Voorkom brandwonden bij je baby

Voorkom brandwonden bij je baby

Hete vloeistof kan bij je baby ernstige brandwonden veroorzaken. Er zijn veel risico’s in huis waardoor je baby zich kan verbranden. Voorkom dat je baby brandwonden oploopt. Gaat je baby in bad? Controleer de temperatuur van het water voordat je je baby erin zet. Blijf er altijd bij. Installeer een thermostaatkraan om de temperatuur eenvoudig te bepalen.

Samen met Nederlandse Brandwonden Stichting

Voor hete koffie en thee geldt: zet geen volle kopjes of potten op plaatsen waar je baby gemakkelijk bij kan. Hete drank kun je het beste in een afgesloten thermoskan bewaren. Drink ook geen thee of koffie als je baby bij je op schoot zit. Ook al is hij nog klein, Ć©Ć©n onverwachte beweging kan ervoor zorgen dat je baby zich verbrandt.

Hoe voorkom je brandwonden bij je baby door vaatwasser, fornuis of oven?

Maar er zijn nog meer risicoā€™s in huis. Denk eens aan de vaatwasser. De stoom die vrijkomt, kan wel 60 graden zijn en daarmee ernstige brandwonden veroorzaken. Laat je baby dus niet bij de afwasmachine wanneer deze aan staat of net klaar is. Wees er zeker van dat de vaat voldoende is afgekoeld voordat je de vaatwasser opent.

Ook tijdens het koken kunnen akelige dingen gebeuren. Houd je baby daarom tijdens het koken uit de keuken. Gebruik zoveel mogelijk de achterste pitten van de kookplaat. Draai de stelen van de pannen naar de zij- of achterkant. Met een fornuisrekje voorkom je dat pannen omvallen of dat je baby de pannen van de kookplaat trekt. Een fornuisrekje kun je kopen bij babyspeciaalzaken, thuiszorgwinkels of doe-het-zelfzaken. Zet ook de waterkoker en het snoer hiervan buiten bereik.

Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Je koopt een ovenruitbeschermer bij babyspeciaalzaken. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm.

Hoe voorkom je brandwonden bij je baby door kaarsen en warmtebronnen?

Wees ook alert wanneer er kaarsen branden of de openhaard aangestoken is. Ook kan je baby uit nieuwsgierigheid gaan spelen met rondslingerende aanstekers of lucifers. Goed opbergen dus! De openhaard kun je afschermen met een openhaardhekje. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhekje verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.

Ook een strijkbout kan pijnlijke brandwonden veroorzaken. Strijk daarom bij voorkeur niet als je baby in de kamer rondkruipt of -loopt. Zet het strijkijzer direct na gebruik hoog weg en leg het snoer buiten bereik van jouw kleintje.

Plaats rookmelders in huis

Als je slaapt, ruik je niets, maar hoor je wel. Je wordt niet vanzelf wakker als er ā€™s nachts brand uitbreekt. Om je gezin te wekken bij brand, hang je rookmelders op. OĆ³k in de kinderkamer. Alleen zo word je bij brand op tijd gewaarschuwd.

Spreek een vluchtplan af

Is er gevaar? Kinderen hebben de automatische reactie om zich te verstoppen. Ook bij brand. Spreek af welke volwassene welke kind bij brand in veiligheid brengt.

Wat als je kind zich toch verbrandt?

Staat een kind in de brand? Rol hem over de grond. Doof het vuur met een (blus)deken of jas. Bedek vanaf de nek naar de benen. Zo voorkom je dat vlammen het gezicht raken. Hierna geldt de stelregel: ‘Eerst water, de rest komt later’.

  1. Verwijder zo snel mogelijk kleding en trek meteen de luier uit. Deze houdt hete vloeistoffen vast, waardoor de schade erger wordt.

  2. Koel de wond ca.10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Geen kraan of douche dichtbij? Al het water is beter dan niet koelen. Koelen vermindert pijn en haalt de hitte uit de wond. Zelfs tot 1 uur na de verbranding, is het goed om te koelen.

  3. Voorkom onderkoeling. Koel alleen de wond.

  4. Waarschuw altijd een arts bij blaren, een aangetaste huid of elektrische en chemische verbrandingen. Brandwonden kunnen erger zijn dan ze lijken. Bel dus ook bij twijfel. Geen nummer van de dokter bij de hand? Bel 112.

  5. Smeer niets op een brandwond. Smeersels, zalfjes, balsems, tandpasta of andere middelen maken de wond erger. Gebruik ook geen betadine of jodium. Door smeersels op de wond kan de dokter de wond niet goed zien en minder goed behandelen.

  6. Bedek de wond met steriel verband of een schone (thee)doek. Doe dit ook voordat je het kind in een deken wikkelt om hem warm te houden.

  7. Geef het slachtoffer geen eten of drinken. Bij grote brandwonden kan het slikken moeilijk gaan. Ook kan de dokter besluiten direct te opereren. Het slachtoffer kan dan maar beter zo nuchter mogelijk zijn.

  8. Vervoer het slachtoffer, indien mogelijk, zittend. Dit maakt ademhalen en slikken makkelijker.

Weet jij wat je moet doen? Bekijk de video van de Brandwondenstichting. Lees ook ons artikel over EHBO bij baby’s.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby