Je baby veilig rondom water

Je baby veilig rondom water

De meeste baby’s zijn dol op water. Maar water is ook gevaarlijk: jonge kinderen zijn watervlug en zien geen gevaren. Houd je kleine daarom in de buurt van water extra goed in de gaten. Baby’s kunnen al verdrinken in water met een diepte van vijf centimeter, zonder dat je het merkt. Baby’s die verdrinken zakken geluidloos onder water zonder te huilen of te spartelen. Binnen twee minuten is je baby bewusteloos en binnen vier tot zes minuten heeft het onherstelbaar letsel opgelopen.

Samen met VeiligheidNL

Veiligheidstips voor je baby in de buurt van water

  • Kijk overal waar je komt of je baby in de buurt van water kan komen.
  • Zorg dat je je baby in de buurt van water altijd kunt zien.
  • Blijf dicht bij je kind; een baby moet je kunnen aanraken.
  • Laat je niet afleiden door telefoon, deurbel of ander kind dat je aandacht vraagt.

Je baby veilig in bad

Een ongeluk is zo gebeurd, ook thuis. Baby’s lopen het meeste gevaar om te verdrinken als ze in bad zitten. Laat je baby daarom nooit alleen achter in bad, ook niet heel even. Niet alleen kan je baby verdrinken, hij kan ook nare brandwonden door te heet water oplopen.

Zo zit je baby veilig in bad:

  • Zorg dat je alles wat je nodig hebt voor de wasbeurt binnen handbereik hebt.
  • Laat de telefoon gewoon rinkelen als deze overgaat.
  • Doe geen ander huishoudelijk werk terwijl je baby in bad zit, óók niet de was ophangen.
  • Laat nooit een ouder broertje of zusje toezicht houden.
  • Sluit de badkamerdeur zo af dat je baby niet ongemerkt alleen in de badkamer kan komen.
  • Gebruik liever geen badzitje; VeiligheidNL raadt het gebruik hiervan af, omdat een badzitje een vals gevoel van veiligheid geeft.

Het helpt om je baby zo vroeg mogelijk te laten wennen aan water. Dit kan meteen al na de geboorte, in bad of onder de douche. Als je baby kan kruipen, laat hem dan regelmatig door kruipdiep water rondkruipen.

Met je baby naar het strand, meer of zwembad

Ga je zwemmen? Trek je baby geen gewone luier aan, maar een zwemluier. Voor baby’s zijn er speciale zwemzitjes, maar deze zijn niet in ieder zwembad toegestaan omdat ze gemakkelijk kunnen kantelen. Blijf er dus altijd bij als je een zwemzitje gebruikt. Ook de temperatuur van het zwembadwater is belangrijk. Dit moet in ieder geval 31,5 graden Celsius zijn, 33 graden Celsius is ideaal.

Let bij zwemmen in zee of ander open water op de stroming. Ga met je baby niet te diep het water in. Te diep is: als het water boven je heupen staat. Zet je kind liever in een zwinnetje. Dit is een stuk ondergelopen strand. Het water is daar meestal warmer. Let op: je kunt je baby alleen veilig in een zwin zetten als deze niet in verbinding staat met de zee. Als een zwin wel in verbinding staat met de zee en het is afgaand water, dan kunnen er sterke stromingen ontstaan richting zee.

Waar let je nog meer op?

Zorg dat je baby jouw telefoonnummer op het lichaam draagt, bijvoorbeeld in de vorm van een polsbandje. En let goed op de vlaggen. Sinds 2010 zijn de waarschuwingsvlaggen op het strand aangepast conform de internationale ISO-richtlijnen. Dit zijn de betekenissen:

  • De oranje windzak: Baden en zwemmen is toegestaan. Maar het gebruik van drijvende voorwerpen (rubberbootjes, luchtbedden, zwembanden, etc) is verboden. Er is gevaar voor afdrijven.
  • De gele vlag: Baden en zwemmen is gevaarlijk. Meestal heeft dit te maken met het weer. Drijvende voorwerpen zijn verboden.
  • De rode vlag: Baden en zwemmen is verboden.
  • De roodgele vlaggen: de zone tussen de twee vlaggen is een bewaakte zwemzone. Strandwachten houden binnen deze zone toezicht, watersport is in deze zone verboden.
  • Zwart-wit geblokte vlaggen: de zone tussen de twee vlaggen is een aangewezen gebied voor toegestane watersporten.
  • De vraagtekenvlag: Kind gevonden.

Veiligheid rondom water in de tuin

Bij gevaar in de tuin denk je direct aan de vijver. Maar ook het zwembadje dat je ’s zomers neerzet kan gevaar opleveren. Je baby glijdt gemakkelijk uit over de gladde bodem van opblaasbadjes. Check bij het kopen van een opblaaszwembad of de bodem niet te glad is en het badje een stevige rand heeft. Je baby moet er al zittend tegenaan kunnen leunen.

Laat het water uit het badje na gebruik. Zorg ook dat er geen regenwater in kan blijven staan. Hou er rekening mee dat baby’s snel afkoelen in water. Let goed op tekenen van onderkoeling (blauwe lippen, rillen). Droog je baby dan af en trek hem warme kleren aan.

En wat betreft de vijver: het beste is om er helemaal geen te hebben zo lang je baby nog klein is (maak er tijdelijk een zandbak van). Een andere veilige optie is om een goed afsluitbaar hek eromheen te plaatsen of de vijver af te dekken met een metalen rooster. En natuurlijk geldt: altijd toezicht houden met water in de tuin!

Lees ook: Voorkom verdrinking bij kinderen: 4x veilig spelen in en om water

Eerste hulp bij baby’s

Wat doe je als je baby per ongeluk toch in het water is gekomen? Haal je baby meteen uit het water als je zelf kunt zwemmen. Als je niet kunt zwemmen, roep direct om hulp. Is je baby niet bewusteloos, doe dan een deken om je baby, of iets anders om hem op te warmen. Heeft je baby water binnengekregen: breng hem dan naar de huisarts of het ziekenhuis. Hij kan na een tijdje problemen krijgen met ademhalen. Is je baby bewusteloos, dan bel je natuurlijk meteen 112. Lees ook over EHBO bij baby’s.

Meer weten over de veiligheid rondom water? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby