Wat doet je kraamverzorgster?

Wat doet je kraamverzorgster?

Na je bevalling heb je recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster komt acht dagen lang bij je thuis om jou en je baby te verzorgen. Hoeveel uren kraamzorg je precies krijgt, hangt af van je verzekering. Als je thuis bevalt, is de kraamverzorgster meestal bij de geboorte van je kind aanwezig. Tijdens de bevalling assisteert ze de verloskundige en ondersteunt ze jou en je partner. Na de geboorte blijft de kraamverzorgster in ieder geval tot alles weer een beetje rustig is. Daarna komt ze dagelijks een paar uur bij je thuis om jou en je kind te verzorgen.

Wat doet de kraamverzorgster?

De kraamverzorgster is er vooral voor de verzorging van jou en je baby. Ze leert jou alles wat je moet weten over het verzorgen van je kind, zoals luiers verschonen en badderen. Daarnaast helpt ze je met aanleggen of legt ze uit hoe je flesvoeding klaarmaakt. Ook is ze er om je te steunen als je het even niet meer ziet zitten of als je last hebt van kraamtranen. Ze houdt in de gaten hoe jij herstelt na de bevalling. Ze controleert of eventuele hechtingen goed genezen, of je baarmoeder voldoende krimpt en of je geen borstontsteking krijgt.

Ook kijkt ze of je bloedverlies er normaal uitziet en neemt ze dagelijks je temperatuur op. En natuurlijk houdt ze ook de ontwikkeling van je baby goed in de gaten. Ze kijkt of hij voldoende drinkt, plast, poept en groeit. Dit wordt allemaal bijgehouden in een groeiboekje. Ze zal je ook vragen dit bij te houden als zij naar huis is voor evaluatie op de volgende dag. De kraamverzorgster is ook de schakel tussen jou en de verloskundige. Ze rapporteert aan je verloskundige als die langskomt en belt op als ze bijzonderheden aantreft.

Huishouden

De tijd die overblijft, besteedt je kraamverzorgster aan het huishouden. Ze doet de was en maakt de badkamer en het toilet schoon. Ook verschoont ze jouw bed en dat van je baby. Als er tijd is zal ze ook stofzuigen, maar jij en je baby zijn voor haar prioriteit. Verder leidt ze de kraamvisite in goede banen en neemt ze de verzorging van eventuele oudere kinderen op zich. Wat de kraamverzorgster precies allemaal kan doen in de tijd dat ze bij jullie is, hangt af van het aantal uren zorg dat je toegewezen hebt gekregen en van jouw behoefte. Een kraamverzorgster kan bijvoorbeeld helpen in de voorbereiding van het avondeten, maar als jij liever hebt dat ze die tijd liever anders besteedt, dan is die ruimte er natuurlijk.

Als de kraamverzorgster niet bevalt

Het gebeurt zelden, maar het kan gebeuren dat het niet goed klikt tussen jou en je kraamverzorgster. Als je - om wat voor reden dan ook - vindt dat het niet goed loopt met de kraamverzorgster, praat er dan over met haar. Vind je dat lastig? Praat er over met je verloskundige. Samen kunnen jullie kijken hoe de situatie verbeterd kan worden. Desnoods kan ze ervoor zorgen dat er een andere kraamverzorgster komt. Een goede kraamverzorgster weet dat dit kan gebeuren en heeft daar geen problemen mee. In overleg met je verloskundige kun je ook het aantal kraamzorguren aanpassen.

Gelukkig zijn de meeste vrouwen hun kraamverzorgster ontzettend dankbaar en is het juist even slikken als ze weg gaat na haar laatste dag. Ze heeft je in één van de meest kwetsbare fasen in je leven alles geleerd over je baby en dan opeens sta je er helemaal alleen voor. Kan je de verzorging van je baby nog niet helemaal zelfstandig uitvoeren? Kijk dan of je recht hebt op verlengde kraamzorg of gezinshulp.

Beeld: iStock.com/gpointstudio

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby