeelden:

  • Rekbare draagdoek: een heerlijk zachte doek voor pasgeboren baby’s. Heb je de doek eenmaal geknoopt, dan kan je je baby er zo vaak in- en uithalen als je wilt, de doek kun je gewoon om laten. Makkelijk als je met de auto weg gaat en op plaats van bestemming je baby wil dragen. Het knopen heb je dan al thuis gedaan.
  • Mei Tai: een drager die zijn oorsprong vindt in Azië. Het bestaat uit een rugpaneel met aan iedere hoek vier banden. In een Mei Tai kun je je baby op verschillende manieren comfortabel dragen, dit komt doordat het gewicht evenredig over je schouders, rug en heupen verdeeld wordt. Je baby kan op je buik, maar ook op je rug gedragen worden. De Mei Tai is te gebruiken vanaf 4 - 6 maanden tot ver in de peutertijd.
  • Voorgevormde drager: een ergonomische drager die voorgevormd is. Je hoeft ‘m dus niet zoals een knoopdoek te knopen, maar het biedt wel alle voordelen van een knoopdoek. Deze drager vormt zich helemaal naar je baby en is erg zacht, comfortabel en makkelijk in gebruik. Daarom wordt hij ook vaak door vaders gebruikt. Zowel buik- als rugdragen is mogelijk. De meeste dragers zijn geschikt vanaf het moment van geboorte en te gebruiken tot een gewicht van maximaal 20 kg. (afhankelijk van het merk).
  • Ringsling: een draagdoek voorzien van twee ringen waar je de doek door haalt en zo kunt aanspannen om je kind goed stevig te dragen. Je hoeft dus niet te knopen. Je baby zit in een soort buidel en kan al vanaf de eerste dag gebruikt worden. Het nadeel van de Ringsling is dat de belasting op één schouder rust en daardoor minder geschikt is voor lange wandelingen, maar doordat je je baby er snel in en uit kunt halen is hij perfect voor korte stukjes. Rugdragen is niet aan te bevelen, maar hij is ideaal voor buik- en heupdragen.
  • Geweven draagdoek: een zeer ergonomische draagdoek, door de ideale gewichtsverdeling over je schouders, rug en heupen. Vanaf de geboorte tot ver in de peutertijd kun je je baby comfortabel dragen. Deze doek is geschikt voor lange wandelingen, zoals dagjes uit of wandelen in bos of op het strand. De doek kan op veel verschillende manieren geknoopt worden, zo kun je je baby op je rug, buik of heup dragen. De geweven draagdoek verkrijgbaar in vele kleuren, maten en lengtes.

Waar let je op bij het kopen van een draagzak- of doek?

Kijk of vraag of je draagzak voldoet aan de Europese norm voor buikdragers: NEN-EN 12309-2. Je weet dan dat hij voldoet aan de veiligheidseisen. Voor draagdoeken is er (nog) geen norm. Belangrijk is dat je baby voldoende steun in de rug en in zijn nek heeft. Je baby kan zijn hoofd namelijk nog niet goed zelf rechtop houden. Je baby moet niet opzij kunnen gaan hangen en er moet voldoende ruimte vrij zijn voor zijn armen en benen.

Pas verschillende modellen, liefst met je baby erin. Zit het comfortabel? Probeer of je de sluitingen gemakkelijk kunt openen en sluiten en of je de draagdoek of -zak zelf aan en af kunt doen. Controleer of de banden goed en stevig bevestigd en verstelbaar zijn; draagbanden zijn minimaal vier centimeter breed. En is het materiaal zacht en comfortabel zonder scherpe hoeken of punten aan de sluitingen?

Hoe gebruik je de draagzak of draagdoek?

De draagzak zit op de goede hoogte als je de baby een zoentje op zijn hoofdje kunt geven. Controleer, door even te bewegen, of alles goed vastzit. Let goed op of je baby vrij kan ademen, dus zorg ervoor dat je zijn gezichtje altijd ziet. Let hier extra op bij baby’s t/m 4 maanden, omdat zij hun hoofd nog niet goed rechtop kunnen houden. Draag je kleine nooit onder een dichte jas; als hij onder een jas wordt gedragen, moet zijn gezichtje altijd boven de jas uitkomen. VeiligheidNL heeft de 4 belangrijkste veiligheidsadviezen voor je op een rij gezet.

De 4 van veilig dragen van VeiligheidNL

Wees extra voorzichtig met het gebruik van een draagdoek bij te vroeg geboren baby’s, zij hebben meer moeite om genoeg zuurstof op te nemen. Houd ook de temperatuur in de gaten. De zon is gauw te heet op het hoofdje van je baby en bij een wandeling met koud weer zit hij stil en krijgt het sneller koud dan jij. Controleer regelmatig (bij zijn nekje) hoe hij zich voelt.

Wees extra voorzichtig met vooroverbuigen of leunen. Draag je baby niet in een draagdoek of -zak tijdens het koken, in de auto, op de motor of tijdens het sporten. Ook vallen is een risico. Met een draagzak heb je minder goed zicht op de grond voor je, let er dus op dat je niet struikelt. Een draagzak geeft het gevoel dat je baby veilig dichtbij je zit, maar het biedt geen bescherming bij een val. Het is daarom ook niet veilig om met een baby in een draagzak te gaan fietsen.

Met dank aan (onafhankelijk) draagdoekdeskundige Christel Bouwmeester.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby