Buggy's: tips om je baby te vervoeren
Als je baby zelfstandig kan zitten, kun je hem meenemen in een buggy. Je kind zal dan ergens tussen de 6 en 9 maanden oud zijn. Een buggy is licht, gemakkelijk mee te nemen en neemt weinig plaats in. De meeste buggy’s zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. Al hangt het natuurlijk ook af van het gewicht van je kleine.
Vanaf wanneer kun je een buggy gebruiken voor je baby?
Je kunt al vrij vroeg een buggy gebruiken in plaats van de wandelwagen. Vanaf ongeveer 6 tot 9 maanden kan je baby goed rechtop zitten en dus ook prima in de buggy. Een buggy met verschillende standen is dan heel handig; zo kun je onderweg je baby ook laten slapen in de ligstand. Buggy’s zijn er in verschillende soorten. Een buggy is een fijne manier om je baby in te vervoeren, want hij is net wat kleiner en lichter dan de gewone wandelwagen. Een buggy met verschillende zit- en ligstanden is handig, maar vaak wat zwaarder dan een buggy die je niet kunt verstellen. Heb je een tweeling of twee kinderen van verschillende leeftijden die nog niet (lang) kunnen lopen, dan kun je kiezen voor een duo-buggy. Voor buggy’s zijn er, net als voor wandelwagens, verschillende accessoires verkrijgbaar, zoals een regenscherm of parasol.
Wat zijn de voordelen van een buggy?
- Een buggy is een stuk lichter en compacter dan een gewone wandelwagen. Hierdoor kun je hem makkelijk vervoeren en mee op reis nemen.
- Een buggy is veel kleiner op te vouwen dan een wandelwagen.
- Als je veel fietst, kun je met een buggydrager een buggy meenemen.
- Een buggy neemt minder ruimte in gebruik in je huis of in de auto.
- Als je gaat vliegen mag je een buggy meestal meenemen tot de gate.
Wat zijn de nadelen van een buggy?
- De zitting van een buggy is minder stevig en biedt minder steun dan bij een gewone wandelwagen. Ze zijn dus meer geschikt voor de kortere ritjes.
- Het frame van de buggy heeft een minder goede vering dan een wandelwagen.
- Een buggy ligt minder comfortabel dan een wandelwagen. Een buggy is vooral geschikt voor kinderen die al goed rechtop kunnen zitten.
- Bij de wandelwagen kan je kind meestal twee richtingen opkijken, vooruit of achteruit. Bij de buggy is dit alleen vooruit.
Tips bij de aanschaf van een buggy voor je baby
Een buggy met 3 of 4 wielen?
De meeste buggy’s hebben 4 wielen, maar er bestaan ook driewielers. Het voordeel van een driewieler is dat de buggy wat stabieler is op niet-vlakke ondergronden zoals het bos. Een nadeel van een driewieler zijn de stoepranden; als je de buggy optilt staat hij even kort op 1 wiel, wat hem wat onstabiel maakt.
Wat is het gewicht van de buggy en hoe klein kun je hem opvouwen?
Vooral als je regelmatig reist met een buggy is het handig om op het gewicht te letten. Ook als je bijvoorbeeld op 3 hoog woont en de buggy steeds van boven naar beneden moet sjouwen, heb je natuurlijk liever een lichte buggy. Test uit of je de buggy zelf makkelijk in- en uit kunt klappen. Ook handig om te checken: past de ingeklapte buggy in je auto?
Buggy met verschillende ligstanden
Een buggy met verschillende lig- en zitstanden is vooral handig als je kind regelmatig een dutje doet onderweg. Soms kun je ook de voetensteun omhoog klappen, zodat het ligvlak wat langer wordt.
Buggy met of zonder zonnekap?
Er bestaan buggy’s met en zonder zonnekap. Buggy’s met zonnekap zijn vanzelfsprekend wat zwaarder, maar een zonnekap is wel ontzettend fijn voor je kind. Zeker in de zomer met felle zon is een buggy met zonnekap eigenlijk wel een must.
Hoe comfortabel zit de buggy?
Maak eerst even een testritje met je kind in de buggy om te kijken of hij er comfortabel genoeg in zit. Je kunt de zitting checken, kijken of er vering in de wielen zitten en de kwaliteit van de gordels bekijken. Kijk of de buggy voldoet aan de norm EN-1888, dan weet je dat hij aan de europese veiligheidseisen voldoet. De banden van het tuigje waarmee je baby vastzit, moeten minimaal 1,9 centimeter breed zijn.
Meer informatie over veilig wandelen met je baby? Lees het advies van VeiligheidNL.