Urineverlies na bevalling: oorzaken en tips

Urineverlies na bevalling: oorzaken en tips

Na de bevalling kun je last krijgen van urineverlies. Tijdens je bevalling rekken de bekkenbodemspieren op en ontstaan er kleine spierscheurtjes, waardoor de spieren verslappen en je last kunt krijgen van urineverlies. Hoewel veel vrouwen zich er ongemakkelijk bij voelen, komt urineverlies na de bevalling vaak voor. Daarnaast kan het gevoel in je onderlijf tijdelijk minder zijn, waardoor je niet meer voelt of je klaar bent met plassen. Uit onderzoek blijkt dat 19 procent van de vrouwen die korter dan een jaar geleden zijn bevallen, nog steeds last hebben van urineverlies. Bij vrouwen die tijdens de bevalling een totaalruptuur hebben gehad, liggen de cijfers nog hoger.

Oorzaken urineverlies na bevalling

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor urineverlies na de bevalling. Bij lang persen kunnen de zenuwen overrekt raken en beschadigen, waardoor de bekkenbodem niet meer goed functioneert. Ook het geboortekanaal kan worden opgerekt en de urinebuis kan wat naar beneden worden gedrukt. Hierdoor is het lastiger om urine op te houden. Kunstverlossingen - vooral de tangverlossing - vormen ook een extra risico voor schade aan de bekkenbodemspier en dus voor urineverlies.

Hoe lang last van urineverlies na bevalling?

Het verschilt een beetje per vrouw hoe lang je er exact last van heb. Gemiddeld genomen heb je zes tot acht weken last van urineverlies na de bevalling. Het herstelt zich daarna vanzelf. Als dat niet zo is en je houdt last van urineverlies, kan het raadzaam zijn een specialist in de arm te nemen.

Tips om bekkenbodem na bevalling te herstellen

Je bekkenbodem heeft een flinke klap gehad van het lange persen. Daarom is het extra belangrijk om daar goed voor te zorgen. Zeker als je weet dat vrouwen die tijdens en na de zwangerschap last hebben gehad van urineverlies, een vergrote kans hebben op het krijgen van incontinentie op latere leeftijd.

  • Probeer veel te liggen, afgewisseld met kleine stukjes lopen en zitten.
  • Blijf niet te lang achter elkaar staan.
  • Zorg voor een goede toiletgang.
  • Probeer zo min mogelijk te persen bij de ontlasting, vraag eventueel je huisarts om middelen die de ontlasting zachter maken.
  • Bezoek een bijeenkomst van een zwangerschapscursus voor na de bevalling, waarbij aandacht wordt besteed aan de bekkenbodem.

Wat te doen bij urineverlies na de bevalling?

Bekkenbodemoefeningen helpen om je bekkenbodemspieren weer terug te brengen in hun oude staat. Als je ondanks deze oefeningen zes weken na je bevalling nog steeds last hebt van urineverlies, neem dan contact op met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar een bekkenbodemtherapeut. Bij de bekkenbodemtherapeut of fysiotherapeut kun je leren hoe je de bekkenbodemspier en de sluitspier van de blaas oefent en versterkt. De therapeut maakt je bewust van je bekkenbodem: je leert waar het precies zit, wat de functie is en hoe je de bekkenbodem op de juiste manieren kan aanspannen en ontspannen.

Een andere oplossing is soms het dragen van een pessarium. Dit is een rubber kapje dat de baarmoedermond afsluit, waardoor de baarmoeder op zijn plek blijft en het urineverlies verminderd. Als de incontinentie zeer ernstig is en er ook sprake is van verzakking, dan is soms een operatie nodig. De voorwand van je vagina en je blaas worden dan weer strakker gemaakt. Dit heet een voorwandplastiek. Een operatieve ingreep wordt alleen overwogen als je geen kinderwens meer hebt.

Schaam je vooral niet voor je urineverlies; het komt veel vaker voor dan je denkt!

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van je baby