Bescherm je baby tegen giftige stoffen

Bescherm je baby tegen giftige stoffen

Medicijnen, lampolie, schoonmaakmiddelen; allemaal bevatten ze giftige stoffen. Voor je baby zijn het giftige verleiders. Dat roze tabletje tegen hoofdpijn ziet eruit als een lekker snoepje. En die rode lampolie, dat is toch net limonade …

Samen met VeiligheidNL

Gevaarlijke schoonmaakmiddelen zitten vaak in felgekleurde, vrolijke verpakkingen. Vooral baby’s en jonge kinderen worden hierdoor aangetrokken en lopen zo het risico te worden vergiftigd. Zij hebben geen benul van gevaar en stoppen alles in hun mond. En omdat ze klein zijn, kan een kleine hoeveelheid al schadelijk zijn. Een vieze smaak zorgt er trouwens niet voor dat baby’s iets niet opeten of drinken.

Hoe bescherm je je baby tegen giftige stoffen?

Zorg dat gevaarlijke producten, zoals medicijnen, sterke drank en cosmetica, op een voor je baby onbereikbare plaats staan. Dat geldt ook voor schoonmaakmiddelen, zelfs al zit er een veiligheidssluiting op. Door een veiligheidssluiting is het moeilijker de fles open te maken, maar je baby kan er altijd op sabbelen. Ruim alles meteen na gebruik weer op en lees altijd de etiketten en bijsluiters.

Rookwaren, toiletblokjes, maar ook bepaalde planten of ‘de pil’ zijn giftige producten die vaak zo voor het grijpen liggen. Bekijk je huis eens op kinderhoogte en je zult verbaasd zijn wat je allemaal tegenkomt.

Tips om giftige stoffen buiten het bereik van je baby te houden

  • Noem medicijnen en vitaminen geen snoep.
  • Laat medicijnen niet rondslingeren: kijk of er op je nachtkastje, in de badkamer of wc geen medicijnen, ‘de pil’, vitaminen en hoestdrank staan.
  • Breng niet gebruikte medicijnen altijd terug naar de apotheek.

Eerste hulp bij baby’s

Vermoed je dat je baby giftige stoffen heeft binnengekregen? Bel dan meteen de huisarts of het ziekenhuis. Belangrijk om te weten is wat je baby heeft binnengekregen (houd de verpakking bij de hand) en hoeveel. Laat je baby in ieder geval nooit braken! De giftige stof kan dan voor de tweede keer schade toebrengen. Lees ook EHBO bij baby’s.

Onderzoek

Per jaar zijn er 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën. Kinderen tussen de 0 en 4 jaar lopen het grootste risico. Want wat gebeurt er als je kinderen de keus geeft tussen huishoudchemicaliën en speelgoed? Bekijk onderstaande video van VeiligheidNL en ontdek waar kinderen voor gaan.

Gifwijzer: wat te doen bij mogelijke vergiftiging

Jaarlijks belanden er ruim 1.000 kinderen in het ziekenhuis omdat ze iets eten of drinken wat giftig is! Bij mogelijke vergiftiging van een kind is het belangrijk dat je snel handelt. De Gifwijzer is hét hulpmiddel voor ouders, verzorgers van jonge kinderen of voor iedereen die regelmatig met jonge kinderen omgaat.

Lees meer of bestel de vernieuwde Gifwijzer direct.

Waar zit wat in?

Benieuwd welke chemische stoffen in bepaalde allerdaagse producten zitten? De site Waarzitwatin van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geeft tips, adviezen en mogelijke alternatieven en benoemt voorzorgsmaatregelen.

Wil je meer weten over giftige stoffen? Lees verder op VeiligheidNL.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby