Zo zorg je voor een veilige tuin voor je baby

Zo zorg je voor een veilige tuin voor je baby

De tuin is voor je baby een heerlijke plek. Er is zoveel te zien en op het gras kan hij heerlijk kruipen. Maar pas op. Je ondernemende baby steekt graag alles in zijn mond, óók giftige planten.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Samen met VeiligheidNL

Felgekleurde bessen en bloemen hebben een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Omdat je baby zo klein is, is hij gevoeliger voor gif dan een volwassene. Doorloop de tuin en kijk welke bloemen en struiken een gevaar vormen. Verwijder deze planten of verzet ze naar een plaats waar je kind niet bij kan komen. Wist je dat bijvoorbeeld de taxus erg giftig is? Vraag bij het tuincentrum in jouw buurt of zoek op internet welke planten nog meer risico opleveren.

Je baby en veiligheid rondom water

Bij gevaar in de tuin denk je waarschijnlijk direct aan de vijver. Maar ook het zwembadje dat je ’s zomers neerzet kan gevaar opleveren. Je baby kan al verdrinken in een klein laagje water. Dus… even geen vijver zo lang je baby nog klein is, plaats een goed afsluitbaar hek eromheen of dek de vijver af met een metalen rooster. En natuurlijk geldt: altijd toezicht houden met water in de tuin!

Niet vergeten: de schuur

De schuur of het berghok wordt nog wel eens vergeten, terwijl we hierin juist de gevaarlijkste dingen opruimen. Tuingereedschap, gewoon gereedschap, verf, verdelgingsmiddelen. Zorg ervoor dat je baby hier niet bij kan komen door deze af te sluiten.

Veilig in de zandbak

Een zandbak of ander speeltoestel is het veiligst als het op het gras staat of op speciale rubber tegels. Als je een houten zandbak hebt, let er dan op dat er geen scherpe splinters uitsteken. Een zandbak met deksel is wel zo handig. Zo wordt het geen openbaar toilet voor ongenodigde gasten… En natuurlijk een grasmat vrij van steentjes en andere scherpe voorwerpen. Voor een veilige ontdekkingsreis!

Afsluiten van de tuin

Een veilige tuin voor je kind is een tuin die je goed kunt afsluiten door een poort of hek. Hoe is dat bij jou geregeld? Controleer of je baby niet uit je tuin kan ontsnappen. Zonde als jouw tuin babyproof is en je kind alsnog gevaar loopt, omdat hij bij de buren een giftige plant tegenkomt en in zijn mond stopt of daar in de vijver valt.

Veiligheid op het balkon

Heb je geen tuin maar een balkon, dan zijn er extra dingen waar je op moet letten. Om ervoor te zorgen dat je baby niet tussen de spijlen van het balkon kan vallen, mag de afstand tussen de spijlen niet meer zijn dan tien centimeter. Is de afstand groter, bevestig dan een plexiglas of houten plaat voor de afscherming over de hele lengte en hoogte. Je kunt ook een stevig doek tussen de spijlen doorvlechten. Bevestig het doek goed strak aan de spijlen. Let erop dat er geen plantenbakken, stoelen of andere opstapjes staan waar je baby op kan klimmen.

Veilig barbecueën met een baby

Barbecueën is gezellig en lekker, maar het kan ook gevaarlijke situaties opleveren. Ook als je een elektrische barbecue hebt, moet je opletten. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond en houd je baby uit de buurt, ook als je al klaar bent met eten. De kooltjes blijven namelijk nog heel lang heet. Plaats eventueel een (openhaard)hekje voor de barbecue. Zorg er ook voor dat je baby niet bij de barbecuespullen (lucifers, kooltjes, aanmaakblokjes etc.) kan komen. Een houtskoolbarbecue kun je na gebruik afdekken met zand.

Wil je meer weten over veiligheid rond en in je huis? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby