Wat moet je partner regelen na de bevalling?
Je wilt er misschien niet aan denken na de bevalling, maar er moeten ook een paar belangrijke zaken geregeld worden. Een mooie klus voor je partner. Benieuwd wat hij precies moet regelen direct na de bevalling? WIJ heeft een handige checklist gemaakt, zodat je straks niets belangrijks vergeet.
Wat moet de partner direct na de bevalling regelen?
Er zijn dingen die meteen na de bevalling geregeld moeten worden, maar ook zaken die even kunnen wachten. We benoemen eerst de zaken die je direct moet regelen.
Kraamzorg regelen
Bel na de geboorte direct de kraamzorg. Zij kunnen jullie dan direct helpen zodra jullie thuis zijn.
Baby aangeven bij gemeente
Belangrijk: geef je baby aan in de gemeente waar de kleine is geboren. Doe dat binnen drie dagen na de bevalling, anders kun je een boete krijgen. Bovendien kun je dan meteen je kind erkennen als je dit nog niet gedaan hebt. Erkennen hoeft alleen als je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt.
Ouderlijk gezag regelen
Sinds 1 januari 2023 geldt dat ongetrouwde en niet-geregistreerde partners automatisch gezamenlijk ouderlijk gezag krijgen met de moeder. Dit gebeurt nu automatisch als je je kind gaat erkennen. Je hoeft het gezag niet langer samen aan te vragen bij de rechtbank.
Let op! Is je kind voor 1 januari 2023 erkend? Dan heb je niet automatisch gezamenlijk gezag. Ook niet als dit kind na 1 januari 2023 is geboren. Je kunt het gezamenlijk gezag samen met de moeder online aanvragen.
Geboortekaartjes versturen
Waarschijnlijk hebben jullie de geboortekaartjes al klaarliggen en moet je alleen nog wat gegevens aanpassen, zoals het gewicht van je kind, zijn lengte en de geboortedatum en -tijd. Dat hoeft echt niet direct de dag na de geboorte, maar als mama en de kleine rusten, kan de partner dit wel meteen even doen. Leuk voor je vrienden en kennissen!
Wat zijn zaken die iets later geregeld kunnen worden?
Dat zijn vooral financiële zaken. Check deze uitgebreide financiële checklist.
Inschrijven verzekeringen
In ieder geval moet de baby voor dat hij vier maanden is, ingeschreven zijn bij de zorgverzekering. Neem meteen even contact op over je inboedelverzekering (je schattige baby wordt ooit een peuter die zomaar dat ene erfstuk om kan gooien) en de aansprakelijkheidsverzekering (of hij kan het prachtige erfstuk van je buren omgooien). Verder zijn ook de inzittendenverzekering en uitvaartverzekering belangrijk.
Toeslagen aanvragen
Als je een kind krijgt, heb je in sommige gevallen recht op bepaalde toeslagen. Doe daar even onderzoek naar, want het kan je veel geld schelen. Kijk in ieder geval naar de: kinderbijslag, kind gebonden budget, kinderopvangtoeslag.
Testament opstellen
Als je een kind hebt, is het handig om een testament te maken. Als je samenwoont, moet je namelijk opnemen dat de langstlevende erfgenaam is. Je bent namelijk niet automatisch elkaars erfgenaam. Bovendien is het handig om iets te laten vastleggen over de voogdij voor als er iets met jou en je partner gebeurt.
Uiteraard zijn er ook andere gezinssamenstellingen mogelijk dan vader, moeder en kinderen. Voel je vrij om in plaats van ‘vader’, ‘moeder’ of ‘partner’ te lezen.