Waarom je baby niet te lang mag zitten

Waarom je baby niet te lang mag zitten

Zonder het te merken, kan een baby gemakkelijk meer dan 2 uur per dag in een stoeltje doorbrengen - veel te lang volgens kinderveiligheidsexpert Mieke Cotterink. Vergelijk het met vastzitten in een achtbaanstoeltje - je kunt geen kant op! Baby’s en peuters hebben juist de vrijheid nodig om te trappelen, rollen en ontdekken. Dat is hoe ze leren bewegen en hun wereld begrijpen. En dat lukt niet als ze in een stoeltje zitten.

Mieke Cotterink

Wijze raad van

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid

Het leven van een jong gezin is vaak behoorlijk druk: werk, sport, sociale activiteiten en natuurlijk de schema’s van opgroeiende kinderen. Maar heb je ooit stilgestaan bij hoe dit drukke leven onze allerkleinsten beïnvloedt? Baby’s brengen verrassend veel tijd zittend door: op weg naar school, tijdens het winkelen, of gezellig aan tafel. Met de handigheid van moderne hulpmiddelen zoals de Maxi-Cosi, die overal mee naartoe kan, en de wipstoel die je kleintje veilig en vrolijk houdt terwijl jij even je handen vrij hebt, zitten baby’s vaker dan we beseffen. Maar dat vele zitten kan beperkend werken op hun motorische ontwikkeling.

Hoe kun je voorkomen dat jouw kleintje teveel zit?

  • Zet je baby niet langer dan een uur aaneengesloten in een stoeltje en in totaal niet langer dan twee uur per dag.
  • Leg je baby zoveel mogelijk in de box of op een kleed als het wakker is, zo heeft het alle ruimte om te bewegen.
  • Lange autorit voor de boeg? Plan pauzes in om even de benen te strekken - ja, ook die kleine beentjes!

Het is heel belangrijk om je baby vanaf jongs af aan de ruimte te geven om zich (motorisch) te ontwikkelen. Dat begint al een paar dagen na de geboorte met ‘tummy time’. Een paar keer per dag op de buik stimuleert je baby om zijn hoofdje op te tillen en zich op te drukken. En daar hoort soms een huiltje bij, maar je baby went er snel aan.

Wil je meer lezen over de ontwikkeling van je baby en de voordelen van beweging? Ga dan naar de website van KinderveiligheidNL.

Beeld: iStock.com/MilosStankovic

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby