Waarom je bekkenklachten nooit moet negeren

Waarom je bekkenklachten nooit moet negeren

Veel vrouwen krijgen tijdens hun zwangerschap of na de bevalling bekkenklachten. Een groot deel van hen blijft daar te lang mee doorlopen. Onverstandig, want hoe eerder je aan de bel trekt, hoe makkelijker het op te lossen is. Een bekkenbodemcheck is zelfs voor iedereen aan te raden, ook als je nergens last van hebt.

Alle kwaaltjes ā€˜tussen je ribben en je knieĆ«nā€™ kunnen de bekkenbodem als bron hebben. Veel vrouwen denken dat dit soort ellende en ongemak er nu eenmaal bij hoort. Maar het hoort er niet bij, Hoe eerder je er wat aan doet, hoe makkelijker het op te lossen is.

Bekkenklachten herkennen

Vrouwen blijven vaak te lang doorlopen met bekkenklachten. Die klachten variƫren van urineverlies (de meest bekende en meest voorkomende) en bekkenpijn tot verzakkingen, pijn bij het vrijen, rugpijn, liespijn, heupklachten, aambeien en ontlastingsverlies. Zoek hulp als je je in deze klachten herkent en ga eens langs bij een bekkenfysiotherapeut.

Zwaar en hangerig gevoel aan de onderkant

Tijdens de zwangerschap kun je nergens last van hebben, maar als je zes weken na de bevalling weer gaat sporten, kan het zijn dat je lichaam anders op bepaalde oefeningen gaat reageren dan voorheen. Zo kan je onderkant na een inspanning zwaar en hangerig voelen, alsof er iets is verzakt. Soms kan het ook voorkomen dat als je een periode je kleintje veel hebt opgetild of een onverwachtse beweging maakt je last krijgt van urineverlies. Het is verstandig om met dit soort klachten naar een bekkenfysiotherapeut te gaan en niet af te wachten.

Oorzaken bekkenklachten

Bekkenklachten worden veroorzaakt door niet goed functionerende bekkenbodemspieren. Het kan zijn dat je bekkenbodemspieren juist te slap of te gespannen zijn (overactief). Een bekkenfysiotherapeut kan door middel van een inwendig onderzoek controleren wat er aan de hand is. Aan de hand van de uitkomst van het onderzoek kan de bekkenfysiotherapeut je gerichte oefeningen meegeven die je bijvoorbeeld dagelijks een aantal keer per dag moet uitvoeren. Met de juiste oefeningen is het mogelijk om de klachten voor een groot deel tot zelfs helemaal te laten verdwijnen.

Bekkenbodemcheck na je bevalling

Bekkenklachten zijn (helaas) niet helemaal te voorkomen, maar over het algemeen wel goed te genezen. En dat het van kwaad tot erger gaat, is ook te voorkomen als je er op tijd bij bent. Het is raadzaam om zes weken na de bevalling - als je geen bloedverlies meer hebt - een bekkenbodemcheck te laten doen bij de bekkenfysiotherapeut. Door middel van een inwendig onderzoek wordt dan onder meer gekeken naar spierkracht en uithoudingsvermogen. Ook wordt er gekeken of eventueel een litteken goed geneest. Is je gevoel nog intact? Hoe zit het met je coƶrdinatie? Er wordt gekeken of je een verzakking hebt of niet, en of je herstelt zoals te verwachten valt. Zo niet, dan kan daar al vrij snel op ingespeeld worden met de juiste behandeling. Met een bekkenbodemcheck kun je een groot deel van de klachten voorkomen.

Gun jezelf tijd om te herstellen

Gun jezelf ook de tijd om Ć©cht goed te herstellen van de bevalling. Je bekkenbodem bestaat uit meer dan tien spieren, die de hele dag je organen dragen. Bij de bevalling zijn ze zwaar belast. In het gunstigste geval zijn ze 280 tot 300 procent overrekt. De bekkenbodem heeft net als iedere andere overrekte spier revalidatie nodig. Als je te snel te veel doet, ga je andere spieren gebruiken om te compenseren, waardoor je niet goed revalideert.

Wees in het begin voorzichtig met sporten. Na zes weken mag het ā€˜officieelā€™ weer, maar dan is nog maar zoā€™n 20 procent van je bekkenbodem hersteld. Laat je daarom goed informeren door een bekkenfysiotherapeut of je er lichamelijk al weer klaar voor bent.

Risicofactoren bekkenklachten

Iedereen kan bekkenklachten ontwikkelen, maar bij bepaalde risicofactoren is het extra opletten. Als je een kind hebt gebaard van meer dan 4 kilo, een knip hebt gehad of bent ingescheurd, lang hebt geperst of als de baby is gehaald met een tang- of vacuĆ¼mverlossing, dan is de kans groot dat je vroeg of laat met klachten komt te zitten.

Als je net na de bevalling nergens last van hebt, wil dat nog niet zeggen dat je de dans bent ontsprongen. Bekkenklachten als gevolg van een zwangerschap of bevalling kunnen zich ook pas later openbaren, als je in de overgang komt bijvoorbeeld, of bij een volgende zwangerschap. Je kunt namelijk bekkenklachten hebben zonder dat je het weet en ongemerkt andere spieren gaan gebruiken om je bekkenbodem te ontzien. Dat kan heel lang goed gaan tot je toch met klachten komt te zitten.

Het artikel is verschenen in magazine WIJ. Geschreven door Roxeanne Vis met medewerking van bekkenfysiotherapeut Evelien Kluft.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby