EHBO bij baby's en kinderen
Baby’s en peuters lopen vaak verwondingen op door te vallen. Ze kunnen ook te maken krijgen met brandwonden, verstikkingsgevaar en in sommige gevallen vergiftiging. Volgens het Rode Kruis belanden 500 kinderen per dag op de Spoedeisende Hulp.
Wat doe je als je baby toch die beker hete thee over zich heen krijgt? Of wanneer het traphekje openstond en …? Of als hij zich verslikt in een legoblokje van grote zus? Niet in paniek raken in ieder geval, maar rustig handelen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het beste is natuurlijk om ervoor te zorgen dat je huis ‘babyproof’ is en dat je kind zo min mogelijk risico loopt op verbrandingen, verstikkingen, vergiftiging en verwondingen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden:
- Bewaar gevaarlijke stoffen hoog en afgesloten, zoals schoonmaakmiddelen en medicijnen, om toegang door kinderen te voorkomen.
- Houd kleine voorwerpen buiten bereik om verstikkingsgevaren te vermijden.
- Zorg voor kindveilige stopcontacten en gebundelde snoeren om elektrische risico’s te minimaliseren.
- Hete voorwerpen en vloeistoffen moeten altijd buiten het bereik van kinderen blijven om brandwonden te voorkomen.
- Zorg voor veilige opslag van scherpe voorwerpen, zoals messen en gereedschap.
Blijf alert op de groei en ontwikkeling van je kind, aangezien hun vermogen om nieuwe gebieden te bereiken toeneemt naarmate ze ouder worden.
Het is altijd verstandig om voorbereid te zijn op noodgevallen. Daarom is het aan te raden om een EHBO-kit in huis te hebben. Zo kun je snel handelen mocht er onverwachts iets gebeuren. Een goed gevulde EHBO-kit kan essentieel zijn bij kleine ongelukken of noodsituaties.
EHBO bij je baby: wat zit er in de verbanddoos?
Wat is handig om in huis te hebben in geval van ongelukjes en calamiteiten?
- Wondpleisters
- Pleisterstrips Waterafstotend
- Hechtstrips 76 mm
- Wondsnelverbanden
- Snelverbanden
- Kompressen
- Niet-verklevende kompressen
- Elastische windsels
- Zwachtels
- Synthetische wattenrollen
- Desinfectie lotion
- Driekante doeken
- Reddingsdeken
- Beademingsdoekje
- Vinyl handschoenen
- Verbandschaar
- Puntpincet
- Tekentangset
Bewaar de inhoudsopgave in de verbanddoos en vul aan wanneer nodig. Leg de verbanddoos op een koele en droge plek waar je makkelijk bij kunt.
EHBO-cursus voor baby’s en kinderen
Wil je echt weten wat je moet doen in geval van een ongeluk, ongeval of calamiteit? Volg dan de cursus EHBO bij Baby’s en Kinderen. De cursus bereid je voor op de meest voorkomende ongelukken in en om het huis en geeft je genoeg zelfvertrouwen om juist te handelen in ernstigere situaties. Wat je moet doen bij ongelukjes, hangt af van hoe het kind eraan toe is. Hieronder staat wat je kunt doen bij veel voorkomende ongelukken.
Eerste hulp bij brandwonden
‘Eerst water, de rest komt later!’ Koel de brandwond zo snel mogelijk af met zacht stromend lauw leidingwater. Blijf dit doen voor minimaal 10 minuten en totdat de pijn is afgenomen. Verwijder zo snel mogelijk de kleding en eventuele luier. Je belt direct 112 bij ernstige brandwonden. Bij lichtere brandwonden ga je met een baby altijd naar de huisarts. Na het koelen leg je een nat wondverband aan: een schone (thee)doek of een steriel verband. Let op: de huid mag niet onderkoeld raken. Dit kan bij baby’s snel gaan, dus koel alleen de wond. Geef niets te eten of te drinken en zet je kind rechtop.
Eerste hulp bij een hersenschudding
Is er sprake van mogelijk nek- of hoofdletsel, laat je baby liggen en bel direct 112. Kijk of de situatie binnen 15 minuten verbetert en houd je kleine zeker voor de komende 24 uur in de gaten. Mocht hij last krijgen van één of meer van de volgende verschijnselen, bel dan direct 112: langer dan een minuut bewustzijnsverlies, sufheid (moeilijk te wekken), verwardheid, herhaald braken en mogelijk schedel- of nekletsel. Zeker een baby kan pas later suf of onrustig worden, dus wees alert.
Eerste hulp bij verslikking of iets schadelijks inslikken
Bij een lichte verslikking kan je baby nog brabbelen, hoesten of ademhalen. Laat hem hoesten en doe verder niks. Controleer of je baby zijn normale ademhaling weer vindt. Moedig aan om te blijven hoesten. Bij een ernstige verslikking is je baby bij kennis, maar kan niet brabbelen, hoesten of ademen. Leg je baby met de buik met het hoofd naar beneden, op je arm en steun op je bovenbeen. Ondersteun het hoofdje met een hand door de duim op een hoek van de onderkaak te plaatsen en twee vingers op de andere hoek van de onderkaak. Druk niet op het zachte deel onder de kaak. Dit kan de luchtwegbelemmering verergeren. Geef met de hiel van de andere hand maximaal vijf slagen tussen de schouderbladen en probeer hiermee per slag het vreemde voorwerp te verwijderen. Lukt dit niet, probeer dan borstcompressies. Bekijk de video voor instructies:
Eerste hulp bij vergiftiging
Als je vermoedt dat een kind iets giftigs heeft binnengekregen , is het belangrijk snel en kalm te handelen. Controleer eerst of het kind bij bewustzijn is en normaal ademt. Bij bewustzijnsverlies of ademhalingsproblemen, bel direct de hulpdiensten. Als het kind wakker is, probeer dan te achterhalen wat het ingenomen heeft en in welke hoeveelheid. Laat het kind niet braken en neem contact op met 112 voor specifiek advies. Bewaar de verpakking van de ingenomen stof om informatie te kunnen geven aan de zorgverleners.
Eerste hulp bij een baby of kind met een ernstige allergische reactie (anafylaxie)
Als een baby of kind jeuk krijgt, uitslag of zwelling op de handen, voeten of het gezicht, of als de ademhaling trager wordt en ze misselijk zijn of overgeven, kunnen dit tekenen zijn van een ernstige allergische reactie. Andere tekenen kunnen diarree en moeite met ademen zijn. Dit kan komen door bijvoorbeeld pollen, insectenbeten, latex of bepaalde etenswaren zoals noten of zuivel. Bel direct 112 als je deze symptomen ziet. Ze kunnen snel ernstig worden. Als het kind een bekende allergie heeft en een auto-injector heeft, gebruik die dan volgens de instructies. Probeer het kind gerust te stellen en comfortabel te houden terwijl je wacht op de ambulance. Vertel het ambulancepersoneel of de auto-injector is gebruikt.
Eerste hulp bij een kind met een astma-aanval
Zorg dat het kind rustig zit en help met de inhalator als een astma-aanval optreedt. De inhalator helpt de luchtwegen te ontspannen zodat ademen makkelijker wordt. Blijf rustig en als de aanval erger wordt of als de inhalator niet helpt, bel dan 112. Laat het kind niet alleen en als je zelf niet kunt bellen, vraag dan iemand anders om te bellen.
Eerste hulp bij hevig bloedende baby’s of kinderen
Druk stevig op de wond met wat je bij de hand hebt om het bloeden te stoppen. Jouw druk helpt het bloed te stollen. Bel 112 en houd de druk op de wond tot hulp arriveert.
Eerste hulp aan een baby of kind met een botbreuk
Als een baby of kind valt of ergens tegenaan is gebotst, kunnen ze een botbreuk hebben. Ondersteun het geblesseerde deel met kussens of kleding om het stil te houden. Dit kan pijn verlichten en erger voorkomen. Bel 112 en blijf de verwonding ondersteunen tot hulp er is.
Eerste hulp voor een baby of kind met kroep
Een kind met kroep hoest blaffend en heeft moeite met ademen. Als je dit merkt, zet het kind dan rechtop en blijf kalm. Zo kan het makkelijker ademen. Stel het kind gerust.
Eerste hulp voor een baby of kind met een epileptische aanval
Bij een aanval, maak de omgeving veilig en leg iets zachts onder het hoofd. Houd het kind niet vast en laat de aanval vanzelf overgaan. Bel 112 als het de eerste aanval is, als de aanval lang duurt, als het kind zich heeft bezeerd, of als je twijfelt over de oorzaak.
Eerste hulp bij een baby of kind met een koortsaanval
Bij koorts kan een kind een koortsaanval krijgen. Bescherm het kind tegen verwondingen en verkoel het. Als de kamer warm is, zorg voor frisse lucht. Als de aanval stopt, help het kind dan op zijn zij te liggen. Bel 112 voor hulp.
Eerste hulp aan een kind: zonnesteek of hitteberoerte
Als een kind te lang in de hitte is geweest en symptomen zoals zweten, bleekheid, duizeligheid of misselijkheid heeft, help het dan naar een koele plek en geef het water te drinken. Als de toestand verslechtert, bel dan 112.
Eerste hulp bij een baby of kind met meningitis
Meningitis kan lijken op griep met extra symptomen zoals een stijve nek en gevoeligheid voor licht. Soms komt er ook een uitslag. Bel 112 bij deze symptomen. Wacht niet, want het kan snel ernstiger worden.
Eerste hulp bij een kind met een bloedneus
Als een kind een bloedneus heeft, knijp dan zachtjes in het zachte deel van de neus en vraag het kind om voorover te buigen. Dit helpt het bloed sneller te stollen en voorkomt dat het bloed achter in de keel komt. Laat het kind door de mond ademen en bloed uitspugen als dat nodig is. Houd dit tien minuten vol. Als het bloeden na een half uur nog niet gestopt is, zoek dan medische hulp.
Eerste hulp bij een baby of kind niet reageert en ademt
Als een baby of kind niet beweegt of reageert als je zijn naam roept of hem zachtjes aanraakt, bel dan 112. Controleer of het kind ademt door zijn hoofdje voorzichtig naar achteren te kantelen en te kijken, luisteren en voelen of er ademhaling is. Als het kind ademt, leg het dan op zijn zij met het hoofd naar achteren. Dit houdt de luchtweg open. Blijf bij het kind en praat rustig tegen hem tot de hulpdiensten er zijn. Zorg dat het hoofd naar achteren blijft.
Bekijk de video voor instructies:
Eerste hulp bij een baby of kind die overgeeft en diarree heeft
Geef het kind afgekoeld gekookt water in kleine slokjes om te drinken. Dit helpt om vocht aan te vullen dat verloren is gegaan door het overgeven en de diarree. Als het braken en de diarree aanhouden, kun je een rehydratieoplossing geven om de verloren zouten aan te vullen. Baby’s moeten hun gewone melk blijven drinken. Zorg dat er een bakje of emmer dichtbij is voor het geval ze moeten overgeven. Als de klachten aanhouden, neem dan contact op met een dokter. Let op tekenen van uitdroging, zoals minder plassen, droge mond, of dat ze minder actief zijn.