Draagzak of draagdoek gebruiken op de fiets? Doe het niet

Draagzak of draagdoek gebruiken op de fiets? Doe het niet

Een draagzak of draagdoek gebruiken is de manier als je je baby dichtbij je wil houden en je handen vrij wilt hebben. Je ziet soms ouders die hun baby in een draagdoek of draagzak vervoeren op de fiets. Mariƫlle Hermans, Expert Veilig vervoer bij VeiligheidNL, waarschuwt ouders. Doe het niet.

Mariƫlle Hermans

Wijze raad van

Mariƫlle Hermans

Deskundige Veilig vervoer

Het lijkt misschien makkelijk en handig om je baby op de fiets mee te nemen in een draagzak of draagdoek. Maar doe dit niet. Het is gƩƩn veilige manier om je kind mee te nemen. Als je valt, biedt de draagzak geen bescherming aan je kind. Hij kan uit de draagzak vallen of jij kunt op je kind terechtkomen. Met alle gevolgen van dien.

Zo gebruik je een draagzak of draagdoek veilig

Dragen op de fiets is dus uit den boze, maar verder is je baby meenemen in een draagdoek of draagzak een hele fijne en vooral handige manier. Niet voor niets zijn draagzakken- en doeken zo populair. Let goed op de volgende zaken als je je baby draagt:

  • Zorg dat de mond en de neus van je baby vrij zijn, zodat je baby goed kan ademhalen. Zorg altijd dat je het gezichtje van je baby ziet. Wees extra voorzichtig bij babyā€™s jonger dan vier maanden, omdat zij hun hoofdje nog niet goed rechtop kunnen houden.
  • Zorg dat je baby het niet te warm krijgt. Een draagzak of draagdoek staat gelijk aan Ć©Ć©n laagje kleding. Als de voetjes van je baby warm aanvoelen, heeft je kind het niet te koud.
  • Ondersteun de rug en nek van je baby goed. Een baby kan tot hij ongeveer vier maanden oud is, het hoofdje nog niet zelf goed rechtop houden. Zorg daarom voor goede ondersteuning door je baby strak in de buikdrager te klikken/te wikkelen.
  • Haal je baby regelmatig uit de draagzak of draagdoek, zodat hij vrij kan bewegen. En leg je baby dan regelmatig plat op de buik of rug. Slaapt je baby? Dan ligt je kind het veiligst op de rug. De buikligging is vooral goed voor de spierontwikkeling van je kind.
4-van-veilig-dragen-tips-gebruik-draagzak-kind

Lees meer over de 4 van Veilig Dragen van KinderVeiligheidNL

Je baby veilig vervoeren op de fiets

Wil je toch graag fietsen met je baby? Er zijn twee andere manieren om een baby die nog niet in het fietszitje (pas rond de 9-12 maanden) kan toch mee te nemen op de fiets. Dit kan in de bakfiets of fietskar, waarbij je je kind in de babyautostoel of in een baby/peuterschaal zit. Of je kan je baby in een babyautostoel achterop de fiets meenemen via een speciale drager. Doe dit laatste wel pas rond vier maanden, als je baby zijn hoofd echt goed rechtop kan houden. Dat staat ook in de handleiding van het product.

**Let op! **Als je je baby wilt meenemen op de fiets, is het (vooral in het begin) belangrijk om te letten op trillingen. Probeer deze zoveel mogelijk te voorkomen. Het is moeilijk vast te stellen wat het effect is van trillingen op een baby. Daarom is er ook geen minimum leeftijd waarop je je baby in een autostoeltje of babyschaal op de fiets kunt meenemen. Bedenk wel dat je op de fiets je baby al veel meer bloot stelt aan trillingen dan bijv. in een auto. Als je baby huilt of je denkt dat hij het niet fijn heeft, kun je beter stoppen. Maak in het begin korte ritjes en kies vooral voor wegen zonder al te veel hobbels.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby