Stuwing (harde en pijnlijke borsten)

Stuwing (harde en pijnlijke borsten)

Een paar dagen na de bevalling komt je melkproductie op gang; je lichaam maakt zich klaar om borstvoeding te geven. Door een verhoogde doorbloeding voelen je borsten gespannen, hard en gevoelig aan. Bijna elke kersverse moeder krijgt met stuwing te maken, ook als je geen borstvoeding geeft. Naast de pijnlijke plekken in je borsten kan stuwing ook koorts veroorzaken. Stuwing ontstaat meestal 3 tot 5 dagen na de bevalling, maar kan ook na 10 dagen pas beginnen.

4 Tips om stuwing te verminderen

Je kunt een aantal dingen doen om stuwing te verminderen.

1. Bij borstvoeding: vaak aanleggen

Als je borsten erg pijnlijk zijn kan je proberen om je baby wat vaker aan te leggen. Geef je baby de eerste 48 uur zoveel mogelijk borstvoeding, zo komt je melkproductie goed op gang. Probeer de voedingsmomenten niet uit te stellen. Zijn je borsten te gespannen om er goed melk uit te kunnen krijgen? Kolf dan eerst een beetje af. Ook als je baby ā€™s nachts lang doorslaapt en er daardoor stuwing ontstaat, kun je de ergste druk eraf kolven.

2. Bij flesvoeding: draag een strakke bh

Als je geen borstvoeding geeft maar wel last hebt van stuwing, kun je het beste een strakke bh dragen. Zorg er wel voor dat het niet tƩ strak zit, want dan heb je kans dat je borsten gaan ontsteken. Gebruik koude kompressen voor verlichting van de pijn.

3. Warme en koude kompressen

Je kunt de pijn van de stuwing verzachten door een koud kompres of een washandjes met ijsblokjes tegen de pijnlijke plekken te houden. Zorg er wel voor dat je borsten vlak voor een voeding warm zijn, dan worden de melkkliertjes wijder en stroomt de melk er makkelijker uit. Warme kompressen kunnen hierbij helpen. Ook kun je je borsten onder een warme douche voorzichtig masseren. Dit haalt de ergste druk eraf.

4. Koolbladeren

Je kunt stuwing ook tegengaan met behulp van koolbladeren. Voordat je ze aanbrengt op de pijnlijke plekken breek je eerst het blad. Als de koolbladeren slap geworden zijn vervang je ze voor nieuwe bladeren. Herhaal dit een aantal keer totdat de zwelling minder is geworden. Koolbladeren herstellen het weefsel, doordat het blad een natuurlijk antibioticum met anti-irriterende eigenschappen bevat.

Wat als je borstontsteking krijgt?

Het is normaal dat je lichaamstemperatuur wat stijgt als je last hebt van stuwing. Als je koorts krijgt Ć©n rode, pijnlijke borsten hebt kan dit wijzen op een borstontsteking. Een borstontsteking wordt veroorzaakt door een verstopt melkkliertje of door bacteriĆ«n. Bij een borstontsteking is het heel belangrijk dat je rust neemt. Het liefst zelfs 24 uur bedrust. Want jouw lichaam moet herstellen van deze pijnlijke ontsteking. Dit advies is anders dan wat voorheen werd aangeraden. Je kunt deels kolven om de druk wat af te nemen, maar zeker niet leegkolven en niet masseren. Het weefsel is al geĆÆrriteerd genoeg.

Beeld: iStock.com