4x veilig wandelen met je kind: tips voor een goede ventilatie van je kinderwagen

4x veilig wandelen met je kind: tips voor een goede ventilatie van je kinderwagen

Een wandeling maken met je kind op een mooie zonnige dag, heerlijk! Toch kunnen zon en warmte ook verraderlijk zijn. Hoe bescherm je je baby hiertegen? Mariëlle Hermans, expert Veilig vervoer bij VeiligheidNL, geeft advies en deelt tips.

Mariëlle Hermans

Wijze raad van

Mariëlle Hermans

Deskundige Veilig vervoer

Bij zon en zomerse temperaturen wil je lekker naar buiten toe met de kinderwagen. Wat je vaak ziet, is dat ouders met de beste bedoelingen een doek over de kinderwagenbak leggen. Dit lijkt een goede oplossing - tegen bijvoorbeeld de felle zon - maar kan vooral op warme dagen juist erg gevaarlijk zijn vanwege de snel stijgende temperaturen in de wagenbak. Goed ventileren is een pre. Ook de kinderwagenbak als vaste slaapplek gebruiken en (te) snel overstappen op een buggy brengen risico’s met zich mee voor je kind. Hieronder vind je tips en adviezen voor een veilig gebruik van je kinderwagen.

1. Sluit de kinderwagenbak nooit af met een doek

Het is belangrijk dat er altijd genoeg frisse lucht in de kinderwagen kan komen. Als je de wagen afsluit met een hydrofiele luier of een doek, kan de temperatuur heel snel stijgen. De veiligste oplossing om je baby te beschermen tegen de zon, is een parasol. Wil je toch een doek gebruiken? Plaats deze dan zoveel mogelijk horizontaal. Dit kan je doen door hem te bevestigen aan de duwstang van de kinderwagen. Zo kan er voldoende frisse lucht bij je baby komen.

Ben je thuis na een wandeling en slaapt de baby nog? Doe dan de kap van de kinderwagen omlaag en zet de wagen het liefst op een koele plek.

Extra tip! Er zijn veel verschillende accessoires die je bij een kinderwagen kunt kopen. Op kinderveiligheid.nl lees je waarop je kunt letten bij de aankoop en gebruik van deze accessoires.

2. Gebruik de kinderwagenbak niet als vaste slaapplek

De kinderwagen lijkt misschien een veilige plek voor een nachtje slapen, maar de bak is hiervoor juist ongeschikt. Waarom? Er komt namelijk niet genoeg lucht door de wanden van de kinderwagenbak. Voor een wandeling of een kort slaapje is de kinderwagen prima, voor langere slaapjes is het altijd beter om een wiegje of babybedje te gebruiken.

3. Stap niet (te) snel over op een buggy

Stap pas over op de wandelwagen/buggy als je kind zelfstandig kan zitten. Meestal is dit rond de 6 à 9 maanden. Laat je kleintje voor die tijd zo lang mogelijk plat liggen tijdens het wandelen. Dit is beter voor de spierontwikkeling van je kind.

4. Zet je kind altijd vast

Gebruik altijd de veiligheidsriemen als je overstapt op een wandelwagen/buggy. Zo voorkom dat je kind eruit kan vallen.

De 4 van veilig wandelen

Meer lezen? De belangrijkste adviezen over kinderwagens heeft VeiligheidNL samengevat in de 4 van Veilig Wandelen.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby