Veilig huis voor je baby? Tips voor een babyproof huis

Veilig huis voor je baby? Tips voor een babyproof huis

Een baby kent geen gevaren en wil dolgraag de wereld om hem heen ontdekken. Zodra je kleintje zich meer kan bewegen gaat hij op verkenning uit. Een veilige omgeving is daarom heel belangrijk. Benieuwd wat de mogelijke gevaren in huis zijn? Veiligheidsexpert Mieke Cotterink deelt tips, zodat je niets vergeet bij het babyproof maken van je huis.

Mieke Cotterink

Beoordeeld door

Mieke Cotterink

Deskundige Kinderveiligheid VeiligheidNL

Meestal kan een baby zichzelf met 5 Ć  6 maanden omrollen. Vanaf dat moment beginnen de mijlpalen van je baby van zitten, kruipen en staan. Spannend voor je kind, omdat de wereld opeens zoveel groter wordt. Vermoeiend voor jou, omdat nu praktisch niets meer veilig is.

Heel belangrijk is dat een kind de ruimte krijgt om zich in zijn eigen tempo te ontwikkelen. Spelen op een kleed of in de box, waarbij je kind vrij kan bewegen met armen en benen, is belangrijk voor de ontwikkeling. Op een gegeven moment wordt het kleed of de box te klein en gaat je kleine op ontdekkingstocht.

Onderschat je kind niet: meeste ongelukken gebeuren thuis

Helaas gebeuren de meeste ongelukken met jonge kinderen in of om het eigen huis en vaak ook nog als de ouders in de buurt zijn. Het kan in een split-second gebeurd zijn. We weten uit onderzoek dat ouders vaak onderschatten wat hun kind al kan. Ze denk dat hun kind nog niet kan omrollen bijvoorbeeld en opeens gebeurt het dan toch. Of ze schrikken zich een hoedje als ze hun kind op een onbewaakt ogenblik halverwege de trap zien zitten.

Een andere misvatting is dat ouders vaak denken dat ze hun kind geleerd hebben dat bepaalde dingen niet mogen. Weet dat een kind jonger dan grofweg twee jaar zich nog niet aan regels kan houden. Het is dus belangrijk ervoor te zorgen dat je kind de wereld kan ontdekken in een veilige omgeving.

Lees ook: Deze 8 ongelukken komen het meest voor bij jonge kinderen

6 tips voor een veilige trap

Een val van de trap is een van de meest ernstige ongelukken. Vooral kinderen van 1 en 2 jaar oud lopen de meeste risicoā€™s, maar ook een kind van nog geen jaar oud kan zomaar de trap opkruipen, helemaal naar boven. Onderschat je kind nooit in zijn ondernemingsdrang en tref de volgende maatregelen:

  • Plaats traphekjes: 1 onderaan en 1 bovenaan de trap.
  • Doe het traphekje altijd goed dicht.
  • Zorg voor stroeve bekleding of breng antislip strips aan op de traptreden.
  • Laat geen spullen op de trap slingeren.
  • Houd als ouder, als je je kind op de arm hebt, altijd een hand aan de leuning.
  • Loop niet met sokken of gladde schoenen op de trap.

Voorkom verbranding in huis

Hete thee, de verwarming of een brandende kaars kunnen verbranding bij kind veroorzaken. Met deze tips kun je ongelukken door verbranding bij je kind voorkomen.

Hete thee of koffie

  • Drink nooit thee of koffie met je kind op schoot!
  • Schenk de thee of koffie in de keuken in, zodat er geen pot op tafel staat en gebruik bij voorkeur een thermoskan.
  • Leg geen kleedjes op tafels waar soms thee of koffie op staat. Je kind kan zich aan het kleedje optrekken en krijgt dan de hete vloeistof over zich heen. Gebruik liever placemats.

Kaarsen, aanstekers of openhaard

  • Bewaar lucifers en aanstekers op een plek waar een kind niet bij kan.
  • Gebruik een kinderveilige aansteker. Een kinderveilige aansteker heeft een mechanisme waarbij twee handelingen nodig zijn om de aansteker te laten branden. Voor een kind tot ruim vier jaar is dit erg moeilijk.
  • Brand geen kaarsen als er kinderen in de buurt zijn, of zet ze buiten bereik en gebruik bij voorkeur korte, brede kaarsen (bijvoorbeeld waxinelichtjes).
  • Leer een kind van twee jaar en ouder dat hij niet in de buurt van vuur mag komen en dat hij niet aan brandende kaarsen mag zitten. Kinderen jonger dan twee jaar kunnen dit nog niet onthouden.
  • Houd kinderen weg bij de openhaard door de openhaard af te schermen met een openhaardhek. Dit is veiliger dan een vonkenscherm, omdat een openhaardhek verankerd is aan de muur en niet kan omvallen.

In de keuken

  • Als de oven aanstaat, kan de buitenkant van de ovenruit erg heet worden. Kinderhandjes en gezichtjes kunnen eraan blijven plakken. Een ovenruitbeschermer schermt de hete ruit af. Let op: de ovenruitbeschermer wordt wel warm.
  • Met een fornuisrekje voorkom je dat pannen omvallen of dat je kind pannen kan omtrekken van het fornuis. Veranker een losstaand fornuis aan de muur of vloer. Als je kind dan op de ovendeur of greep van een lade gaat staan, kan het toestel niet naar voren vallen.

Veilig in de kinderstoel

Zodra je kind stevig kan zitten, kan hij in de kinderstoel. Om ervoor te zorgen dat jouw kind er niet uit valt of met kinderstoel en al omvalt, hebben we de volgende tips voor je:

  • Zet je kind altijd vast met een gordel, zodat hij niet in de stoel kan gaan staan of eruit kan klimmen.
  • Gebruik een stoelverkleiner wanneer de kinderstoel nog wat te groot is. Daardoor glijdt je kind niet zo snel weg.
  • Laat je kind nooit alleen als hij in de stoel zit, ook niet met de riemen om.
  • Zet een eventuele voetensteun zo, dat de voetjes wel steun hebben, maar je kind er niet op kan staan. Als de voetensteun niet verstelbaar is, kijk dan of hij eraf kan.
  • Zet de kinderstoel zo neer, dat je kind zich niet tegen de tafel of muur kan afzetten.

6 tips om verslikking of verstikking te voorkomen

Kleine kinderen stoppen van alles in hun mond. Knikkers, (knoopcel)batterijtjes en kleine onderdelen van speelgoed kunnen gevaarlijk zijn, maar ook in druiven, stukjes appel of ander voedsel kunnen ze zich verslikken of zelfs stikken. Dit zijn de belangrijkste tips om verstikking te voorkomen:

  • Houd kleine voorwerpen buiten bereik van je kind.
  • Bewaar knoopcelbatterijen altijd buiten het bereik van (kleine) kinderen in de originele verpakking.
  • Controleer speelgoed op eventuele mankementen en losse onderdelen. Als speelgoed (knoopcel)batterijtjes of magneetjes bevat, check dan of deze er niet uitgehaald kunnen worden door een kind.
  • Ruim het speelgoed van de oudste na gebruik meteen op, op een plek waar je jongste niet bij kan komen.
  • Blijf altijd bij je kind als hij eet.
  • Zorg dat je kind rustig zit tijdens het eten.

Stopcontacten beveiligen voor je kind

Beveiligen van stopcontacten kan op verschillende manieren (allemaal te koop bij doe-het-zelfzaken):

  • Afdekplaatjes
    Deze worden op het stopcontact vast geplakt of geklemd. De plaatjes hoeven dus niet verwijderd te worden als je het stopcontact gebruikt.

  • Kinderveilige wandcontactdozen
    Dit is de meest dure, maar ook de meest ideale manier van beveiligen. Bij een kinderveilige wandcontactdoos worden de openingen afgedekt door pennen die alleen maar wijken als op beide openingen tegelijk druk wordt uitgeoefend. Een kind zou dus in beide openingen tegelijk moeten prikken met ongeveer dezelfde druk. Koop een kinderveilige wandcontactdoos met KEMA-keur. Dat garandeert elektrische veiligheid.

Losstaande meubels en accessoires

Als een kind in een stellingkast of kledingkast klimt, kan de kast of stelling voorover vallen, met alle gevolgen van dien. Om dit te voorkomen, kan je een kast of stelling het beste aan de muur verankeren met metalen hoekstukken die in elke ijzerwinkel en doe-het-zelfzaak te koop zijn.

De hoekstukken moeten aan de bovenkant van de kast of staander worden gemonteerd. Monteer ze nooit aan losse delen zoals planken. Gebruik grote pluggen bij het bevestigen van de ankers aan de muur. Dan schieten de ankers minder snel los als de muur of de kast gaat ‘werken’. Dit is vooral het geval bij nieuwe muren en kasten. Veranker Ć©Ć©n stelling op twee plaatsen.

Kindveilige raambekleding? 5 tips

Gordijnen, jaloezieƫn en lamellen hebben vaak koorden om ze dicht of open te doen. Kinderen kunnen verstrikt raken in deze koorden. De koorden die een gevaar vormen zijn de koorden die een lus vormen. Dit kan zowel in de koorden in de raamdecoratie (bijvoorbeeld tussen de lamellen) als de buiten koorden (waarmee je de raamdecoratie optrekt of laat zakken) voorkomen.

  • Koop bij voorkeur raamdecoratie zonder koordjes (bijv. een veermechanisme of elektrische bediening), of in elk geval met koordjes zonder lussen.
  • Er zijn ook jaloezieĆ«n met speciale koordverbinders op de markt, dit is een mechanisme waarbij een lusvormig koord voorzien is van een verbinding die losschiet als er een kracht op uitgeoefend wordt.
  • Knip, indien er wel een lusvormig koord aan de raamdecoratie zit, deze lus door en voorzie de beide uiteinden van een stop. Verwijder ook, indien aanwezig, het gespje waarmee de koordjes bij elkaar gehouden werden.
  • Hang de koorden hoog weg, zodat kinderen er niet bij kunnen.
  • Gebruik een haak om de koorden aan vast te maken. Bevestig de haak aan de muur buiten bereik van het kind.

Kamerplanten giftig?

Planten en bloemen in huis lijken heel onschuldig, maar wist je dat ze giftig kunnen zijn? Het is daarom raadzaam om je planten in huis eens na te gaan. Je wilt natuurlijk niet dat je kleine een stukje van de giftige plant in zijn mond stopt. Onderstaande tips helpen je:

  • Investeer in een goed (tuin)plantenboek en controleer of je giftige planten in je huis of tuin heeft staan.
  • Koop, zolang je thuis kleine kinderen heeft, geen giftige (tuin)planten.
  • Zorg ervoor dat je kind niet in de buurt van giftige planten kan komen, ook niet bij familie of vrienden.
  • Leer kinderen zo vroeg mogelijk dat ze niet zomaar van planten mogen eten.

Voorkom deurenleed: vinger tussen de deur

Iedereen heeft wel eens met zijn vingers tussen de deur gezeten. Vrijwel geen kind wordt groot zonder deze pijnlijke ervaring. Meestal is het leed te overzien. Toch worden elk jaar teveel kinderen op een Spoed Eisende Hulpafdeling van een ziekenhuis behandeld voor een gekneusde of gebroken vinger. Er bestaan meerdere veiligheidsproducten om dit soort ongelukken te voorkomen. Deze producten zijn o.a. verkrijgbaar bij doe-het-zelf-zaken:

  • Deurbuffer
    Met een deurbuffer kan een deur niet snel dicht slaan.

  • Deurspleetbeveiliger
    Een deurspleetbeveiliger voorkomt dat kinderen hun vingers aan de scharnierkant van de deur beknellen.

  • Deurklem
    Voor een deur die tijdelijk open mag blijven staan, is de deurklem een goede oplossing.

  • Deurstop
    Voor een deur die op een kiertje mag blijven staan, is een deurstop een mogelijkheid. De stop wordt boven of aan de zijkant op de deur geplaatst en voorkomt dat de deur onverwacht dicht slaat.

  • Deurklink
    Als een kind een ruimte (bijv. een kelder) niet in mag, kan je de deurklink verticaal monteren. Ook zijn er deurklinken te koop die je alleen kan openen door een knop naar voren te duwen of in te drukken en tegelijk de klink naar beneden te duwen.

Schoonmaakmiddelen veilig opbergen

Schoonmaakmiddelen liggen vaak voor het grijpen: vaatwasblokjes onder in het aanrechtkastje, toiletblokje in de wc. En als je alle spullen voor de schoonmaak (emmer sop, chloor, allesreiniger) klaar hebt staan voor gebruik, grijpt een kind zijn kans. Voor alle schoonmaakmiddelen geldt dat ze giftig zijn als ze worden ingeslikt. Gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten ook vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral kleine kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico te worden vergiftigd.

  • Voor een veilig gebruik van schoonmaakmiddelen is het belangrijk dat je de informatie op de etiketten leest Ć©n toepast en dat je weet wat de symbolen betekenen! Kijk hier voor de betekenis van de symbolen.
  • Bewaar giftige producten altijd in de originele verpakking. Giet bijvoorbeeld geen terpentine in een limonadefles.
  • Berg schoonmaakmiddelen veilig op, dus hoog en/of achter slot en grendel.
  • Zet emmers sop en flessen schoonmaakmiddel ook tijdens het schoonmaken buiten het bereik van je kind.
  • Ruim alles meteen na gebruik weer op.

Een gezonde leefomgeving voor je baby

Chronisch verkouden, hoesten, benauwdheid: babyā€™s lijken er steeds meer last van te hebben. De luchtkwaliteit in huis kan hier mee te maken hebben. Slechte luchtkwaliteit zorgt voor geĆÆrriteerde slijmvliezen en luchtwegen, en hoofdpijn. Hierdoor slaapt je gezin slechter en worden jullie niet uitgerust wakker.

Hoe zorg je voor schone lucht in huis?

Wil je extra aandacht besteden aan een goede luchtkwaliteit in huis? Je kunt een droge huid, ogen en neus voorkomen met een luchtbevochtiger. Sommige luchtbevochtigers kunnen een aangenamere omgeving creƫren. Je kunt het apparaat in alle vertrekken gebruiken. Het is belangrijk om te kiezen voor een luchtbevochtiger die hygiƫnisch vernevelt. Hiermee verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk. Hierdoor behoud je het juiste vochtgehalte in de winter en in de zomer zorg je juist voor een goede luchtdoorstroming.

Hoe creƫer je een goede luchtkwaliteit voor je baby?

De temperatuur constant houden, is niet genoeg voor een veilige en gezonde slaap. Er is ook frisse lucht nodig. Je kleine ligt immers de hele nacht in Ć©Ć©n ruimte. Het raam of ventilatieroosters openzetten is niet altijd voldoende. Of er komt vervuilde lucht de kamer binnen. Denk aan fijnstof en kooldioxine van buiten of huisstofmijt, pollen en allergenen door huisdieren binnenshuis. Of de lucht is te droog in de kamer. Ongezonde lucht kan leiden tot irritatie van luchtwegen, hoofdpijn en benauwdheid. Dit draagt niet bij aan een gezonde nachtrust van je baby.

Eerste hulp bij je baby

Heeft je kind zich toch gestoten? Een dikke kus van mama doet wonderen! Daarnaast kun je een zak met ijs (met een theedoek eromheen) op de zere plaats leggen om de zwelling tegen te gaan. Als de huid niet beschadigd is, kun je de plek insmeren met een speciale zalf tegen kneuzingen en blauwe plekken. Ga met ernstigere verwondingen naar de huisarts of huisartsenpost.

Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Mieke Cotterink.

Beeld: iStock.com/Milan_Jovic

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby