Let op je baby bij zomerse hitte

Let op je baby bij zomerse hitte

We kunnen vaak niet wachten op de zomer. Lange dagen, een zomers briesje, veel buiten zijnā€¦ Heerlijk natuurlijk! Maar in de zomer zijn er ook regelmatig dagen bij dat de temperaturen boven de 30 graden Celsius uitstijgen. Dat is erg heet voor je baby. Het is zaak om goed op te letten, want de warmteregeling van jonge kinderen is nog niet optimaal ontwikkeld. Hierdoor bestaat het risico op uitdroging. Waar moet je op letten bij je baby tijdens zomerse hitte?

Let op je baby bij zomerse hitte

Als het tijdens zomerse dagen erg heet is, maak je je vaak zorgen of je baby het niet te warm heeft en of hij wel genoeg drinkt en genoeg slaapt. Het is belangrijk om goed in de gaten te houden hoe warm je baby het heeft. Dit kun je doen door in het nekje en onder de voetjes te voelen.

Ook kun je voor de zekerheid zijn temperatuur opmeten. Voelt je baby plakkerig en heet aan Ć©n is zijn temperatuur boven de 37,5 graden? Dan is het tijd voor verkoeling. Zorg er daarnaast voor dat je je baby uit de zon houdt. Het gevoelige babyhuidje is namelijk extra gevoelig voor uv-straling. Je baby kan zichzelf maar 5 minuten beschermen tegen de zon.

Tips voor afkoeling voor je baby tijdens hete dagen

  • Geef je baby regelmatig te drinken. Als je borstvoeding geeft, leg bij voorkeur je baby dan wat vaker aan.

  • Vermijd de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur. Zoek ook daarbuiten het liefste de schaduw op. Smeren is een must, ook in de schaduw. Gebruik factor 50, smeer een dikke laag en geef je baby een zonnehoedje.

  • Kleed je baby luchtig aan. Bij hete dagen is alleen een luier of dun rompertje voldoende.

  • Als het erg heet is, kun je je baby beter niet dragen in een draagdoek. Jullie krijgen het hier beide erg warm van. Ook huid-op-huid contact tijdens voedingen kan erg broeierig worden, een hydrofiele doek tussen jullie in geeft verkoeling.

  • Leg een droge hydrofiele doek in de vriezer. Na een tijdje haal je hem er weer uit, dit is heerlijk koel om op te liggen of tijdens de voedingen.

  • Je baby vindt het heerlijk om af te koelen in een lekker lauw badje, bij voorkeur voor het slapen gaan. Pas op dat het water niet te koud is, want je baby kan ook weer snel afkoelen.

  • Houdt overdag de ramen, deuren en gordijnen zoveel mogelijk dicht. ā€™s Avonds laat en ā€™s ochtends vroeg als het afgekoeld is kan je je huis luchten.

  • Wil je weten of je kleine genoeg vocht binnenkrijgt? Let dan op de kleur van de urine. Is de plas donkergeel, dan heeft je baby te weinig vocht binnengekregen. Bij (dreigende) uitdroging kun je eventueel ORS gebruiken, dit is een suiker- en zoutoplossing en is verkrijgbaar bij de apotheek.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby