
Daarom is een gezonde en veilige leefomgeving voor je kind belangrijk
Wil je graag je huis babyproof maken? Heel goed! Zo voorkom je dat je baby zich bijvoorbeeld lelijk stoot aan de meubels in huis. Met eenvoudige voorzorgsmaatregelen kun je je baby (en jezelf!) flink wat tranen besparen. Vergeet ook niet te kijken naar de luchtkwaliteit in huis. Naast een veilig huis voor je kind, is ook een gezonde leefomgeving heel belangrijk. Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? Hieronder vind je handige tips en adviezen.
Hoe maak je je huis babyproof en voorkom je dat je baby zich stoot?
Bekijk je kamer eens vanuit ‘kruiphoogte’. Zo zie je goed welke plekken voor je baby gevaarlijk zijn. Eventueel kun je scherpe punten en hoeken van tafels en kasten afronden. Vind je dit te rigoureus? Bij doe-het-zelfzaken, thuiszorgwinkels en babyspeciaalzaken zijn beschermhoekjes verkrijgbaar in alle soorten en maten. Schaf dan ook gelijk afdekplaatjes voor stopcontacten aan en bekijk of je een traphekje nodig hebt.
Zet kasten vast aan de muur
Sommige baby’s zijn dol op klimmen en klimmen met gemak in een kast of stelling. Je moet er niet aan denken dat deze voorover valt… Om dit te voorkomen kun je het meubel het beste aan de muur verankeren. Hiervoor zijn speciale metalen hoekstukken te koop bij de ijzerwinkel of doe-het-zelfzaak. Monteer de hoekstukken aan de bovenkast van de kast of staander, nooit aan losse delen, zoals planken. Gebruik grote pluggen en veranker het meubel op twee plaatsen. Je maakt je huis ook babyproof door speciale haakjes kopen zodat je baby niet zomaar alle keukenkastjes kan opentrekken. Hiermee voorkom je dat je baby in aanraking komt met giftige stoffen.
Lees ook: Veilig huis voor je baby? Tips voor een babyproof huis
Eerste hulp bij je baby
Heeft je kind zich toch gestoten? Een dikke kus van mama doet wonderen! Daarnaast kun je een zak met ijs (met een theedoek eromheen) op de zere plaats leggen om de zwelling tegen te gaan. Als de huid niet beschadigd is, kun je de plek insmeren met een speciale zalf tegen kneuzingen en blauwe plekken. Ga met ernstigere verwondingen naar de huisarts of huisartsenpost.
Een gezonde leefomgeving voor je baby
Chronisch verkouden, hoesten, benauwdheid: baby’s lijken er steeds meer last van te hebben. De luchtkwaliteit in huis kan hier mee te maken hebben. Slechte luchtkwaliteit zorgt voor geïrriteerde slijmvliezen en luchtwegen, en hoofdpijn. Hierdoor slaapt je gezin slechter en worden jullie niet uitgerust wakker.
Hoe zorg je voor schone lucht in huis?
Wil je extra aandacht besteden aan een goede luchtkwaliteit in huis? Je kunt een droge huid, ogen en neus voorkomen met een luchtbevochtiger. Sommige luchtbevochtigers kunnen een aangenamere omgeving creëren. Je kunt het apparaat in alle vertrekken gebruiken. Het is belangrijk om te kiezen voor een luchtbevochtiger die hygiënisch vernevelt. Hiermee verbetert de luchtkwaliteit aanzienlijk. Hierdoor behoud je het juiste vochtgehalte in de winter en in de zomer zorg je juist voor een goede luchtdoorstroming.
Hoe creëer je een goede luchtkwaliteit voor je baby?
De temperatuur constant houden, is niet genoeg voor een veilige en gezonde slaap. Er is ook frisse lucht nodig. Je kleine ligt immers de hele nacht in één ruimte. Het raam of ventilatieroosters openzetten is niet altijd voldoende. Of er komt vervuilde lucht de kamer binnen. Denk aan fijnstof en kooldioxine van buiten of huisstofmijt, pollen en allergenen door huisdieren binnenshuis. Of de lucht is te droog in de kamer. Ongezonde lucht kan leiden tot irritatie van luchtwegen, hoofdpijn en benauwdheid. Dit draagt niet bij aan een gezonde nachtrust van je baby.