Zes weken na je bevalling: op nacontrole

Zes weken na je bevalling: op nacontrole

Zes weken na de geboorte van je kind kom je bij de verloskundige voor de nacontrole. Samen kijk je terug op de zwangerschap, de bevalling en je kraamtijd. De verloskundige kijkt ook hoe het nu gaat met jou en je baby.

Je baby is inmiddels een paar weken oud en je hebt een emotionele en drukke tijd achter de rug. Als het goed is begin je nu weer een beetje je draai te vinden als kersverse moeder. Je voelt je weer wat fitter en je krijgt je eigen vormen weer terug.

Tijdens dit laatste bezoek word je nog Ć©Ć©n keer onderzocht. De mate van bloedverlies komt ter sprake en of je last hebt van urineverlies of andere ongemakken. Eventueel wordt bekeken of je ijzergehalte en bloeddruk in orde zijn. Verder controleert de verloskundige indien nodig je littekens van het uitscheuren of inknippen.

Daarnaast wordt gesproken over jullie nieuwe leven als gezin. Hoe gaat het met de verzorging van je baby en de voedingen? Zijn er problemen? Vaak is dit ook het moment waarop de verloskundige je vertelt over het (opnieuw) gebruiken van anticonceptie als je niet meteen weer zwanger wilt worden. Deze laatste controle bied je ook de mogelijkheid om vragen te stellen.

Als je in het ziekenhuis bent bevallen

Als je poliklinisch bevallen bent, kun je voor de nacontrole ook bij je verloskundige terecht. Bij een ziekenhuisbevalling op medische indicatie of na een keizersnee kan het zijn dat de gynaecoloog je nacontrole doet. Dit krijg je te horen als je na de bevalling het ziekenhuis verlaat. Deze controle verloopt in principe hetzelfde. Na een keizersnee wordt gekeken hoe je herstel is verlopen en of je litteken goed heelt. Dit is tevens het moment dat je langzaam weer mag gaan sporten. Luister wel goed naar je lichaam en doe het rustig aan!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby