Elektrische moederfiets: deze tips helpen je op weg

Elektrische moederfiets: deze tips helpen je op weg

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker met een elektrische fiets dan vrouwen die nog ouderwets hun eigen gewicht en dat van hun kind vooruit moeten trappen. Dat is de reden dat veel moeders een elektrische fiets kopen. Hoe gebruik je een e-bike op een veilige en verstandige manier? Deze gebruikstips helpen je letterlijk en figuurlijk op weg.

Elektrische moederfiets: zo verleng je de levensduur van de accu

Gemiddeld gaat de accu van een e-bike zo’n drie tot vijf jaar mee. Er zijn een paar trucjes om te zorgen dat de accu het langer volhoudt. Belangrijk is om de accu weer op te laden voordat deze helemaal leeg is. Gebruik je elektrische fiets geregeld en zet ‘m nooit weg met een leeggeraakte accu. Het is goed voor de accu om deze bij kamertemperatuur te bewaren en ook op te laden. Voorkom opladen in de vrieskou. En wanneer je de fietsbanden voldoende hard houdt, hoeft de accu minder hard te werken en blijft deze langer goed.

Gelden er wettelijke verplichtingen bij het gebruik van een e-bike / elektrische moederfiets?

Los van de gewone verkeersregels die voor fietsers gelden, zijn er geen aparte vereisten voor verkeersdeelnemers op een elektrische fiets. Een helm dragen, een speciaal rijbewijs halen en een aparte verzekering afsluiten zijn niet verplicht. Let wel op als je een zogeheten speed-pedelic hebt: een fiets die met een motor meer dan 45 kilometer per uur kan halen. Sinds 2017 geldt voor dit type e-bike wél een helmplicht.

Waar kan je de elektrische moederfiets opladen in Nederland?

Wist je dat er speciale websites zijn waarop je alle oplaadpunten in Nederland kunt vinden? Handig als je je e-bike meeneemt op vakantie. Vergeet in ieder geval niet een snoer voor het opladen van je fiets mee te nemen.

Laat je elektrische moederfiets regelmatig controleren

Het is belangrijk om een elektrische fiets regelmatig te laten nakijken bij de fietsenmaker. Kies voor een jaarlijkse controle door een fietsenhandel die op dit gebied kundig is. Zo weet je zeker dat jouw e-bike in optimale staat is én blijft.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby