Een veilige commode: voorkom dat je baby valt

Een veilige commode: voorkom dat je baby valt

De commode is een plek waar je baby gemakkelijk vanaf kan vallen. Ook al kan je baby zich nu nog niet omdraaien, je weet nooit precies wanneer hij dat wel gaat doen!

Samen met VeiligheidNL

Wanneer is een commode veilig?

Zorg dat de commode een opstaande rand met een minimale hoogte van drie centimeter heeft aan de achterkant en de zijkanten. Je kunt de commode ook tegen de muur zetten. Het bovenblad moet minimaal 38 centimeter diep zijn en minimaal 65 centimeter breed. Let erop dat alle hoeken en randen zijn afgerond of glad afgewerkt. Het is fijn als het werkblad enkele centimeters naar voren uitsteekt en je de voorkant van je voeten onder de commode kunt zetten. Bij een commode met vier wieltjes moeten minstens twee wieltjes vastgezet kunnen worden. Daarnaast is jouw gedrag bij de commode van doorslaggevend belang: blijf altijd bij je baby! Leer jezelf aan dat je je baby nooit alleen op de commode laat liggen. Er komt een moment dat je baby gaat draaien, waarbij er een aanzienlijk risico is dat hij van de commode valt.

Kooptips commode voor je baby

  • De commode staat stabiel, ook als deurtjes of laden geopend zijn;
  • De laden van de commode hebben een stop, zodat deze er niet uit getrokken kunnen worden;
  • Let bij een commode waarbij het werkblad opgeklapt kan worden op of het niet uit zichzelf terug kan klappen;
  • De commode heeft geen gaten tussen de 7 en 12 mm;
  • De commode heeft geen kleine onderdelen.

Als de commode voorzien is van het nummer EN12221 weet je zeker dat hij voldoet aan de Europese veiligheidseisen. Maar ook dan geldt: houd je baby goed in de gaten! Laat je baby nooit alleen op de commode liggen. Moet je even weg, leg hem dan terug in zijn bedje of zet hem op de grond. Zorg ervoor dat de spullen die je nodig hebt binnen handbereik liggen.

Eerste hulp bij baby’s

Is je baby in een onbewaakt ogenblik toch van de commode gevallen? Kijk direct hoe hij reageert en of hij zich anders gedraagt. Lijkt het mee te vallen? Houd hem de eerste tijd toch goed in de gaten. Neem voor de zekerheid contact op met je huisarts. Als je baby niet reageert na de val van de commode, bel dan direct de spoedeisende hulp. Lees hier meer over EHBO bij baby’s.

Wil je meer weten over een kindveilig huis? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby